Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Temat: Korozja - jak to w końcu jest z tą 159?

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

U mnie wszystko zdrowe. Jedynie można się przyczepić do słabo zabezpieczonych elementów zawieszenia. U siebie malowałem przednie sanki i wahacze tylne.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    U mnie wszystko zdrowe. Jedynie można się przyczepić do słabo zabezpieczonych elementów zawieszenia. U siebie malowałem przednie sanki i wahacze tylne.
    Czym malowałeś sanki i czy jest efekt na dłużej? Czeka mnie to za kilka miesięcy jak zrobi się cieplej. Raz juz były malowane ale ruda wyszła po roku. W sklepie z lakierami proponowali mi zwykły środek do zabezpieczenia podwozia ale chciałbym użyć czegoś co zwiąże korozje na dłużej.

Użytkownik Świeżak Avatar Amator91
    Mieszka w
    SJ
    Auto
    Kappa Coupe 3.0 V6

Domyślnie

2007r SW. Uważam że moja bella jest całkiem dobrze zabezpieczona, np w porównaniu do Skody Octavii 2011r. gdzie w kilku miesięcznym samochodzie, przy przebiegu około 50tys km wychodziła rdza na masce i progach (auto salonowe było). Jedyne co brzydko wygląda to wydech, który ma na całej długości rdzawy nalot.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Czym malowałeś sanki i czy jest efekt na dłużej?
    Niczym specjalnym nie malowałem. Najpierw zdrapałem luźną rdzę i przeszlifowałem papierem ściernym. Potem potraktowałem to środkiem do trawienia rdzy, przemyłem rozpuszczalnikiem i na to czarny Hammerite. Malowałem to 3 lata temu i jeszcze nieźle wygląda.

Nero Provocatore - AR159

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Niczym specjalnym nie malowałem. Najpierw zdrapałem luźną rdzę i przeszlifowałem papierem ściernym. Potem potraktowałem to środkiem do trawienia rdzy, przemyłem rozpuszczalnikiem i na to czarny Hammerite. Malowałem to 3 lata temu i jeszcze nieźle wygląda.
    Ja też kiedyś w Oplu Astrze I malowałem nadkola tylne od spodu czarnym hameraitem i trzymają się ładnie do dziś bo czasami widzę swoje byłe auto. Ma dzisiaj 15 lat i wygląda nadal nieźle jak na te lata.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 3voQ
    Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

zastanawiam się czy elementy zawieszenia oraz podwozie jest lepiej/gorzej zabezpieczone w wersjach przed i po FL. Wersja po FL została odelżona, pytanie czy dotykali zabezpieczenia. Ja swoją muszę od spodu zabezpieczyć - głównie elementy zawieszenia - tak jak pisaliście ale zastanawiam się czy całego podwozia profilaktycznie nie zrobić.

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Sanki malowałeś na aucie czy je wyciągałeś?? Bo u mnie to samo do malowania i tak się zastanawiam czy da się to wyjąć z auta bez wydzierania silnika i połowy podzespołów. Czy po prostu pomalować co się tylko da bez wykręcania ich z auta.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał interside Zobacz post
    Sanki malowałeś na aucie czy je wyciągałeś?? Bo u mnie to samo do malowania i tak się zastanawiam czy da się to wyjąć z auta bez wydzierania silnika i połowy podzespołów. Czy po prostu pomalować co się tylko da bez wykręcania ich z auta.
    Teraz gdybym robił sprzęgło to nastawił bym się od razu na malowanie sanek bo trzeba je było wyciągnąć do wyjęcia skrzyni. Trochę by to mechanikowi skomplikowało robotę bo auto stało by na podnośniku trochę czasu. Ale myślę, ze wszystko da się jakoś zorganizować.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Teraz gdybym robił sprzęgło to nastawił bym się od razu na malowanie sanek
    Dokładnie. Sanki są bardzo słabo zabezpieczone przed korozją. U mnie w kilku miejscach farba zeszła płatami. Ale na szczęście to element, który będzie stosunkowo łatwo wymienić/naprawić. Przed zimą też zamierzam zabezpieczyć podwozie, chociaż nie widać jeszcze oznak starości (wersja sprzed FL) Ale profilaktycznie łączenia blach warto czymś zabezpieczyć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał interside Zobacz post
    Sanki malowałeś na aucie czy je wyciągałeś??
    Malowałem na aucie, za dużo roboty jest żeby to wyciągnąć do malowania. Chyba że zrobisz to przy okazji wymiany sprzęgła, ale ciężko będzie przekonać mechanika żeby pozwolił Ci zostawić auto na podnośniku na tak długo.

Nero Provocatore - AR159