Czyli jak są ludzie którym jednak dobrze to dziala to znaczy że musi być dobrze tak jak pisalem. I to nie jest normalne jak w silniku temperatura nie osiąga nawet 80st.
Czyli jak są ludzie którym jednak dobrze to dziala to znaczy że musi być dobrze tak jak pisalem. I to nie jest normalne jak w silniku temperatura nie osiąga nawet 80st.
U mnie na ori termostacie w obecnych warunkach temperatura podczas spokojnej jazdy oscyluje według wskaźnika 80st. Nigdy nie spada poniżej 78st. a dopiero jak ją chwilę popędzę to podchodzi pod 90st., po czym gdy jadę dalej spokojnie wraca w okolice 78-80st. Jest to zgodne z tym co podaje Elearn dla termostatów jtd (temp. otwarcia 78-82st). I nie zmienia tego nawet fakt posiadania sprawnego i działającego dogrzewacza.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Dokladnie tak. Więc jeżeli ktoś pisze że ma niedogrzany silnik gdzie spada temp do 70 to nie jest normalne. Trzeba przy tym pamiętać że wskaźnik może przeklamywać.
Zgadzam się z Markiem, u mnie były dokładnie takie same objawy jak piszecie, auto dogrzewało się do 70C jak ją pogoniłem to podchodziło pod 90C i potem znów wskazówka wracała w okolice 70-75C. Nie wspominając o czasie nagrzewanie po nocy, ok. 15km przecjechać aby osiągnąć 70C. Po wymianie termostatu na vernet cena 190pln (nowszy model ) temat przestał istnieć - wskazówka idzie pięknie do 90C i tak trzyma. Nie ważne czy jest na zewnątrz -20 czy 0C. Wiadomo czas nagrzania bedzie różny ale temperatura minusowa przy sprawnym termostacie nie wpływa na to czy sillnik osiągnie 90C czy nie.
jesli auto z trudem osiaga 80st to termostat do wymianywebasto pomaga szybciej dogrzec silnik do temp tych 70st czy cos kolo tego i tyle. na mrozie na postoju u mnie autko trzyma 80st, poczas jazdy bez probleu ma te 90 a webasto niestety nie dziala u mnie
A co powiesz na to? Termostat nowy, rura na wyjściu zimna,a przy temperaturach poniżej -20 stopni silnik grzeje się max do ok 70 stopni po odłączeniu Webasto. Sprawdzona temperatura płynu termometrem elektronicznym Pewnie mam silnik popsuty![]()
Ostatnio edytowane przez cytryn ; 20-02-2012 o 10:40
Na szczęście fala mrozów już za nami i temperatura silnika wróciła do normy![]()
Tak jak napisałem wczesniej, podczas jazdy wskazówka powinna być prawie na 90stopni. Ja tak mam i nigdy nie schodzi poniżej. Jeżeli podaczas jazdy nie osiągacie takiej temperatury albo wam trochę spada to termostat do wymiany albo jakaś inna przyczyna. Na postoju podczas wielkich mrozów jak np postoje z 20min i mam włączone ogrzewanie to fakt troszkę spadnie ale naprawdę nie dużo.
ja też na nowym termostacie mam 90st i nie spada niżejna starym miałem 70 i nic wiecej.... webasto mam odłaczone bo zbieram czas na jego czyszczenie bo raz mi odpalało a raz nie i odłączyłem narazie