Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: Opiłki metalu w oleju..?!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

do V wchodzi 6.1 litra do ts 4.5 skoro jest liter od mini do maksi to dobrze wystarczy zmierzyć długość mini-max i juz będziemy wiedzieli ile ubywa oleju.
    V bez turbo oleju nie łykają przynajmniej moja nie bierze nie wiem jak jest z Vturbo .. ts sobie go pobiera dla tego kontrola oleju powinna być częstsza i zwracać uwage na opiłki

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Biorą jak się daje im w palnik, przy spokojnej prawie w ogóle nie ubywa, na Max Livie mam zużycie na 10 tysi 600 ml

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

ale mówisz o V czy o Vturbo?

Gino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Aroniaa Zobacz post
    ale mówisz o V czy o Vturbo?
    Każdy silnik pali olej z tym że jeden niewiele przez okres do wymiany a drugi zdecydowanie więcej. Oczywiście wpływ na to mają takie czynniki jak stan ogólny silnika, wycieki, styl jazdy. Instrukcja AR mówi że spalanie oleju może sięgać do 1l/1000km i jest to norma osobiście uważam że jest to mocno przesadzone i tutaj firma nieco daje sobie lukę na ewentualne reklamacje. Nie wierzę jednak że od stanu powiedzmy max po przejechaniu ok 15 tys. km nic nie ubyło. A co do V6TB to lubi trochę oleju łyknąć no ale wiadomo turbina robi swoje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

A ja mam zagwozdkę i mechanicy też bo u mnie ubywa oleju, ale nie czuć w spalinach by był spalany jak również nie widać gdzie mógłby wyciekać a ubywa go jakiś 0,5-1l/500km.

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

no wiesz majać na myśli branie oleju.. to jak dolewa sie litra od wymiany do wymiany... a jesli jest to ze dwie setki to pikus
    a no to fakt wszystko zależy od stylu jazdy od samego oleju.. i kondycja silika

---------- Post added at 09:15 ---------- Previous post was at 09:12 ----------

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A ja mam zagwozdkę i mechanicy też bo u mnie ubywa oleju, ale nie czuć w spalinach by był spalany jak również nie widać gdzie mógłby wyciekać a ubywa go jakiś 0,5-1l/500km.
    a sprawdzali ciśnienie na tłokach.. moze uszczlniacze troszke przepuszaja na tyle ze nie widać tego w spalinach a mimo wszystko cos tam sie sączy.. albo tak jezdzisz

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Cały problem polega na tym że przed końcem zeszłego roku silnik był w naprawie i wymieniane było w nim całkiem sporo rzeczy - łącznie z panewkami i uszczelniaczami. Mechanicy będą robili jeszcze jedno podejście do zdiagnozowania problemu i moze tym razem uda im się coś konkretnego znaleźć.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Aroniaa Zobacz post
    do V wchodzi 6.1 litra do ts 4.5
    Do v6 wchodzi 5.9, a to ts-a 4.4, podziałka na bagnecie między min, a max to ok 1 litr.
    Ogólnie chyba normalne jest że silniki wymagają oleju i pilnowania jego stanu ? Nie tylko TS-y i V6 ale i BOXERY a nawet kurde JTD, a jeszcze dodam że nawet silniki producentów innych marek także wymagają prawidłowego stanu oleju w celu prawidłowego smarowania... eureka !
    Ogólnie dobrze że tu wszedłem i poczytałem bo bym nie wiedział że w silnikach trzeba olej sprawdzać
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    U mnie prawie podobnie ( ok. 1 l / 800 - 900 km ), ale przy moim stylu jazdy to normalne Tak więc bez zbytniej paniki. No chyba, że jeździsz jak Dziadzo do kościoła, to wówczas jest coś nie tak.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Mój styl jazdy się nie zmienił w stosunku do tego przed naprawą silnika a zużycie oleju zmieniło się znacznie. Wtedy brał dużo mniej ale chciałem żeby wymienili te pierdoły żeby był jak nówka i nie brał w ogóle. Efekt jest przeciwny. Co do stylu jazdy to jest on spokojny. Na swojej codziennej trasie nawet nie mam specjalnie gdzie go przycisnąć a kręcę silnik w zakresie 2-3tys.