Słyszysz te piski tylko w momencie spryskiwania szyby? Możliwe, że pompka na wykończeniu.
Słyszysz te piski tylko w momencie spryskiwania szyby? Możliwe, że pompka na wykończeniu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Z pewnością coś związanego z mocowaniem przedniej szyby lub podszybia - gdy jest mokro to ocierające się o siebie elementy wytwarzają dźwięk. Kiedyś była nawet jakaś akcja serwisowa związana z trzeszczącą szybą na nierównościach.
Może tu coś doczytasz: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...podszybiu.html
U mnie podobne efekty, lecz dopiero przy prędkościach rzędu 200km/h i wyżej. Przy takiej prędkości nagłe pojawienie się takiego dźwięku może przyprawić niemal o zawał. Na szczęście, na codzień się tak nie jeździ, więc problem nie jest jakoś bardzo doskwierający, ale jednak jest...
Piszecie o trzeszczeniu czyli rozumiem coś ala stare drzwi tak?? U mnie takie dziwięku nie ma jednak mam inny jak dodaje gazu wysłuchać można jakby balonik z którego spuszczamy powietrze. Dźwięk ten jest mega irytujący i nie zawsze występuje. Jak auto się toczy niezależnie jaka jest prędkość dźwięku tego pierdzącego balonika nie ma. Jak przygazuje i to nieznacznie już słychać. Wyczytałem gdzieś że to może być wężyk od paliwa ale guła ze mnie bo nie wiem gdzie on jest.
Zmieniając nadmuch pierdzącego balonika nie ma gazując na postoju też jest cisza
U mnie czasem trzeszczy kratka ogrzewania przedniej szyby (jest troche luzna, mysle, ze wystarczy ja jakos usztywnic tam i bedzie git). Ona jak sie nagrzewa to potrafi strzelic tez.
Ale nie chodzi mi o ta duza taka, tylko niewidoczna przy samej szybie.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
U mnie po wymianie przedniej szyby podczas ostrego przyspieszania coś mocno wibruje... Jadę na gwarancje montażu do pilkingtona bo to tragedia jest :/
Zlokalizowalem... w podszybiu od strony maski przed wejściem powietrza do kabiny idzie wiazka kabli. Ze splotu wiązki odchodzi izolacja która jak na wietrze niczym flaga powiewujaca uderzala o kratkę wentylacyjna. Po lekkiej modyfikacji błoga cisza
puszczone smarkiem z nosa
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON