Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
[QUOTE=yattaman;804954]Zupełnie nie na temat . A może masz zegary od Mercedesa. Twój silnik to JTD i nie masz kontrolki świec żarowych ?? Dziwna sprawa
Zestaw wskaźników kontrolnych w Alfie nie posiada kontrolki od płynu do spryskiwaczy.A "chłodniczka podzielona falowaną kreską" to jedynie w instrukcji znak na zbiorniku od płynu do wspomagania układu kierowniczego umieszczony na podszybiu .
Napisałem że ....mniej więcej wygląda tak....i bardzo na temat, nie zwróciłem uwagi ale powiem wam że nie zauważyłem owej spirali, gdy tylko przekręcę stacyjkę zapala się wszystko po czym od razu gaśnie potem mryga poducha gaśnie i kręcę auto i to było wyznacznikiem kiedy kręcę autko. A co do chłodniczki jest dokładnie taka sama jak nr.2 Więc mam wodę w filtrze paliwa powiedzcie mi jak ją teraz zebrać jest jakiś sposób, czy jak jak z wymianą wyjąć i wylać....
Od dołu filtra masz wkręcony czujnik obecności wody. Wykręcasz go o jakieś 3-4 obroty (aż zacznie lecieć paliwo) i spuszczasz zawartość filtra. Proponuje podstawić jakieś naczynko np. obciętego pet'a, bo wyleci ok. 0,6-0,7l paliwa. Dokręcasz z powrotem i przeprowadzasz procedurę odpowietrzenia układu (opisana w Zrób to Sam w temacie o wymianie filtra). Proponuje sprawdzić jeszcze kostkę wpięta w czujnik i kable.
A jeśli nie wymieniałeś dawno filtra paliwa to proponuje go po prostu wymienić na nowy.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Wielki dzięki kolego zaraz się biorę za to, filtr wymieniałem jakieś 2 miesiące temu więc jeszcze sobie daruje. Dzieki za odpowiedź pozdrawiam.
ja tez mam taki sam problem - raz silnik (2,4jtd 20V) rwie do przodu aż miło, ale czasem potrafi wywalić błąd: P0238* (4) i odciąć obroty do 3500rpm.... po restarcie silnika odcięcie ustępuje, ale żółta kontrolka błędu zostaje (gaśnie po jakimś czasie spokojnej jazdy).
wymieniłem czujnik w kolektorze,
czyszczenie, zaslepianie egr'u też nie pomagalo...
w końcu regeneracja turbiny (2000zł = zabolało), chwile był spokój i nadal wywala błąd P0238*...
ręce już opadają,
jacek83 - wymiana zawóru overboost faktycznie rozwiąła u Ciebie problem?
*P0238 (4)Boost Pressure sensor A circuit high
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika.
Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
Ostatnio edytowane przez hudy17 ; 06-03-2012 o 01:11
Przeczytaj ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)