Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Kluczyk, wymiana na scyzoryk czy mozliwa

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie da sie. Fabryczny alarm nie przyswoi zadnego obcego transpondera. A wzbudzanie jednym modulem drugiego pociaga za soba szereg komplikacji o ile w ogole sie da. Trzeba by bylo zaingerowac w uklad scalony fabrycznego alarmu. A to moze sie nie udac. Gdyby mial opcje typu "wejscie" sterujace to ok, ale niestety tylko radiowo sie da mu wydac polecenia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

A jezeli bym wymienił u siebie wkladki zamków, stacyjke, wkladke klapy, sterownik pod połka tylna i przelozyl pastylke immo do nowego kluczyka to musze cos adaptowac czy powinno zadziałac, przekladal bym to z drugiej 166 z takim samym kluczykiem tyle ze wszystko działajace

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak mozna zrobic. Ale wydaje mi sie ze musisz jeszcze wymienic centralke alarmu w bagazniku po prawe stronie. To gdzie wylanczasz alarm kluczykiem serwisowym. I jezeli masz dostep do takich tanich czesci to spoko ale szukajac po allegro wszystkich elementow to przestaje sie to kalkulowac. Dlatego ja sie zdecydowalem na osobny terownik. Tym bardziej ze alarmu nigdy nie uzywalem. W pracy parking szczerzony, w domu zacisze wlasnej dzialeczki. Mi sie nie oplacalo tego ozywiac ale jak najbardziej mozna zrobic taki przeszczep wszystkich klamorow.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 02-08-2011 o 10:37

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

alarmu nie mam, ale moge i wymienic ta czarna skrzynke moze to tylko ona odpowiada za alarm

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    ie da sie. Fabryczny alarm nie przyswoi zadnego obcego transpondera. A wzbudzanie jednym modulem drugiego pociaga za soba szereg komplikacji o ile w ogole sie da. Trzeba by bylo zaingerowac w uklad scalony fabrycznego alarmu. A to moze sie nie udac. Gdyby mial opcje typu "wejscie" sterujace to ok, ale niestety tylko radiowo sie da mu wydac polecenia.

Centralka alarmu jest aktywowana radiowo? Bo trzeba rozgraniczyć, z tego co wiem to są 2 osobne komponenty:
    - centralka centralnego zamka - mieszka na tylnej półce, pod światłem stop, aktywujemy ją radiowo guziorem z kluczyka
    - centralka alarmu - mieszka w bagażniku po prawej stronie, steruje czujnikami i syreną alarmu
    Kwestia jak jest aktywowana centralka alarmu, jakoś mi się nie chce wierzyć że radiowo, raczej liczyłbym na jakiś kabelek idący z centralki zamka, z impulsem on/off. Wtedy kwestia obsłużenia tego z poziomu "nowej" centralki zamka...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Mozliwe. Ma ktos schematy? Jezeli faktycznie da sie wpiac z sygnalem miedzy odbiornikiem radiowym a centrala to zrobie to. Dajmy na to ze przyciskamy guzior leci fala do odbiornika. Tam jest zamieniony na impuls elektryczny i leci do centralki aktywowac alarm. Moge sie wtedy wpiac za odbiornikiem fal. Ale czy sie da? Moze centrala nie zareagowac w ogole na impuls zewnetrzny.
    Macie jakies schemty?
    Montuje teraz hak iec mam cala dupe rozbebeszona. Oblukam dzisiaj ta centralke.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Koledzy,
    odbiornik zdalnego sterowania zamkami moduł M35 umieszczony na półce pod lampą stop steruje też centralką alarmu M30 za pomocą cyfrowej linii (noga nr 2 modułu M35). Jest to złożony sygnał cyfrowy i mnie nie udało się go rozkodować (pomimo dosyć dużej wiedzy na ten temat).
    Tak jak koledzy piszą fabryczny odbiornik M35 zastąpić można dowolnym sterownikiem zamka i będzie sterował zamkami w drzwiach jak i klapą bagażnika. Sam w ubiegłym roku przerobiłem cały układ wraz z 2 kluczykami (scyzoryk) do których przełożyłem oryginalne groty i kostki immo, przeszczep działa niezawodnie do dzisiaj. Dodatkowo w obudowie fabrycznego alarmu (po wyjęciu płytki fabrycznej) umieściłem moduł alarmu sterowany odbiornikiem zamka, pozostawiłem głośnik syreny i oczywiście wykorzystałem złącza oryginału by mieć wszystkie potrzebne sygnały do uruchomienia nowego modułu alarmu.
    Kilku kolegom z forum wysłałem dokładny opis.
    Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę napisać na PW to prześlę opisy i schematy.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak wlasnie myslalem.... dzieki stan ze rozwiales watpliwosci. Szkoda ze wczesniej nie wiedzialem ze to ktos robil. Moj manual jest juz wyslany do akcetacji. Powinien dzisiaj albo jutro sie pojawic.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ok, czyli skoro stanowi się nie udało to raczej sprawa nietrywialna... Szkoda... Miałem nadzieję, że to kwestia wystawienia gdzieś 12V...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Widzę że moderator działu zrób to sam śpi. Dlatego do czasu jego przebudzenia wrzucam link do manuala.
    http://www.megaupload.com/?d=9OK02XWO

W razie pytań PW.
    Pozdrawiam!

Jest oficjalny manual
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...o_zestawu.html
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 05-08-2011 o 20:52