Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: [145] PRZEDNIE ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Odgrzeję nieco temat, bo mam teraz trochę czasu i znów mnie naszło Przyjrzałem się instalacji i sprawa wyglada następująco. Ze zderzaka wychodzą przewody z wtyczkami, które podpiąłem do pasujących wtyczek wychodzących z wiązek przewodów biegnących w komorze silnika. Znajdujący wewnątrz samochodu włącznik przednich świateł przeciwmgielnych działa (sprawdziłem miernikiem) i jest podłączony. Nie wiem, czy za słabo szukałem, ale raczej nie natchnąłem się na przekaźnik który mógłby odpowiadać za przednie światła przciwmgielne. Posunąłbym się dalej w poszukiwaniach, ale zrobiło się ciemno i musiałem się zbierać.

Z czystej ciekawości wstąpiłem dziś do elektryka, by dowiedzieć się ile mniej więcej mogłoby kosztować podłączenie przednich świateł przeciwmgielnych. Nie wiem, czy wyglądam na jelenia, bo pacjent odparł, że - 150 zł a może nawet 200 zł. Nawet nie dyskutowałem z nim dalej, bo doszedłem do wniosku, że 200 zł to stanowczo za dużo!

Jeden z Kolegów pisał:

Cytat Napisał Addios Zobacz post
    Do kabiny jest doprowadzona instalacja i jej wtyczka znajduje się za skrzynką bezpieczników (jest dwu pinowa) i leży sobie luzem. Wyłącznik jest połączony z kontrolką ale brakuje połączenia między wyłącznikiem a tą wtyczką co wcześniej opisałem. W to połączenie trzeba wpiąć przekaźnik bo wyłącznik jest dość delikatny.
    Czy ktoś z Was jest mi w stanie napisać, jakie kolory przewodów znajdują się na tej dwupinowej wtyczce? A może któryś z Was podłączał przednie światła przeciwmgielne i mógłby się podzielić spostrzeżeniami i ewentualnymi wskazówkami?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Addios
    Gość

Domyślnie

> Czy ktoś z Was jest mi w stanie napisać, jakie kolory przewodów znajdują się na tej dwupinowej wtyczce? A może któryś z Was podłączał przednie światła przeciwmgielne i mógłby się podzielić spostrzeżeniami i ewentualnymi wskazówkami?

Co do kolorów przewodów w tej wtyczce to jeśli mnie pamięć nie myli to powinny być takie same jak we wtyczce przy halogenie, w końcu to ta sama instalacja.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Prosze bardzo panowie oryginalna instrukcja montażu halogenów teraz wszystko powinno być jasne.
    http://img265.imageshack.us/gal.php?g=skanuj00001.jpg

Addios
    Gość

Domyślnie

Całkiem fajna instrukcja, szkoda tylko ze nie miałem jej wcześniej i musiałem dochodzić do wszystkiego sam.

MacIntosh
    Gość

Domyślnie

wymieniałem taki halogen. W modelu z 1996 roku trzeba wejsc pod zderzak cena samej lampy wysoka. Pamietam, ze zaplacilem 70 złotych za nową zarówke i jej wymianę. Na kanale.

Addios
    Gość

Domyślnie

Ja montowałem u siebie halogeny sam, kupiłem używane z ramkami na allegro w bardzo dobrym stanie i udało mi się je zamontować bez zdejmowania zderzaka.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Jak ktoś potrzebuje mam jeden do sprzedania wersja przed FL

amoook
    Gość

Domyślnie

MacIntosh Nie trzeba kanału żeby żarówkę wymienić Wystarczy odpiąć ramkę i odkręcić 2 śruby na żarówkę też Cię naciągnęli, chyba że są jakieś super hiper mega white 100x dłuższa żywotność
    Ostatnio edytowane przez amoook ; 25-04-2010 o 12:39

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał paczek.gsm Zobacz post
    oryginalna instrukcja montażu halogenów
    świetny kawałek "warsztatówki". Masz może coś jeszcze ciekawego o podobnej jakości merytorycznej ? Możesz pochwalić się źródłem ?
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Miałem niedawno kilka dni urlopu i udało mi się sfinalizować sprawę podłączenia przednich świateł przeciwmgielnych. Najpierw sam porozbierałem co się dało i z miernikiem w dłoni przeprowadziłem małe dochodzenie co jest a czego brakuje w instalacji. Okazało się, że w komorze silnika istnieje kompletna instalacja, zaś wewnątrz tj. w kabinie istnieje połączenie włącznika/wyłącznika oraz kontrolki na desce rozdzielczej. Istniejąca instalacja kończyła się jednak podwójną kostką, która dyndała sobie ponad skrzynką przekaźników/bezpieczników. Cieńszy przewód w kolorze brązowo-czarnym to podłączenie do cewki sterującej przekaźnika, zaś grubszy przewód w kolorze brązowym to podłączenie napięcia zasilającego halogeny.

Na poniższym zdjęciu zamieszczam kompletny schemat instalacji przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych. Dwu-pinową wtyczkę o której wcześniej wspominałem zaznaczyłem na czerwono, zaś brakujące elementy układanki na zielono. Schemat dostępny jest w WORKSHOP MANUAL w folderze VOLUME_3 w pliku o nazwie FRONT_AND_REAR_FOGLIGHTS na str. 3.

Z racji tego, iż nie jestem elektrykiem pojechałem do znajomego elektryka, gdzie wszystko zostało podłączone w ciągu niecałej godziny. Zamiast dwóch widocznych na zdjęciu przekaźników zamontował mi jeden przekaźnik. Cewkę sterującą pracą przekaźnika podłączyliśmy pod stacyjkę, bo tak sobie zażyczyłem. Dzięki temu będę mógł korzystać z przednich świateł przeciwmgielnych bez względu na to czy włączone są światła pozycyjne/mijania itd. a jednocześnie nie będzie możliwości pozostawienia samochodu z włączonymi halogenami. Zasilanie zostało podłączone poprzez bezpiecznik 15A ze znajdującej się na skrzynce przekaźników/bezpieczników wolnej wsuwki
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.