Tak też napisałem wcześniejstawiam na gumowe połączenie kolektora z głowicą i cewka do wymiany bo wypadanie zaplonów raczej nie będzie przez dziurawy dolot a cewka część wymienna tylko droga
![]()
Tak też napisałem wcześniejstawiam na gumowe połączenie kolektora z głowicą i cewka do wymiany bo wypadanie zaplonów raczej nie będzie przez dziurawy dolot a cewka część wymienna tylko droga
![]()
Oj zostaw tą cewkę w spokojuwypadanie zapłonu możesz mieć z powodu dziury w dolocie lub np. niesprawnej sondy lambda. Zapewne z tego pierwszego powodu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dobrze kojarzę, że P1173 i P1176 też mogą być spowodowane przez sondę lambda?
Tzn kolego to nie są błędy sond lambda tylko składu mieszanki odczytanego przez te sondy. U mnie przy trzepaniu silnikiem wyskakuja one plus p0505 sondy równo pracują na Mesie i zamykają obieg też równo po kilkudziesięciu sekundach po odpaleniu zimnego motoru .
Nie twierdziłem, że masz walnięte sondy. Po prostu uszkodzenie modułu zapłonowego to nie jedyny powód wypadania zapłonów![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ok , przede mną trochę grzebania na weekend . Dzięki Pany za informacje , napisze cos jutro jak pogrzebie przy dolocie![]()
Miałem ten sam problem ,dzisiaj rozwiązanyprzewód podcisnienia pod kolektorem był w dwóch miejscach pęknięty.Po wymianie Alfa dostała nowe życie ,więcej mocy inna praca silnika.Teraz zero błędów.
Kurcze nie ukrywam , że ucieszyleś mnie tą wiadomością bo na forach już kilku krotnie pisano o tych właśnie wężykach. Jutro będę grzebał ale jeśli to rozwiąże dziwne zachowanie Alfiki to będzie mega dobrze![]()
No więc Panowie ...sukcessss !!! Faktycznie po zdjeciu kolektora okazało się, że jest mega wyrwa
- - - Updated - - -
mega wyrwa 2 cm w krótkim wężyku od odmy oleju . Ssało duże ilości lewego powietrza i komputer wariowal źle dawkujac paliwo . Teraz czuć moc nawet na klimie i zero szarpania a silnik cichutki
- - - Updated - - -
Dzięki wielkie Markomax za podpowiedź i oczywiście Wam koledzy też... fajnie wiedziec , że na forum są też prawdziwi faceci nie tylko nabijacze postów heh .
No i fajnie, że przyczyną była w sumie taka pierdołaaż z ciekawości skontroluje u siebie te wszystkie przewody, one znajdują się pod kolektorem ssącym? bez zdejmowania jego jest dostęp?
Jak mi poszarpywał w czasie jazdy i po odpaleniu po nocy przez kilkanaście sekund wskazówka obrotka wychylała się co jakiś czas ok 3mm góra dół to zmieniłem cewkę, bo 2 fajki były na biało okopcone ciągle, ale też zmieniałem oba elektrozawory na nowe, bo miałem błąd na jednym, ale robiłem to w jednym czasie i do końca nie wiem czy poszarpywanie ustało ze względu na nową cewkę czy elektrozawory, ale już mi się nie chce podmieniać żeby sprawdzić![]()
A też czyściłem profilaktycznie przepustnice, pojemniczek odmy na ssącym, zmieniałem świece, olej itd
Aczkolwiek czasem delikatnie potrafi szarpnąć i odczuwam to tylko na drugim biegu gdy przyśpieszam między 1,5 a 2,5 tyś obrotów.
Te silniki chyba jednak lubią wyższe obroty i jak się przydusi go niskimi obrotami na wysokim biegu to potrafi leciutko szarpnąć, ale tak jak mówie czuje to w sumie tylko na 2 biegu jak opisałem wyżej, bo np na 3 alb o 4 można ciągnąć od 2tys obrotów aż do odcięcia i nawet się nie zająknie, przyspiesza bardzo płynnie. Mam silnik 2.2 ale to praktycznie to samo![]()