Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Dziwne stuki w zawieszeniu

kary156
    Gość

Domyślnie

Koledzy, w alfie jest to tak rozwiązane że gumy na stabilizatorze są schowane i żeby sie do nich dostać trzeba sciągać kołyske. Wszystkie wachacze wymieniłem i dalej stukało, nawet na stacji diagnostycznej nie mogli dojść gdzie to stuka. Mój szwagier od którego kupiłem alfe jest mechanikiem i zna bardzo dobrze alfy, i powiedział, żebym wymienił gumy na stabilizatorze i ... i po wymianie cisza!! Tylko jeden problem koledzy... Guma kosztuje od 10zł do 40zł a wymiania od 200zł do 350zł... zależy jeszcze w jakim warsztacie. Najpierw dokładnie sprawdź zawieszenie na stacji diagnostycznej, jeśli powiedzą że wachacze są OK, to wymien te gumy i będziesz zadowolony :-)

---------- Post dodany o godzinie 00:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:09 ----------

Najlepiej jest pojechac na stacje kontroli, niech sprawdzą wszyskie wachacze, jeśli są ok to padły napewno gumy stabilizatora. koszt gumy od 10 do 40zł a żeby je wymienić trzeba ściągnąć całą kołyske... koszt wymiany we warsztacie od 200zł do 350zł... Smieszne, ale niestety prawdziwe...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Ciekawe, ja za wymianę gum na stabilizatorze zapłaciłem 80 PLN.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kary156 Zobacz post
    Koledzy, w alfie jest to tak rozwiązane że gumy na stabilizatorze są schowane i żeby sie do nich dostać trzeba sciągać kołyske.
    wymieniałem gumy bez ruszania kołyski ,było ciężko , ale da się ,
    natomiast profilaktycznie przy wymianie dolnych wahaczy polecam wymianę tychże gum - wtedy miejsca jest naprawdę sporo , i wtedy możemy całkiem zapomnieć o ruszaniu kołyski
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Świeżak Avatar ryloon
    Mieszka w
    Silesia
    Auto
    AR 156SW'03 2.4 20V / GTV'97 3.0 V6 220KM

Domyślnie

U mnie wymiana gum stabilizatora z przodu kosztowała 150zł (w tym ustawienie geometrii). Gumy 27zł/komplet (21mm średnica). Warsztat to Italauto w Katowicach (bardzo konkretni ludzie).

Dodam, że przed wymianą z podwozia dochodziły głuche stuki z lewej/prawej strony szczególnie na małych/średnich nierównościach.
    Po wymianie błoga cisza
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie

muszę sie pochwalić, mnie tez udało się wymienić gumy na stabilizatorze, bez ruszania kołyski, fakt, nie było łatwo ale się da! ułatwia sprawę odpięcie końcówki drążka kierowniczego, dużo łatwiej by było gdybym to zrobił przy wymianie dolnych wachaczy, ale zabrakło mi wtedy odwagi po przeczytaniu paru postów,jak to jest niemożliwe!

Maly 156
    Gość

Domyślnie

Witam posiadam afę 156 1.9 jtd 105 km 1998r. Mam taki problem kiedy jade autem i trzymam gaz slysze stulanie w prawym kole im szybciej jade to szybciej stuka, ale kiedy zdejmę nogę z peadału gazu nic nie stuka tylko wtedy ja trzymam mu gaz. Najlepsze jest to że nie zawsze się to dzieje wręcz bardzo żadko. Spotkał się już ktoś z takim probleme?

Cycu
    Gość

Domyślnie

ja mam w swojej Alfie padnięte tuleje na wahaczach i na stabilizatorach i również mam ciągłe stuki i puki na nawet małych nierównościach. Więc to może być przyczyną. Najlepiej jedź na sprawdzenie zawieszenia, ja wydałem 20 zł i bynajmniej wiem konkretnie co mam do wymiany bez zbędnych kosztów

Użytkownik Rowerzysta Avatar ant
    Mieszka w
    wielkopolska
    Auto
    ar 156 2.4 jtd 110 kW distinctiv sportpack

Domyślnie

podłącze swoje doświadczenie

proponuję zamontowanie (w przypadku stabilizatora) zamiast zwykłych gum - poliuretany.
    są o wiele mocniejsze i nie potrzeba ich tak często wymieniać - starczą na kilka dobrych lat (producent gwarantuje dwa lata bez limitu kilometrów)
    a dlaczego? kosztowny i uciążliwy zabieg wymiany, lepsza trakcja...
    zakup + porto około 95 zł i jeżeli jesteś w stanie wymienić sam, to jedyne koszty.
    nie podaję namiarów na producenta - znajdziesz je bez problemu w necie

ale zrobisz jak uważasz
    alfa romeo... upośledzony obiekt specjalnej troski

Użytkownik Świeżak Avatar maxim
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2003r 1,9 jtd 115KM

Domyślnie

Temat podobny wieć nie będe tworzył nowego. U mnie całe zawieszenie gra- przód i tył. Wygląda to tak, że przy jeździe pofalowanej drodze, trzeszczy, a przy dziurach odgłos jest bardziej metaliczny. Bardziej jednak niepokoi mnie inna rzecz, dzisiaj na pewnym odcinku drogi trafiłem na lód, nie wykonywałem żadnych gwałtownych ruchów, miałem ok 40 km/h i tył sam mi delikatnie tańcował, czy to moze być powiązane z tym trzeszcącym zawiasem?? Dodam, że na śniegu i asfalcie samochód prowadzi sie bardzo dobrze, można puścić kierownice i nie ściąga go w żadnym kireunku.

Użytkownik Świeżak Avatar maxim
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2003r 1,9 jtd 115KM

Domyślnie

Zastanawia mnie czy tak moze działać system vdc???