Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Problem z odpaleniem Alfy!!!

szwagierek
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie w temacie...

Niestety, moja radość z "normalnej" jazdy, trwała tylko kilka dni. Z Alfą znowu są problemy z odpaleniem, objawy te same, co opisałem w temacie. Dodam tylko, że alfa zapala bezproblemowo, jak odpinam niebieski wężyk od górnej głowicy, i wpuszczam do środka paliwo ze strzykawki. Kiedy dostanie dawkę benzyny, odpala i jak przełączy się na gaz, jest ok. W wężu, przez który idzie paliwo, jest ciśnienie, bo sprawdzałem. Odpalanie samochodu w ten sposób jest bardzo uciążliwe, więc nadal szukam przyczyny, lecz nie mogę znaleźć. Może macie jakieś pomysły, gdzie szukać problemu?? Strasznie mnie to męczy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sulmierzyce
    Auto
    147 2.0 TS 156 2.4 JTD

Domyślnie

Dziwne jest to, że po dolaniu paliwa zapala normalnie.
    Ogólnie objawy są takie, że coś jest nie tak z dawkowaniem paliwa, ale może to być wina czujnika temp, komputera i wielu innych elementów.
    Na początek spróbuj 2-3 razy nabić paliwo pompką, czyli włącz zapłon poczekaj aż pompka się wyłączy i znowu wyłącz i włącz zapłon itd i zobacz czy wtedy zapali... Być może to wina pompy, bo z tego co widzę pada często, choć osobiście nigdy nie uświadczyłem takiej awarii, ale przy instalacji Nitro LPG wszystko się może zdarzyć

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał szwagierek Zobacz post
    Witam ponownie,

Otóż problem wyeliminowany, jeśli chodzi o jazdę Za radą kolegi marceell, postanowiłem sprawdzić układ powietrza itp. Poskręcane teraz wszystko pięknie fajnie, Alfa śmiga aż miło. Jeśli chodzi o "marchewe", to nadal się świeci, lecz nic złego z autem się nie dzieję. Czy można ten błąd skasować? Jeszcze raz dzięki wszystkim za dobre rady, pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o "marchewe" to jak wyeliminujesz przyczynę, która wyświetlanie aktywowała,skasowanie to wyeliminuje. Właśnie wczoraj z świecącą marchewą byłem u kol. Pocieszny (serdeczne dzięki dla kolegi), który wykasował mi błędy i alutka dalej hula jak hulała, ale nie straszy już czerwoną marchewą.

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szwagierek Zobacz post
    Witam ponownie w temacie...

Niestety, moja radość z "normalnej" jazdy, trwała tylko kilka dni. Z Alfą znowu są problemy z odpaleniem, objawy te same, co opisałem w temacie. Dodam tylko, że alfa zapala bezproblemowo, jak odpinam niebieski wężyk od górnej głowicy, i wpuszczam do środka paliwo ze strzykawki. Kiedy dostanie dawkę benzyny, odpala i jak przełączy się na gaz, jest ok. W wężu, przez który idzie paliwo, jest ciśnienie, bo sprawdzałem. Odpalanie samochodu w ten sposób jest bardzo uciążliwe, więc nadal szukam przyczyny, lecz nie mogę znaleźć. Może macie jakieś pomysły, gdzie szukać problemu?? Strasznie mnie to męczy
    Kolego zobacz czy samochód da się z "pychu" odpalić. jak się uda to masz czujnik pozycjonowania wału do wymiany.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sulmierzyce
    Auto
    147 2.0 TS 156 2.4 JTD

Domyślnie

Kolego marceell co to masz z tym czujnikiem położenia wału ? handlujesz nimi czy jak ?
    ewidentnie wynika z tego co pisze kolega, że wina leży w układzie zasilania paliwem bo na gazie chodzi zimny czy ciepły bez problemu czyli czujnik położenia wału działa w 100% poprawnie bo na gazie by również nie chodził.
    Przecież ten czujnik odpowiada tylko za podanie iskry w odpowiednim momencie i nic więcej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

tak czytam i też stwierdzam że problem leży w układzie paliwowym. Znajomy miał kiedyś przypadłość podobną, problemy z odpaleniem i wejściem na obroty. Problemów z tym wiele, mechanicy wymienili pół silnika i dalej nic a przyczyną było pęknięcie w przewodzie paliwowym z którego po zgaszeniu silnika sączyło się paliwo. Jak silnik pracował to było dobrze a jak się gasiło to spadało ciśnienie co powodowało ruch wężyka i rozszczelnienie. Może warto popatrzyć dobrze a nóż się coś znajdzie.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KruczeK Zobacz post
    Kolego marceell co to masz z tym czujnikiem położenia wału ? handlujesz nimi czy jak ?
    ewidentnie wynika z tego co pisze kolega, że wina leży w układzie zasilania paliwem bo na gazie chodzi zimny czy ciepły bez problemu czyli czujnik położenia wału działa w 100% poprawnie bo na gazie by również nie chodził.
    Przecież ten czujnik odpowiada tylko za podanie iskry w odpowiednim momencie i nic więcej.
    Niestety nie handuję. Wiem jedno, że jak u mnie padł w zeszłym roku to komputer nic nie pokazywał. Żadnego komunikatu o błędzie, a mechanicy też twierdzili że to układ paliwowy. Może za bardzo się doczepiłem, ale sprawdzić nie zaszkodzi. jednego dnia odpala, drugiego nie. dziwne. co szkodzi odpalić z "pychu"? a noż widelec...

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post
    co szkodzi odpalić z "pychu"
    np rozrząd może przeskoczyć??

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    np rozrząd może przeskoczyć??
    bez przesady. musiałby być największym pechowcem jakiego znam. ja tak całą drogę do Bułgarii i z powrotem odpalałem. wysiadł czujnik po drodze.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

dlatego napisałem "może"