Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Czy pasuje półośka 2.4 10V JTD do 2,4 20V JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gryzek_
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2.4 JTD, 185KM, 2007

Domyślnie

Niestety mam ten sam problem i widzę, że jedyne sensowne rozwiązanie to regeneracja. Czy może ktoś wykonywał regeneracje i poleca taki zakład w Warszawie i bliskich okolicach?? Wysłałem kilka zapytań o regeneracje to tak ASO nie odpowiada lub jeszcze myśli, AUTOTEX III cena 600-800 plus robocizna (wymontowanie i ponowny montaż po regeneracji ) 80-120 za stronę, METCOMP 200-1200 za jedna półoś (tutaj widzę duży rozrzut ale raczej bym pod górna granicę- 2400 celował z kasą ) . Czy ktoś w tych zakładach coś robił i może dać opinię ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Ja pisalem do Motomax to regeneracja jednej strony 1000zl.(budowa nowej polosi) i 1200-1300zl. druga strona (to samo) wiec nie malo ale przegladalem rozne fora i ludzie ich polecaja.Ja zaryzykowalem i kupilem same kielichy i krzyzaki,do tego nowe oslony,uszczelniacze polosi i smar i mam nadzieje ze bedzie ok.W poniedzialek wymieniam i zobaczymy.U mnie od dwoch dni problem z "rzucaniem"kierownica przy przyspieszaniu znikl,alfa sama sie naprawila ale nie bede ryzykowal i jednak wymienie co mam wymienic bo strach jechac w jakas dluzsza trase.

Wysłane z mojego Nexus 4
    Ostatnio edytowane przez danloo23 ; 22-02-2014 o 08:35

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Panowie a powiedzcie mi jak duzy macie luz na kielichach w skrzyni. Bo ostatnio zauważyłem delikatne wężykowanie samochodu przy ruszaniu i sprawdziłem stan półosi i kielichów na razie z zewnątrz. Prawa strona oki, natomiast lewy kielich ma dość spory luz w skrzyni (lata na boki) i na krzyzaku tez mam luz. O ile z krzyżakiem wiem o co chodzi, to zastanawia mnie właśnie wielkość tego luzu kielicha.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

W poniedzialek bede dokladnie wiedzial jaki mialem luz i dam znac.

Wysłane z mojego Nexus 4

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Regenerowałem do sportronic-a w Toruniu i cała operacja 1000 zł , demontaż i montaż robiłem sam. Robota wygląda na profi dają nowe kielichy i tripody produkcji Lobro dużo mocnejsze niż oryginał.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Panowie a powiedzcie mi jak duzy macie luz na kielichach w skrzyni. Bo ostatnio zauważyłem delikatne wężykowanie samochodu przy ruszaniu i sprawdziłem stan półosi i kielichów na razie z zewnątrz. Prawa strona oki, natomiast lewy kielich ma dość spory luz w skrzyni (lata na boki) i na krzyzaku tez mam luz. O ile z krzyżakiem wiem o co chodzi, to zastanawia mnie właśnie wielkość tego luzu kielicha.
    U siebie wymieniałem te kielichy z obu stron, a okazało się że tylko lewa strona wymagała wymiany tak więc powiem jaka tam jest różnica pomiędzy sprawnym a zużytym. U mnie wyglądało to tak, że pękła osłona przegubu wewnętrznego (jeśli to można tak nazwać) z lewej strony właśnie. Smar zamienił się w takie brązowe 'coś', po prostu naleciało tam dużo syfu. Krzyżak po wyjęciu rozpadł mi się w rękach, te 'rolki' tak jakby zsunęły się z bieżni. Na samym kielichu powstały takie wyżłobienia w metalu, mocno wyczuwalne pod palcem w miejscach w których pracuje właśnie krzyżak. Po drugiej stronie dla porównania jest tak tylko zdarty lakier, ale żadnego wyżłobienia tam nie ma. Czasami jeśli w porę się to zauważy to wystarcza wymiana samego krzyżaka, ale to wszystko zależy - trzeba po prostu rozebrać. Tak przy okazji offtopując - jakby ktoś potrzebował kielich na prawą stronę to zapraszam na PW, bo niepotrzebnie wymieniłem u siebie .

PS - Co do wielkości luzu, to u ciebie prawdopodobnie nie ma jeszcze tragedii, duży luz się zaczyna jak przy przyspieszaniu trzęsie całą budą.

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Cytat Napisał majk Zobacz post
    tripody produkcji Lobro dużo mocnejsze niż oryginał.
    skad taka informacja ? jak to udowodnisz ? tylko pytam z ciekawosci
    ..... powered by www.cinsoft.pl