Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Problem z mechanizmem podnoszenia szyb GT

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa romeo GT

Domyślnie Problem z mechanizmem podnoszenia szyb GT

Witam
    jestem nowy na tym forum, niedawno kupiłem swoją 2-gą już włoszkę, ale niestety nie wszystko jest idealnie.
    Problem mam z szybą po stronie kierowcy. Wiem tematów jest sporo, czytałem wszystkie lecz nic nie pomogło
    chodzi o domykanie szyby w momencie zamknięcia drzwi. Otwieram drzwi, szyba ładnie idzie w dół lecz jak zamykam to nie domyka się do końca.
    Zrobiłem test i tak chyba z 30 razy pod rząd zamykałem i otwierałem drzwi i na końcu szyba całkiem zeszła na dół. programowałem je 5 sek w dole i 5 sek w górze po zamknięciu i nic, nawet po 30sek trzymałem, też nic.
    inne dziwne zjawisko, jak otworzę szybę do końca i później chce je zamknąć to idzie sama do góry, ale jak ja później znowu otworze tak moze do połowy i chce ją później zamknąć to ona już automatycznie się nie zamknie co więcej co jakiś kawałek zama staje i trzeba znowu nacisnąć przycisk. (ktoś wie o co może chodzić?)
    Drzwi pasażera są ok (były wymieniane bo auto było lekko uszkodzone) tam nawet da się zamknąć i otworzyć szybę przy otwartych drzwiach, czego z szyba od strony kierowcy nie da sie zrobić.
    jak już wcześniej pisałem drzwi pasażera były wymieniane, i mam cały mechanizm ze starych drzwi, więc wpadłem na pomysł żeby przełożyc go do drzwi kierowcy, mam pytanko czy to będzie pasować? a może sam silnik da sie jakoś podmienić. Gdzieś czytałem ze aku może być za słąby, i w sumie kwalifikuje się do wymiany, ale drzwi pasażera chodza ok.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    była:GT Q2 1.9, Mito 1.4TB Jest:KIA Sportage XL AWD AT 2.0 CRDi, Honda HRV 1.5 i-VTEC CVT Executive

Domyślnie

ja proponuje jeszcze raz procedurę programowania spróbować zrobić, tak ze trzy razy w dół 5 sec góra etc etc. A jak nie pomoże, to znajdź kogoś i spróbuj centralkę podmienić 5 min roboty mechanizmu bym nie ruszał, bo raczej nie ma sensu jak działa i podnosi. Albo złe zaprogramowanie albo uwalona centralka jak dla mnie..
    edit
    aaa... ja jeszcze miałem patent taki, że mi uszczelka nie leżała jak trzeba i blokowała szybę (ale to w sumie podczas zamknięcia raczej ją w dół odbijało :/)
    Ostatnio edytowane przez zero2 ; 14-07-2014 o 21:31

Auto
    alfa romeo GT

Domyślnie

a ta centralka mogła by być od tych drzwi pasażera?
    (centralka masz na myśli moduł sterujący a nie ten element gdzie są przyciski?)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Czy programujesz z kluczykiem w pozycji MAR (ta pozycja po przekreceniu kiedy zaswieca sie deska, ale nie odpalasz silnika)? Dodatkowo czy jak programujesz to robisz tak, ze zjezdzasz szyba do dolu/gory puszczasz na moment przycisk i wciskasz go znowu i wtedy wlasnie trzymasz te 15 sek? Probowales wypinac aku?

Auto
    alfa romeo GT

Domyślnie

tak, programowałem z zapalonym silnikiem i z wyłączonym, dzisiaj jeszcze zrobiłem tak jak pisałeś po opuszczeniu i podniesieniu jeszcze raz wcisnąlem guzik też nic niestety ;/
    ona się jakby za mocno opuszcza i za słabo domyka, i tak jak kilkanascie razy zamkne i otworze to szyba ostatecznie jest całkiem na dole.
    w tym tygodniu kupię nowy aku to zobaczymy czy sie coś zmieni, a tak swoją drogą jaki powinien być? bo chce kupić niebieską varte 72 Ah

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Albo cos powoduje że szyba ma duży opór w prowadnicah, albo czujnik w zamku nie styka.

pzd.

Auto
    alfa romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    Albo cos powoduje że szyba ma duży opór w prowadnicah, albo czujnik w zamku nie styka.
    a drogie to jest? tzn ten czujnik? czy np z uszkodzonych drzwi od pasażera można to wyciągnąc i włożyć do drzwi kierowcy?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

nie przełożysz, czujnik jest w zamku, ewentualnie cały zamek
    najpierw sprawdz opór na prowadnicach.

pzd.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MrKrzywy
    Mieszka w
    Kraków/ Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9JTDm

Domyślnie

Jeśli nie straszne Ci jest rozbieranie boczków to możesz spróbować podmienić miejscami jeszcze moduły sterowania szybami, z tego co pamiętam, są takie same.
    Jeśli po zamknięciu drzwi idzie w górę cokolwiek to czujnik raczej musi stykać.

Auto
    alfa romeo GT

Domyślnie

przy czasie bede musiał to sprawdzić, oby ten czujnik był ok, ale dziwi mnie to ze tej szyby od kierowcy nie można podnosić ani opuszczać jak są otwarte a te od pasażera można.