Ja tu czegoś nie rozumiem. Jeżeli auto odpala bez problemów, to czemu szukasz dziury w całym?
Ja tu czegoś nie rozumiem. Jeżeli auto odpala bez problemów, to czemu szukasz dziury w całym?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Jeżeli zmierzyłeś pobór prądu i jest pomiędzy 0,02A-0,05A tzn że poboru nie masz. Po naładowaniu mając na uwadze że aku jest podłączone do auta , wraca do swojego napięcia znamionowego. Już nie chcę wracać do wcześniejszych postów, wymienili Ci w końcu Aku ? Zrób inaczej wyjmij aku podłącz do jakiegoś urządzenia na 12V , tylko go nie włączaj. I sprawdź za kilka godzin czy napięcie tez spadło z 12,6 na 12,3. Jeżeli auto odpala normalnie po tygodniu stania, czy nawet po 3 dniach tzn, że szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. Z takiego spadku napięcia (0,3V) wynikało by że po 2 dniach aku miało by 10V czyli, byś nawet za bardzo nie zakręcił silnikiem . MI aku padlo po tygodniu (bez ładowania, odpalania) jak wciąż były włączane różne urządzenia, radio, nawiewy, elektryczne fotele, i zapłon (bez odpalania),elektryczne szyby. Demontowałem całe wnętrze. Po tygodniu auto i tak odpaliło, jednak zgasiłem je po 3 min. i to był błąd bo drugi raz akumulator nie chciał już zakręcić. Kilka godzin ładownia i było wszystko ok. Jedyne co może Ci pobierać prąd to dodatkowe urządzenia- niefabryczne.
Auto odpala normalnie. Zdziwiło mnie tylko że nowy aku ma 12.3v z tego co czytałem w necie wychodzi ze zdrowy aku powinien miec 12.6 jak ma 12.5 to jest już niedobrze. Zastanawia mnie tylko czy jak przyjdzie zima i mrozy a auto bedzie stało np. Dwa tygodnie to czy mi odpali? Bo wlasnie po to kupilem nowy aku nie byle jakiej firmy a czasami musze zostawić auto na 2, 3 tygodnie.
A może po prostu mam za duży akumulator i alternator nie daje rady go naładować? Mam 74 Ah a z tego co znalazłem w necie powinien być 60-63 Ah.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Sandacz1 ; 08-04-2015 o 11:21
Jeszcze nie. Ale wydaje mi sie ze nic z tego nie bedzie. Zastanawiam sie czy nie zgonic na sprzedawce ze dobral mi za duzy aku i niech da 63Ah. Bo ladowanie mam ok pobór prądu ok wiec co chyba tylko niedoładowanie aku.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Akumulator 74 Ah nie jest za duży. Ja mam aktualnie 88 Ah i też daje radę, poza tym, że napięcie wynosi 12.5 V.
Niedoładowanie akumulatora to mit, chyba że robić dziennie odcinki po kilka km - wtedy niedoładowany byłby każdy.
Jeśli auto pali dobrze i nie ma innych skutków ubocznych to nie masz się czym martwić.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10