Chyba przydałby się nowy wątek o tym, bo tak to zginie zaraz. Postaram się jutro opisać co i jak.
Chyba przydałby się nowy wątek o tym, bo tak to zginie zaraz. Postaram się jutro opisać co i jak.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
świetnie by było - dzięki, a do reszty sorry za OT
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Zapraszam do dyskusji nt. TBi w wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2026189
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jakieś pomysły na pocenie się węży na zlaczach prze separatorze?
Oczyszczenie połączeń i wymiana opasek na porządne skręcanie.
Ja dodam od siebie tylko, że miałem taki problem, że podczas rozgrzewania silnika w temperaturach między 60-80 stopni trochę falowały obroty (1.9 JTDm 16V). A że miałem zaolejone wężyki przy oryginalnych zaciskach od odmy to ją zdemontowałem i wypłukałem z syfu benzyną ekstrakcyjną. Wymiana opasek na skręcane i montaż (bez tej jednej śrubki z tyłu puszki - godzina odkręcania przez kiepski dostęp) i falowanie zniknęło. Obroty utrzymują sie na jednym poziomie.
Inna ciekawostka, ten wąż od spodu odmy był wewnątrz praktycznie suchy, kiedy pozostałe wychodzące z góry były zaolejone w środku.
.
Dziwne, że ten dolny wężyk był suchy - przecież to nim olej skroplony w separatorze powinien wracać do miski...
Też przymierzam się do odkręcania i czyszczenia separatora - tak profilaktycznie. Jak ta puszka separatora wygladą w środku? Ma jakieś zakamarki, przegrody, czy jest pusta? Od której strony najwygodniej dostać się do tej problematycznej śrubki?
Jest pusty, nierozbieralny. Wszystko można zrobić od góry.
Dzięki, wkrótce się za to zabiorę. Puszka separatora rzeczywiście bywa w środku mocno zasyfiona?
Witam wszystkich, mam problem z odmą i być może z obudową filtra oleju. Na odmie wisi kropla (na obrazku miejsce zaznaczone niebieską strzałką) świeżego oleju a pod nią lub pod obudową jest wszystko zalane olejem ( mniej więcej na wysokości łożyska podpory półosi. Przymierzam się do wymiany zacisków na wężach do odmy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć lub sprawdzić co to są za części nr 14 i 11 i to pogrubienie na górnym podwójnym wężu odmy na załączonym obrazku. Czy jest tam jakiś zawór zwrotny? Jaka jest średnica zacisków na górze i dole odmy kolor zielony strzałek.![]()