AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
dziś przejadę się do tego mechanika i się zapytam czy robił szlif cylindrów, ale sądzę że musiał robić jeżeli było to konieczne - to akurat dobry mechanik i nie sądzę żeby zrobił lipę - taki z długo letnimi tradycjami i masakryczną kolejką do roboty. Mam nadzieję że Maciek-156 jednak nie będziesz miał racji - ale jak będzie to napisze później
byłem u mechanika i powiedział że nie był robiony szlif cylindrów z tego względu iż wyglądały idealnie a że tłoki z pierścieniami były nowe to nie było sensu szlifować i dobierać tłoków
Co za matoł (ten mechanik) - wyglądać to sobie mogą, bo je pierścienie ładnie wypolerowały - nawet głąb pewnie nie miał czym zmierzyć tych cylindrów - jak zakłada się nowe pierscienie to honowanie albo szlifowanie jest obowiazkowe
Właśnie tłoki i pierścienie powinien kupic na końcu (skoro i tak kupował nowe) pod obrobione cylindry, a tak wyrzucone pieniadze w błoto - ten silnik bedzie brał olej na potęge
AR156 1.6TS 2000
Potwierdzam
Ja robiłem remont, ale to tylko pierścienie były, bo cylindry i tłoki w bdb stanie(mierzone), koles pytał czy zmieniałem tłoki kiedyś, bo po 200t km nie mogą wyglądać tak dobrze :O hehe
Przez pierwszy 1k km brał olej, nieco kopcił i był bardzo słaby przez pierwsze kilometry, ale później wymiana oleju, kolejne 3 tysie, znowu wymiana i już ogień. Do dziś dzień nie żre oleju tak żebym musiał dolewać między wymianami(wymiany co 10 zazwyczaj, max 11 i prawie 25t km od remontu zrobiłem tak), a wcześniej brał litr na 200-300 km w zależności od stylu jazdy :O!!
"Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee
ALFAfan to ja już nie rozumiem twojej wypowiedzi - potwierdzasz to co napisał Maciek-156 a później piszesz że miałeś tak samo jak ja - że brał a potem przestał. Jak to mam rozumieć? Że będzie brał czy nie będzie? Mam już pomału dosyć tego auta... prawie 5000 zł wrąbane i żadnych efektów tylko nerwy!
---------- Post dodany o godzinie 21:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:38 ----------
Maciek-156 - ten mechanik to taki gość z którym się liczą tu u nas i podchodzi do każdego auta indywidualnie i ma już wyrobioną wieloletnią renomę więc myślę że nie zrobił tego wszystkiego na odpierdziel - liczę się z twoim zdaniem bo widzę że masz alfę nie od dziś i po ilości napisanych postów napewno masz o nich pojęcie ale mam nadzieję że akurat się mylisz kolego (to tak bez złośliwości) dzięki za pomoc
koledzy wyzej maja racje z wlasnego doswiadczenia wiem ze niestety jesli nie bylo honowania cylindrow to nie zmieni sie ilosc brania oleju i silnik bedzie go pil dosc duzo ,ten remont ktory przeprowadziles to niestety droga na skroty sam to przezylem w ts
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
kolego!chyba sam nie wierzysz w to co piszesz...
człowieka który zakłada nowe tłoki i pierścienie do nie honowanych cylindrów nie powinien się tytułować mechanikiem!!!
to całkowity brak wyobraźni...
ten silnik tak jak wspomnieli co niektórzy nigdy nie przestanie brać oleju.
...tłok z cylindrem to nierozerwalna całość,są do siebie dopasowywane odpowiednimi wymiarami (A,B,C-szlify)
z cylindra i tłoka w miarę postępu eksploatacji tworzy się owal i dlatego robi się szlify cylindrów i zakłada nadwymiarowe tłoki żeby ponownie te dwa elementy dobrze do siebie pasowały.
co innego wymienić same pierścionki na stare tłoki i cylindry,a co innego założyć okrągły tłok do owalnego cylindra.
w pierwszym wypadku taki zabieg przynosi oczekiwane efekty,w drugim nie bo żaden trzeźwo myślący mechanik tak by nie zrobił...
przedstawię wam przykład:
miałem opla tigrę z silnikiem 1,6 16V.niedługo po zakupie okazało się że silnik bierze olej,z wyliczeń wyszło ok 1-1,5 litra na 5 tyś.km
awantura ze sprzedającym przyniosła efekt w postaci zwrotu części kosztów naprawy.
naprawa silnika wyglądała w ten sposób że została zrobiona kompleksowa obróbka głowicy obejmująca wymianę prowadnic zaworowych,uszczelniaczy,szlifowanie przylgni gniazd i zaworów,docieranie zaworów oraz planowanie.
do ręki dostałem zmontowaną i gotową do założenia głowicę.
ten gość który robił głowicę polecił żebym przy okazji wymienił pierścienie tłokowe,kupiłem i założyłem GETZA.
po tym remoncie i przejechaniu kilkuset kilometrów dało się zauważyć że spalanie oleju przez silnik spadło prawie do zera.
całą naprawę przeprowadziłem sam a w sierpniu minionego roku sprzedaliśmy tigrę.nowy właściciel ani razu nie zgłaszał jakichkolwiek problemów z autem...
pozdrawiam!!!
Ostatnio edytowane przez andro34 ; 05-01-2010 o 22:42
moja druga ulubienica...
szkoda bo samo szlifowanie już niewiele więcej kosztuje(u nas 50zł)za cylinder x4=200zł a tłoki i tak kupowałeś nowe,a wtedy by wystarczyło kupić tylko nad-wymiarowe co pewnie są w takiej samej cenie jak nominalne.Jak cie kosztowało to już 5 tys to z szlifowaniem niewiele więcej by wyszło.
A po drugie nie dołujcie kolegi bo jeszcze zmieni samochód na inna markę
Ostatnio edytowane przez rafal_n5 ; 05-01-2010 o 22:25
AR156 1.6TS 2000