Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: [33] Problem z silnikiem 1,7 16v

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

czy moglbys troche uscislic swoj opis bo jakos tak nie kumam napisales ze kreciles w prawo(rozumiem ,ze czarna tarcza i w prawo to ruch zgodny z ruchem wskazowek zegara) i bylo źle. Potem zrobiles odwrotnie i zrobilo sie ok. Potem dopisales ze naciagnoles sprezyne, a naciag sprezyny wzrasta wlasnie przy przekreceniu tarczy w prawo(w zalozeniu jak wyzej w nawiasie).

Co do TS... W nich tez byly klapkowe przeplywki podaj do 96 r takze podobna regulacje tez da sie przeprowadzic.

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    czy moglbys troche uscislic swoj opis bo jakos tak nie kumam napisales ze kreciles w prawo(rozumiem ,ze czarna tarcza i w prawo to ruch zgodny z ruchem wskazowek zegara) i bylo źle. Potem zrobiles odwrotnie i zrobilo sie ok. Potem dopisales ze naciagnoles sprezyne, a naciag sprezyny wzrasta wlasnie przy przekreceniu tarczy w prawo(w zalozeniu jak wyzej w nawiasie).

Co do TS... W nich tez byly klapkowe przeplywki podaj do 96 r takze podobna regulacje tez da sie przeprowadzic.
    przeczytaj uważnie post i zrozumiesz o co mi chodziło bo jest napisane dobrze a kreciłem ja na twardsza ponieważ miałem falowania bo była już za mięka sprężyna przeczytaj ten post o regulacji

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

w prawo no i przepustnica jeszcze bardziej zaczęła szaleć i po wciskaniu gazu była bardziej mułowata, wiec w druga stronę do momentu aż przepustnica praktycznie zatrzymała sie w miejscu.
    cytuje za twoim postem. a tutaj za swoim ,, napisales ze kreciles w prawo(rozumiem ,ze czarna tarcza i w prawo to ruch zgodny z ruchem wskazowek zegara) i bylo źle. Potem zrobiles odwrotnie i zrobilo sie ok. Potem dopisales ze naciagnoles sprezyne, a naciag sprezyny wzrasta wlasnie przy przekreceniu tarczy w prawo(w zalozeniu jak wyzej w ,, chodzi mi o uscislenie co kreciles w prawo lub w lewo? nie mysl ,ze sie ciepiam poprostu jak uscislisz swoja wypowiedz pomoze to innym i unikna jakis bledow

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

oki może sie źle rozumiemy ale napisze jeszcze raz jak wyglądała moja regulacja

kręciłem te czarna tarcze najpierw w prawo (sprężyna robiła sie twardsza), ale po tym zabiegu silnik zrobił sie mułowaty i przepustnica jeszcze bardziej szalała. Zacząłem kręcić w lewo(sprężyna robiła sie bardziej miękka) luzowałem ja w lewo do momentu aż przepływomierz zatrzymał sie praktycznie w miejscu. Silnik lepiej zaczął sie wkręcać na obroty, znikł problem zimnego silnika i magicznych 3 tysięcy. Lecz zauważyłem ze podczas jazdy przy zmianach biegów lub wrzuceniu na jałowy silnik falował na obrotach niskich w zakresie 900 a 1000 obr/min, wiec znowu regulacja i dałem o dwa ząbki w prawo(twardsza sprężyna) i falowanie znikło, a problem poranny tez juz sie nie pojawia.

mam nadzieje ze teraz napisałem to bardziej zrozumiale

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

a jaka ilosc zabkow przesunoles do ustawienia pierwotnego?

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

zębatke obróciłem o 1/4 obrotu nie pamietam dokładnie ale znowu mój kolega co tez to ustawiał zrobił tylko przesuniecie o jakies 4-6 zabków a jeszcze inna osoba zrobiła wiecej niz 1/4 obrotu wiec u kazdego moze wyjsc inaczej