Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: Mity i prawdy o stanie oleju

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Lubię takie tematy.

Pytanie za 100 punktów: co silnikowi szkodzi osad na dnie miski olejowej?

Pytanie za 200 punktów: czy olej który jest czysty zmywa nagary? Czy może zostawia je tam, gdzie być nie powinny?

Pytanie za 300 punktów: Czy ciśnienie w układzie paliwowym jest różne na pustym i pełnym baku? Jeśli nie, to jaki ma wpływ ilość oleju na jego ciśnienie w magistrali?

A teraz nie pytanie a doświadczenie: Będąc w wannie ułóż dłoń na płasko i przyłóż z całej siły w powierzchnię wody. Boli? Jak nie to skocz na dechę do jeziora. Twarda ta woda. A teraz wyobraź sobie stopę korbowodową, która uderza w taflę gęstego oleju przy prędkości niewyobrażalnej dla Twojej ręki. Skutek miałem w ręce i daję słowo, robił wrażenie
    Przy małym nadmiarze olej może się pienić. To teoretycznie powinno zostać zniwelowane na filtrze, ale ja bym nie ryzykował.
    Skala na bagnecie test stworzona dla użytkowników samochodów i mechaników (czyt. w 90% analfabetów technicznych) i zakłada pewien błąd. Nie wolno natomiast przeholować.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Większości mechaników nie chce się odkręcać korka dlatego wymyślają takie dyrdymały, u mnie w alfie łatwo jest go odkręcić mam stalowy imbus, ale gdy wymieniałem w fordzie gdzie korek to śruba wykonana z dziwnie miękkiego tworzywa met. o rozmiarze 13, o wysokości takiej że kluczem nasadowym łapie może z 5mm, namęczyłem się ale tymi k..ami nakarmił bym wszystkich głodujących. Tak więc wiadomo że łatwiej odessać. Jednakże odsysając olej dzieje się to powoli i punktowo, nie działa grawitacja i ciśnienie przez co cały szlam zostaje na dnie miski, dlatego też tak ważna jest odpowiednia temp oleju przy wymianie ponieważ nagrzewa i rozmiękcza ten osad. A jeżeli chodzi o czyszczenie silnika przez olej to np w dieslu olej zawsze będzie czarny nie ważne jakiej firmy, a już np w aucie z lpg olej będzie miał prawie oryginalną barwe przy każdej wymianie. Wracając zaś do poziomu oleju to nie ulega wątpliwości fakt że im więcej oleju tym większe cisnienie w silniku nie chodzi tutaj o układ rozprowadzania oleju co niestety spowoduje rozszczelnienie silnika najczęściej pokrywy zaworów. Mawiają że w silnikach ts jest wręcz zalecane trzymanie maxymalnego poziomu, owszem ale zapewne z tego względu że wtedy żadziej trzeba zaglądać pod maskę (większy margines błędu)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tryme
    Mieszka w
    wiosce pod Opolem
    Auto
    AR156 2.5 V6

Domyślnie

BTW to czy korek oleju od AR156 2.5 V6 powinien mieć podkładkę? Z tego co kojarzę to mam u siebie stożek z magnesami do łapania opiłków, przykręcony bez podkładki.

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

większe ciśnienie jest spowodowane tylko mniejszą pojemnością komory korbowej poprzez podniesienie poziomu oleju i to co kolega żuwik napisał, jak będzie za dużo, to wał i korbowody uderzająć o olej napotykają opór-ścianę przy pracy
    wg instrukcji obsługi muszę olej kontrolować co 500km, od nowości samochodu tak zalecili
    zerkam różnie, w sumie jak się trafi i nie wiem czy więcej, czy mniej niz 500 km, ale ze dwa razy w tygodniu i nie dolewam, bo się raczej trzyma i czasem setkę doleję
    po ok 5 minutach od zgaszenia i rano po wystudzeniu poziom oleju różni się już nieznacznie, bo sprawdziłem osobiście, niewiele ścieknie

verdebiancorosso

Gino
    Gość

Domyślnie

Temat z cyklu ,,niekończąca się historia" na długie sobotnie wieczory . Podobnie jak ilość spalania oleju np. instrukcja obsługi AR 166 przed FL podaje 1l /1000 km instrukcja AR 166 po FL 400 ml/1000 km i można rozważać godzinami. Z tego wynika, że mogą się ,,bać" Ci, którym silnik od wymiany do wymiany nie pali oleju i nie dolewają ha, ha...

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Niektórzy wypisują takie bzdury, że ledwie da się to czytać. Z drugiej strony ciekawe ile osób z forum organoleptycznie sprawdziło po wyssaniu oleju, czy też spuszczeniu oleju, czy silnik został rozszczelniony, czy został szlam w misce czy tworzą oni tylko baśnie z mchu i paproci. Przyznać się ile osób z robiących tu wpisy przed wymianą oleju rozebrało silnik żeby sprawdzić co pozostawił poprzednio użyty olej.
    Podobnie nie chce się czytać, po imieniu nazywając bzdur, jak to olej w dieslu zmienia kolor a w LPG nie zmienia. Litości!
    Większość wpisów jest tu na zasadzie: Tata, a kolega koleżanki powiedział, że jego stryjek...
    Ostatnio edytowane przez Wujek ; 28-07-2011 o 15:12
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Niektórzy wypisują takie bzdury, że ledwie da się to czytać. Z drugiej strony ciekawe ile osób z forum organoleptycznie sprawdziło po wyssaniu oleju, czy też spuszczeniu oleju, czy silnik został rozszczelniony, czy został szlam w misce czy tworzą oni tylko baśnie z mchu i paproci. Przyznać się ile osób z robiących tu wpisy przed wymianą oleju rozebrało silnik żeby sprawdzić co pozostawił poprzednio użyty olej.
    Podobnie nie chce się czytać, po imieniu nazywając bzdur, jak to olej w dieslu zmienia kolor a w LPG nie zmienia. Litości!
    Większość wpisów jest tu na zasadzie: Tata, a kolega koleżanki powiedział, że jego stryjek...
    Koelgo tutaj się grubo mylisz bo nikt nie musi mi nic mówić, sam serwisuje swoje samochody i wiem jak to wygląda, jeśli chcesz to mogę Ci wylać trochę oleju z diesla przed dom po to żebyś zapamiętał jak wygląda olej, nawet w instrukcji wymiany oleju pisze żeby nie martwić się tym że olej za chwile robi się czarny, a w samochodach na BP/lpg to nie występuje, a jeśli chcesz to wezmę cię na douczenie i porozkręcasz sam te silniki przy mnie a ja będę Ci bił bravo że przy każdej wymianie oleju rozkręcasz silnik, tak więc głupoty to chyba Ty wypisujesz nabijając sobie w ten sposób liczbę postów.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał Ceasar07 Zobacz post
    Koelgo tutaj się grubo mylisz bo nikt nie musi mi nic mówić, sam serwisuje swoje samochody i wiem jak to wygląda, jeśli chcesz to mogę Ci wylać trochę oleju z diesla przed dom po to żebyś zapamiętał jak wygląda olej, nawet w instrukcji wymiany oleju pisze żeby nie martwić się tym że olej za chwile robi się czarny, a w samochodach na BP/lpg to nie występuje, a jeśli chcesz to wezmę cię na douczenie i porozkręcasz sam te silniki przy mnie a ja będę Ci bił bravo że przy każdej wymianie oleju rozkręcasz silnik, tak więc głupoty to chyba Ty wypisujesz nabijając sobie w ten sposób liczbę postów.
    Ale co z tego, że się robi czarny w czym to przeszkadza.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Teoretycznie w niczym W dieslu olej zawsze bedzie szybciej "czerniał" niż w Pb czy LPG bo pochłania wiecej sadzy z procesu spalania oleju napedowego.

P.S. też miałem auto na LPG i fakt jest jeden, że olej był przynajmniej na bagnecie zawsze jasny w porównaniu do PB, czy ON

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Teoretycznie w niczym W dieslu olej zawsze bedzie szybciej "czerniał" niż w Pb czy LPG bo pochłania wiecej sadzy z procesu spalania oleju napedowego.
    Ciekawa teoria. Tylko zdradź mi: skąd sadza ze spalania w układzie smarowania? Gdzie olej styka się z komorą spalania, wydechem, obwodem EGR?