Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Stuk sprzęgła na luzie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli wysprzęglik to niestety trzeba zrzucać skrzynię na dół. Łożysko jest z nim zintegrowane. Co ciekawe, gdy wymieniałem sprzęgło - było trochę przypalone, dwumas jeszcze nie w stanie agonalnym, ale łożysko wysprzęglika w stanie bardzo kiepskim. Mimo, że praktycznie nie było go słychać.

Takie słabe, ale wyczuwalne telepnięcie u mnie na nowym dwumasie czasem też występuje, ale to zależy jak leży Mimo, że gaszę zawsze na sprzęgle.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tommy-j
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16v, Fiat Coupe Limited Edition 20VT

Domyślnie

Ja tez mam takie hurgotanie. Wg mnie to rowniez nie dwumasa. Auto odpala normalnie, podczas przyspiszenia nic nie drzy. Ale co dziwne uwaga:
    1. Na starym oleju w skrzyni wystepowalo przy duzych mrozach
    2. Po wymianie oleju (profilaktycznie) na polecany Fuchs Syntofluid i wlaniu 2,2 l (wg specow od tej cholernej skrzyni M32) odglos pojawia sie czesciej - nawet przy +5 stopni C.

Nie wiem co jest grane - moze zbyt duzo tego oleju jest - wg. Alfy powinno byc ok 1,95 L - ja kazalem wlac 2,2 L - ponad korek rewizyjny tak jak fachmani polecali.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

magil
    potrafisz pocieszyć swoim postem -.- zwłaszcza z tym "zużyciem skrzyni biegów"...nie strasz xD Najlepiej słyszalny jest ten dźwięk od 34 do 38 sekundy...zaraz po puszczeniu sprzęgła, które wciskam w 30 sekundzie. No i fakt faktem głośno tego nie słychać, ale jednak...
    Postaram się nagrać czymś innym filmik dla porównania(chociaż myślałem, że ceglany szajsung S4 odda rzetelnie dźwięk;p)
    Z tym grzaniem świec to nic nie mów lepiej...wszystko sprawdzone, świece wymienione...styki wyczyszczone, a jak komunikat przez "pierwsze sekundy" był, tak jest...(oczywiście błąd był kasowany...wielokrotnie;p)

Dwumas również wykluczam(ale jak wiadomo..jestem laikiem więc w 100% nie mam pewności). Zero wibracji przy przyspieszaniu z niskich obrotów...odpalanie/gaszenie bez większych wibracji...jedynie typowe jak dla diesla ;p No i nie ma tego typowego dźwięku metalicznego...słyszałem już u kolegi w oplu vectra C jakie dźwięki wydaje dwumas zużyty...u mnie tylko w środku ten dźwięk słychać...a u niego? Jakby młotkiem pizg*ł ktoś o kowadło ;p
    Fakt faktem wciśnięcie sprzęgła lub "draśnięcie" lekkie pedału gazu powoduje uciszenie skurczybyka, ale po puszczeniu chrobot zaczyna być znów słyszalny. Jak przejadę ok 300metrów do pierwszych świateł to już tego przeważnie nie słychać.

Ehhh...sił już nie mam na to wszystko...a jeszcze ambitne plany przede mną wywalenia dpf, zamontowania podwójnego wydechu(jak w 2.4l), większe felgi i opony(bo 16" + 205/55 = szuranie osłoną na większych Poznańskich koleinach- fakt faktem trochę opadła ;p)...ale zdrowie najważniejsze...i "wygląd" musi poczekać ;p

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpio Zobacz post
    Z tym grzaniem świec to nic nie mów lepiej...wszystko sprawdzone, świece wymienione...styki wyczyszczone, a jak komunikat przez "pierwsze sekundy" był, tak jest...(oczywiście błąd był kasowany...wielokrotnie;p)
    A ciągłość przewodów sprawdzona? Może wiązka jest gdzieś przełamana?

Przypomniało mi się - ktoś kiedyś pisał, że jakieś stuki wydawało zużyte koło pasowe.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

Najlepiej to by bylo rozebrac wszystko skrzynie silnik i kompletnie wszystko sprawdzic wtedy napewno moznaby było przebadac dokladnie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

Też mam ten problem.W aucie robiłem już dwumase, sprzęgło, wysprzęglik . Wymieniłem olej w skrzyni biegów i poduszkę skrzyni. Nic nie pomogło.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

Dziwi mnie to ze pewnie nawet serwis nie wiele pomoze w tej sytuacji.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A ciągłość przewodów sprawdzona? Może wiązka jest gdzieś przełamana?

Przypomniało mi się - ktoś kiedyś pisał, że jakieś stuki wydawało zużyte koło pasowe.
    Przewody jutro sprawdzę...moze cos w tym byc bo chyba sprawdzane pod tym katem nie byly. Dzieki za wskazowke.

Caly czas mam wlasnie nadzieje, ze ten stukot jest od kola pasowego...ale sam juz nie wiem... Oddawac do serwisu auto mi zie nie usmiecha...bo jak w ciemno zacznie sie szukanie usterki to nawet wycieraczki pewnie mi wymienia. Chyba nie pozostaje nic innego jak tylko jezdzenie i czekanie az cos sie w koncu rozleci Ze tez nie uczylem sie w kierunku mechaniki samochodowej...ehhh

P.s. sorka za brak pl znakow, ale na szybko pisze z komy

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Niestety zlokalizowanie źródła takiej usterki nie jest proste... Poszukaj takiego mechanika, który dobrze zna się na JTD.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Sandacz1
    Mieszka w
    Płock/Choszczno
    Auto
    159 1.9Jtdm 16V

Domyślnie

Witam. u mnie po odpaleniu słychać dokładnie taki sam dźwięk. Jak wcisne pedał sprzęgła wtedy jest cisza. Więcy chyba koło pasowe to raczej nie jest.