Proponuję mniej wymądrzania i dogryzania a więcej pomocnej wiedzy. Panowie, nie każdy musi znać się na wszystkim i być od razu mechanikiem. Należy współczuć gościowi i spróbować mu pomóc a nie wyśmiewać, myślę że taka jest idea tego forum, mylę się?
Proponuję mniej wymądrzania i dogryzania a więcej pomocnej wiedzy. Panowie, nie każdy musi znać się na wszystkim i być od razu mechanikiem. Należy współczuć gościowi i spróbować mu pomóc a nie wyśmiewać, myślę że taka jest idea tego forum, mylę się?
Pierwsze co się robi, gdy JAKAKOLWIEK kontrolka się zapala to zjeżdża na pobocze. Ostatnio z zamotania zjechałem, bo mi się zaświeciło ostrzeżenie, że przekroczyłem daną prędkość (taki bajer w kompie, który ostrzega po przekroczeniu zadanej prędkości). Byłem zmęczony po pracy, spanikowałem - ale gdyby wszyscy tak panikowali, to w warsztatach było by mniej aut na generalne remonty silnika. W tym wypadku w głupi sposób zajechane auto - niech to będzie przestrogą dla innych! A co do stylu pisania autora.. Mam nadzieję, że jechał na lekcje języka polskiego.
Pytanie dla czarodziei - po jednorazowym podskoczeniu temp. do 130 może stać się coś z silnikiem? Trochę pogoniłem alfę i pod domem się okazało, że temperatura jedzie mi do góry (dopiero pod domem skoczyła). Zaraz zgasiłem silnik. Po odpaleniu została na 90 stopniach, ale próba jazdy kończyła się znowu wzrostem. I się okazało, że płynu w zbiorniczku wyrównawczym prawie nie ma (uszczelka cała, bo w oleju nic nie ma i nie kopci). I teraz mam mały problem, bo widzę, że koło zbiorniczka nachlapane, ale zbiorniczek cały. Co więcej, wymieniałem go może z miesiąc temu? Teraz moje inne pytanie: czy problem z chłodnicą, czy pompą wody mógł spowodować, że mi gdzieś coś rozerwało, że płyn chłodniczy postanowił opuścić układ?
Może któryś wężyk pękł? Lub źle założona opaska? Popatrz dokładniej.
Pompy wody bym za to nie winił. Prędzej zmęczenie materiału![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Pompa wody ma dwa lata, bo wtedy rozrząd wymieniałem. Muszę pomacać rurki czy gorące, czy chłodnica ma temperaturę i rzeczywiście zajrzeć dokładniej, ale muszę skoczyć po trochę wody destylowanej i z garażu wyjechać, a bez płynu nie ruszę w sumie. Chodzi mi bardziej o to, czy mogło się przez tą chwilę coś stać silnikowi. A z drugiej strony jak rzeczywiście coś się stało i to kwestia zbiorniczka to serwis, który mi to robił ma prze******.
No. Chyba rozerwany wąż, albo źle założona opaska i wąż spadł. Nie widzę po ciemku. Zatem jutro lawet i jazda![]()
Bądź dobrej myśli. Nie tak dawno w Astrze małżonki walnął mi wąż do nagrzewnicy i prawie cały płyn uciekł mi z układu dwukrotnie na dystansie 6 km. Nie chciałem kombinować holowania tylko załatałem byle jak wąż taśmą izolacyjną i dolewałem po drodze wodę. Wąż potem wymieniłem, wlałem nowy płyn i autko śmiga jak wcześniej.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Termostat na 99%, mialem takie same objawy po przegonieniu poprzedniego auta i okazalo sie ze termostat padl [emoji14]
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Plyn pewnie ucieka z "awaryjnego" wyjscia gdy temp plynu jest zbyt wysoka i jest za duze cisnienie
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka