Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Alfa 166 3.0 vs BMW 3.0 diesel

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Moment tu nie ma prawie nic do gadania.
    Mylisz się. Krzywa momentu jest bardzo istotna. Moc jest iloczynem momentu i obrotów silnika. W przypadku samochodów z identycznym stosunkiem mocy szczytowej do masy wygrywa ten z lepszą krzywą momentu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Mylisz się. Krzywa momentu jest bardzo istotna. Moc jest iloczynem momentu i obrotów silnika. W przypadku samochodów z identycznym stosunkiem mocy szczytowej do masy wygrywa ten z lepszą krzywą momentu.
    Już to gdzieś ostatnio czytałem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jacek166 Zobacz post
    B (bryka) M (młodzieży) W (wiejskiej) czy Alfa? ,zależy kto co lubi jak masz za co tankować to bym wybrał Alfe 3.0 bez zastanowienia. BMW (bendziesz miał wydatek) do tej marki bym musiał sie długo zastanawiać, i raczej by mnie nikt nie przekonał. A moja AR166 2,4jtd też potrafi pokazać innym tyłek.
    nie rozumiem ludzi którzy majac auto danej marki wysmiewaja sie z innych marek, a pozniej zmienisz za jakis czas np na VW to z alfy bedziesz szydził, kazda marka jest dobra, kazda ma rzesze zwolenników oraz posiada w palecie modele ktore na swoj sposób urzekaja i wnosza badz wniosły ciekawe rozwiazania do swiata motoryzacyjnego. powiem ci szczerze miałem E34 z 95 oraz E39 z 98 i na bawarskie auta złego słowa powiedziec nie moge, teraz mam 166 i tez chwale sobie. zauwaz ze BMW i AR sa to jedyne auta o zacieciu sportowym oraz klasie i posiadaja w stylistyce ten pazur i troche agresywnosci co powoduje ze duzo osob oglada sie za tymi autami. ponadto spora ilosc osob przesiada sie z bmw na ar i odwrotnie bo nie wiedzic czemu jakos te auta sa spokrewnione ze soba stylistycznie i jako jedyne maja w sobie to cos.
    Ostatnio edytowane przez Czarek ; 12-02-2012 o 13:19

yattaman
    Gość

Domyślnie

530d i 166 3.0 do setki mają podobne czasy, ok.8 sek. dużo zależy od kierowcy . Natomiast 166 wyciąga ponad 240 km/h ,a BMW 230km/h, więc nie wiem kto kogo by zrobił w jajko .
    Miałem okazję jeździć z chipowaną E39 3.0d i na prawdę zamiata ładnie . Podobnie jak Czarek post wyżej, do bemek i innych aut nic nie mam ,sam się przesiadłem z serii 7 do Alfy .
    Alfa 166 vs BMW E39 obie w dieslu : http://www.youtube.com/watch?v=N3AAmTTHJ9w

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Zgadza się ale takiego idealnego zestawienia nie znajdziesz ale jeżeli chodzi o to konkretne tytułowe zestawienie to fakt różnica jest mała więc wygra po prostu lepszy kierowca. Jednak widać że dużo większy moment bmw mu psu na budę. Ma mniejszą moc, jest cięższa i niestety jeden kuc ma do ciągnięcia więcej kilogramów. Nie oszukasz fizyki. Nie masz mocy to nie masz się co ścigać i tyle. Oczywiście że wrażenie będą pozornie odwrotne ponieważ lajtowo odpychając się obydwoma bmw wygra. Gdyż normalnie przekładając przy 2-3 tys obr bmw ma maksymalną moc i odstawi alfę bez dwóch zdań ponieważ w takich warunkach AR ma ~połowę mocy albo mniej. Ale jeżeli się postawicie i wkręcisz benzynkę na optymalne obroty to soryyy ale wygra mocniejszy bez względu na logo na masce. W zdecydowanej większości liczy się stosunek masy do mocy i tyle. Taki przypadek jak pisze feecle to rzadkość i nawet poświęcając trochę czasu na zeprefs nie znalazłem takiego przypadku (i pewnie nie łatwo będzie - o ile w ogóle). Przy autach ze zbliżonym stosunkiem mocy do masy zdarza się że słabszy będzie o włos lepszy ale to się zdarza sporadycznie i jest spowodowane nowszym - lepszym zestrojeniem przełożeń lub po prostu większą ilością biegów.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Niemniej jednak udowadnianie sobei na drodze kto nie jest jakim "drajwerem" i jak kto kogo bedzie objeżdzał jest conajmniej dziecinne o ile nie poprostu głupie
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Chętnie bym Pana od BMW nauczył pokory ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

z e60 3.0d byłby problem ale e39 to spokojnie alfa sobie poradzi

jak alfa ma za mało mocy to moze jakies e55amg z tamtych lat, tez fajne autko tylko ciezko dostępne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

jeżeli te bmw jest czerwone to pewnie wygra mówią że czerwone są szybsze

oMULEc
    Gość

Domyślnie

Kiedyś w dawnych czasach, kiedy byłem kierowcą kapryśnej 164 TB, wybrałem się w Bieszczady. Mimo, że nie mam się za strasznego klapciucha i jechałem dość ostro po zjazdowych serpentynkach z góry, dopadli mnie okoliczni górale w maluchu. W pewnym sensie wstyd się przyznać, ale poległem i dałem się wyprzedzić. Niestety ułańska fantazja często zamiera, kiedy popełni się dziedzica. Niestety serpentyna przejeżdżana tysięczny raz jest dużo łatwiejsza niż nieznana, kiedy nie wiesz jak układać bolid na wyjściu, bo nie widzisz następnego wejścia. I niestety potencjalne zderzenie z modrzewiem na zewnętrznej zakrętu w przypadku malucha byłoby pewnie mniej szkodliwe finansowo dla jego właściciela. O ile to jego właściciel siedział za kierownicą albo o ile jego właściciel przynajmniej wiedział, że maluch jest 400m nad poziomem miejsca gdzie powinien być właśnie zaparkowany.

Tak mi się napisało, bo strasznie koszmarny temat na wątek. Kolega Cię zrobi tym BMW w sparingu długodystansowym. Pytanie czy kiedy on będzie Cię wyprzedzał tankującego, Ty będziesz cieszył się na myśl frajdy z jazdy zaraz po tym jak zapłacisz 400zł za paliwo i espresso?