DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Ja mam wymontowałem wydech na zewnątrz wypolerowałem końcówkę wyczyściłem puszkę papierem ściernym i pomalowałem 2 razy czarnym matem (z tego co pamiętam nie był nawet jakiś specjalny na wysokie temperatury ) , i do tej pory jest jak świeżo pomalowanykoszt farby to ok 10 zł także spokojnie na kieckę zostanie
![]()
jak zostaje nie kiecke to jest dobrze co?;p
Ja dziś rekultywowałem tłumik końcowy, z tym, że u mnie strasznie był zardzewiały. Zewnętrzna warstwa już odeszła w 50 % powierzchni tłumika. Polecam farbę Nobiles Thermal 500. Mała puszka 200ml kosztuje ok. 12 zł. Starczy spokojnie na pomalowanie 2 warstwami dwóch tłumików nawetTłumik jest banalny do demontażu - trzyma się na 2 gumowych wieszakach i skręcony jest do rury tłumika środkowego obejmą klucz nr 15. Z założenia 5 minut roboty ze zdjęciem w praktyce może być kilkanaście razy dłużej z racji tego, że jeśli nigdy nie był ruszany bardzo ciężko może być go wybić właśnie z rury tłumika środkowego. Jak nie idzie to trzeba wziąć większy młotek
O dziury się nie bać - aż tak łatwo jej nie da się zrobić. Wszystko powycinać co rdzewieje, można szlifować albo kątową szlifierką albo np drucianą końcówką do wiertarki. Szczotką drucianą więcej trzeba się namachać. Po wyczyszczeniu benzyną ekxtrakcyjną warto odtłuścić, żeby powierzchnia była czysta i odpylona względnie. Farba ta szybko schnie więc nie ma problemu
Mała rada jeszcze, że warto zaopatrzyć się w nowe gumowe wieszaki tłumika końcowego bo można powtórnie ich czasem nie użyć
A o hałas też nie ma się co obawiać, bo jeździliśmy dziś Alfą po zdjęciu tłumika podczas gdy wysychał sobie na haku i dźwięk silnika jest w sumie...identyczny jak z tłumikiemtakże jak przerdzewieje to można jeździć bez i gwarantuje że nikt po dźwięku nie pozna
![]()
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
Te gumowe wieszaki kosztują po 5zł za sztukę np. tu. U mnie do zdjęcia tej w narożniku konieczne było odkręcenie mocowań z jednej strony i przy klapie.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]