Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: [156] Mity o awaryjności alfy,wyssane z palca czy prawda?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Trzeba rzucić temat w dziale regionalnym - na pewno coś Ci pomogą, ale warto też najpierw poszukać.

Co do Alfy, no cóż, w Polsce nie jest łatwo o dobrze zadbany egzemplarz. Ja szukałem Alfy 7 miesięcy, znalazłem, jednak było kilka rzeczy do zrobienia, poprzedni właściciel dbał o stan techniczny auta, ale przed sprzedażą zostawił kilka rodzynków dla mnie (jednak o to zredukowałem cenę przy kupnie). Dobrze, jeśli już się zdecydujesz to wziąć jakiegoś Alfisiti i pojechać z nim oglądać auto, człowiek który miał Alfę będzie wiedzieć czego szukać. Miałeś V6, teraz masz R6 - nie ma innej drogi dla Ciebie niż V6 Busso. Sam teraz żałuję, mogłem jeszcze poczekać i się jednak skusić na V6. W Alfie robimy wszystko na bieżąco - zawieszenie, koniecznie regularne serwisowanie motoru (pasek, rolki, olej), a ta V6-stka (jak z resztą sam doczytasz) odwzajemni Ci się wzorową pracą i trwałością. O wrażeniach z jazdy nie ma się co nawet rozpisywać... poezja.

Jeszcze chcę dodać, powtarzam to często: bezawaryjność używanego auta to suma jakości serwisowania wszystkich poprzednich właścicieli.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 22-02-2011 o 19:13
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

cześć, jak widzę jeździłeś 6 cylindrowcami, więc nie rozumiem pytania ile pali. Wiadomo już ... ile wlejesz.
    Do niedawna jeździłem Kappą 3.0 V6 gdzie silnik minimalnie jest słabszy niż w AR 166, jednak kolega, posiadacz włąśnie BMW V6 po przejażdżce obiektywnie przyznał ze Kappa lepiej się zbiera, i że u mnie czuć tę moc. I z moich doświadczeń, ( no nie było siły żebym się nie przejechał i nie sprawdził)
    Kappa znacznie epiej reagowała na gaz. Faktycznie dawało się to wyczuć. Przy najlżejszym nacisku rwała do przodu, a Bmka--przyspieszała, jakos tak stateczniej, nie było czuć w niej tej dynamiki. Na usprawiedliwienie, by być obiektywnym BMka była w automacie.

Co do doświadczeń z warsztatami. Te samochody są naprawdę nie do zajechania. Moją Vkę kupiłem z przebiegiem ponad 300.000, wymieniłem rozrząd, świeca, dwie cewki zapłonowe, na starcie.
    Potem przeguby (38,- za sztukę) tłumik końcowy 600,-( to juz drogi interes, a zamienników nie ma) i już. przejechała u mnie ok 50.000,-
    teraz jeździ nią braciszek, bez litości, zwiedza całą Europę, przebija sie przez leśne drogi , ostatnio wjechał w pole świeżo orane i...sam wyjechał.No i cos z tyłu puka...
    Czy te samochody sa awaryjne?
    jasne że tak, spalił się silniczek podnośnika szyb ( zapomniał sie i próbował otworzyc zamarzniętą)
    padł centralny od strony pasażera , spaliła się żarówka z tyłu
    i najpoważniejsza awaria, przetarła sie wiązka idąca do bagażnika, stracił światłą STOP, przeciwmgielne i cofania. Godzinka z lutownicą przy minus 15 i po kłopocie...
    w alfach psują się drobiazgi. Psuja się bo są. Ale rzadko się zdarza by Alfa nie dojechała do domu.
    Ale jak napisali inni , jeżeli trafisz na samochód reanimowany na sprzedaż , lub włąściciel dowiedział sie zę wóz umiera a naprawa to 50% wartości wiec sprzedaje..cóz będziesz narzekał.
    Ale jeżeli trafisz na uczciwego sprzedawce który sprzedaje bo uzbierał na nowszy, bo mu się znudził, a przy tym dbał o samochód..będziesz zadowolony.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    to pokaż mi zawieszenie wielowahaczowe, w którym są wymienne sworznie
    Prosze bardzo. Z tamtych lat na poczekaniu moge wymienic Forca Focusa I i II, Volvo (nie pamietam oznaczenia, na plycie II focusa), Vectra B, Toyota Avensis robiona do 2002, Ford Mondeo I II i III, Daewoo Leganza, Chevrolet Evanda. Jak juz powiedzialem technicznie jest to absolutni nieusprawiedliwione robic sworzen razem z wahaczem. To zwykle zdzierstwo. Do lanosa np za oryginalny sworzen GM placilem 15zl. Do alfy nie powinien byc drozszy niz 25zl. Przeciez to tylko kawalek metalu i gumy.
    Ostatnio edytowane przez KornelPL ; 23-02-2011 o 09:48
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

schabo78
    Gość

Domyślnie

cześć, jak widzę jeździłeś 6 cylindrowcami, więc nie rozumiem pytania ile pali. Wiadomo już ... ile wlejesz.

Wiesz w sumie spalanie jest też ważne,i w cale jazda 6-cylindrowymi jednostkami nie musi doic kieszeni wiem z doświadczenia.Mazda czy obecne BMW pali srednio do max 11lPB na to mnie stać,ale jesli alfa ma mi spalić 15-16 średnio przy moich rocznych przebiegach to już jest jakiś wydatek i trzeba wszystko przemysleć...