może i wiedział kto ją uleczy
pozdrawiam
może i wiedział kto ją uleczy
pozdrawiam
Odświerzę temat, żeby nie zakłądać nowego
Ile to jest normalny ubytek płynu podczas upałów. Ja dolałem około 0,5 litra w przeciągu 2000 km. Wydaje mi się że jak było chłodniej, to nie ubywał.
Kolega mający 156 JTD, też mówi że mu ubywa płynu z układu chłodzenia. Poprzedni właściel mojej AR (kolega) mówił, że mechanik powiedział mu, że to normalne i płynu ubywa jak klima pracuje w upały ... Dodam, że pod uruchomieniu nawiewów po postoju czuć przez chwilę jakiś chemiczny zapach...
Układ chłodzenia w AR156 to cisnieniowy układ zamknięty - jak niby z niego ma ubywać płynu??? W mojej alfie przez 3 lata i 80tys km nie ubyło nic, po czym wymieniłem płyn i przez kolejne 1,5 roku i 40tys km również poziom jest o.k. Jak komuś ubywa płynu to ma dwie opcje:
-nieszczelność
-uszkodzoną uszczelkę pod głowicą
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
podłączam się do tematu
mi też ubywa płyn, ale pompe mam wymienioną stan oleju w porządku, uszczelka również pod głowicą w porządku..... ale kwestia chlodnicy jest taka , że jest ona całkowicie przegniła na początku myślałem że ona taka jest już ale jak troszke tu poczytałem to doczytałem o tym białym osadziei jest go pełno a w niektorych miejscach idze wyskrobać lamelki palcem... więc chlodnica do wymiany ale kupie chyba zamiennik są tańsze ale też są dobre
![]()
no właśnie ten płyn...też muszę ciągle dolewać, mimo że wszystko wydaje się ok. w ciągu roku zrobiłem nią ponad 50 tyś km i nieustającym problemem jest ubywający płyn. wiec o co caman???
sprawdź chłodnice bo może w niej jest przyczyna a stan oleju Ci się nie zwiększa???? bo jak tak to pompa wody...;/ zobacz na węże układu chłodzącego może Ci gdzieś cieknie???
Pozdrawiam
Sprawdzałem swoją Alfe i okazało się cieknie chłodnica. Trzeba ją wymienić. i teraz pytanie która będzie pasować do mojej AR, w Epera jest to nr kat. 60656716. Na Allegro nie mają zamiennika. Są chłodnice o tych samych wymiarach, ale o mniejszej grubości. Wg katalogu intercar moja powinna mieć wymiar 580x398x42 mm, znalazłem
taką Jest cieńsza. będzie pasować do mojego auta?
Witam
w moim przypadku jest tak iż od kupna samochodu przez cztery miesiące płynu chłodniczego nie ubyło mi ani trochę ale po ostatnich mrozach złapało mi temp. i okazało się że w nocy złąpało mi płyn w układzie poczym z początku minimalnie a ostatnio ubywa mi coraz więcej płynu (odnośnie oleju nie dostrzegam aby go przybywało) a ulatniającej się pary spod maski również nie widać
co jest grane proszę o pomoc w tej sprawie
Nie ma siły - musi być nieszczelność.
Podłóż pod samochód jakis czysty duży papier i obserwuj - na pewno znajdziesz, skąd kapie.
Czasem niestety nie chce kapać, a przebiegłe ucieka podczas osiągnięcia temperatury w układzie podczas jazdy, nie wiem na ile da się przeglądnąć chłodnicę w Twoim samochodzie, ale spróbuj znaleźć zawilgocenia na radiatorze, jak nie widać, to tak jak radzi kolega w poście wyżej, trzeba wziąć papier (najlepiej takie zielone ręczniki ze stacji) tyle że ja proponuję poprzykładać w miejscach niewidocznych, dodatkowo poczekaj aż włączą się wiatraki i przejrzyj przewody i spróbuj je trochę "poodginać" w miejscach połączeń, pogoda jest w sam raz na odnalezienie małych nieszczelności - powodzenia