Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Jak odpalać samochód :-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lukasnsk
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    AR 147 1,9 115km 2002

Domyślnie

Jak pojawiły się minusowe temp.tak -2 -4 to podczas jednego przekrecenia kluczykiem długo kręcił z 3s.
    Teraz jak miałem w nocy -8.5 to trzy razy grzałem i wszystka elektronika nawiewy radio wyłączone i od razu odpalił. 1.9 2002 8v 115

wysłane z mt11

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał mattus1 Zobacz post
    Ja od zawsze diesle w zimie odpalam w ten sposób że najpierw grzeje świece 3 razy i dopiero odpalam. Pali zawsze
    aa ja słyszałem ze tak niepowino sie robic bo wykanczasz swiece

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Moja 156 cos tez zaczela dluzej odpalac.Wystarczy ze postoi 5-8 godzin w temperaturze ponizej zera i musze krecic ok. 5s zeby auto odpalilo wiec wydaje mi sie ze cos jest nie halo,dodatkowo jakos tak dziwnie zatelepie przy odpaleniu,przeciez to nie jest jakis duzy mroz.Aku roczny CENTRA PLUS CB 740 74AH 680 A P+,swiece nie byly przezemnie jeszcze wymieniane wiec moze to jest przyczyna ale z drugiej strony wymieniac w ciemno?Jeszcze jedno,czy filtr paliwa moze byc przyczyna dlugiego rozruchu?

Użytkownik Embrion Avatar rakor
    Auto
    Alfa Romeo GT Q2 1,9 JTD

Domyślnie

a ja mam trochę dziwny problem z moim odpalaniem.
    Akumulator mam 2 letni Bosch 540A. Autko mam od niedawna i pierwszy problem pojawił się przy pierwszym przymrozku. Auto nie odpalioło i w obroty poszły kable. Od tamtego czasu rozgrzewałem zawsze świece z 2 razy zanim odpaliłem i wszystko było dobrze. Natomiast ostatnio miałem tak, ze auto norlamnie jeździło, umyłem je chciałem odjechać i dupa... Nie nagrzewałem znowu świec tylko za pierwszym razem chciałem odpalić. Oczywiście po kilku sekundach odpuściłem i chciałem na nowo zakręcić, ale już akumulator nie kręcił za dobrze, a za trzecim razem juz ani razu nie zakręcił, więc znowu kable. Przejechałem 2 kilometry zgasiłem silnik a po 2h zagrzałem 2 razy świece i odpalił bez problemu. Zauważyłem też ze jak przytrzymam rozruch dłuzej niż 3-4 sekundy, to akumulator pada i juz nie zakręci po raz kolejny od czasu pierwszych problemow odpalam z wyłączony światłami, radiem i klimą ale to chyba nie jest normalnie bo w moim poprzednim aucie takich jaj nie miałem. Myślę nad oddaniem auta do mechanika, ale moze ktoś tutaj by mi pomógł z czym to moze być problem.
    Dodatkowo po pierwszym odpaleniu na kablach podłączyłem aku do prostownika, ale po 2h zielona lampka i naładowany... nie mam pojecia z czym moze być problem. Orientujecie się co moze być nie tak??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    GT

Domyślnie

A ile Ah? 540 to zdecydowanie za mało do JTD.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Rakor, możesz mieć walniętą cele w akumulatorze, bo czegoś takiego jeszcze nie miałem. Stary jtd przy - 34 odpalał za pierwszym grzaniem świec żarowych mimo 4 letniego aku Varty 63ahA i 610A - czyli o jakieś 100A za małym do takiego starego jtd 1.9.
    Podjedź do jakiegoś elektryka, niech pomierzy aku i sprawdzi co mu tam te jego przyrządy pokazują.
    Sprawdź równiez sobie ładowanie alternatora dla świętego spokoju oraz pobór prądu na postoju.