Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: brak ogrzewania ,całkowicie zimne powietrze z nawiewów 1,9 JTDm 150km

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FISHA159JTDM
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150KM Lusso 2008 UK

Domyślnie

Witam czyli co dokladnie sie stalo z ta pompa?
    Gratuluje diagnozy.
    Pozdrawiam

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

dla mnie też to było dziwne , a dokładnie to rolka pompy nie przenosiła napędu na wirnik .
    Tak jak kolega wcześniej napisał gdyby to było lato, to by się od razu grzała i diagnoza by była łatwiejsza.

criss
    Gość

Domyślnie

przecież to tak samo jak w kotłach CO w tym przypadku silnik jest paleniskiem a nagrzewnica grzejnikiem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159 2.4 jtdm 240 PS bez dpf

Domyślnie

witam mam podobny problem tylko u mnie powietrze z nawiewu leci ciepłe tzn. takie letnie moze 17stopni lecz nie zmienia temperatury mimo ze ustawie na najwyzsza wartosc grzania....i kilka razy podczas jazdy zdazy sie ze klima sama sie wlaczy ( na przycisku na czerwono zacznie sie swiecic ) a nie czuc zimna a czasami nawet jak temp. mam ustawaiona na 26stopni potrafi dmuchac zimnym powietrzem...w lecie nie zauwazylem tego poniewaz klima dzialala prawidlowo i reagowala na zmiane wartosci chlodzenia natomiast w teraz w okresie zimowym no to wiecie masakra...mial ktos podobny problem? czy ja jestem lewy i nie potrafie ogarnac ustawien na panelu...aha i od czasu do czasu jak zacznie mieszac samemu srtonami nawiewu tzn dol gora srodek to po chwili leci zimne powietrze...dzieje sie tak czasami gdy sa wlaczone wszystkie strefy nawiewu po obu stronach...w serwisie jeszcze nie bylem bledow nie ma plyn nie zmienialem od kupna auta czyli 6 mies. sprawdzalem temp krzepniecia -25stopni wyszlo poziom pod max. podchodzi...rozzad zmienilem odrazu wraz z pompa wody...musze jeszcze dodac ze jest jakis czujnik na szybie zeby nie parowala szyba...
    Ostatnio edytowane przez tomgcio ; 25-12-2012 o 08:50

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159

Domyślnie

Witam, ja mam chyba również problem z moim ogrzewaniem. Mimo nastawiania różnych wartości temperatury mam wrażenie, że ciągle leci ciepłe powietrze. Przy ustawieniu 16 stopni leci ciepłe, zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury ale za to zimne powietrze leci tylko gdy ustawię wartości na LO. Miał ktoś podobną sytuacje ? Może podpowie mi ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FISHA159JTDM
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150KM Lusso 2008 UK

Domyślnie

Dogrzewa do 16, czyli dziala.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Nie moze byc pompa bo by woda zaraz sie zagotowala.
    Zawór do nagrzewnicy sie nie otwiera i tyle.
    Ja miałem tego pecha,że nowa pompa ( 2 mies.od założenia) wysiadła akurat latem( ośka się kręciła a wirnik stał...) i na zimnym silniku wystarczyło przejechać kilka kilometrów by przekroczyć temp. 90 stopni.Oczywiście ogrzewanie nie działało,węże były zimne.

Cytat Napisał goralpio Zobacz post
    niska temp. i dobra grawitacja sprawiały że się nie grzała .
    Wychodzi więc na to,że zimą niepracująca pompa jest mniej zauważalna zaś co się tyczy grawitacji to cytat powyżej wydaje mi się być dość ryzykowną tezą...

cybula
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Kupiłem wczoraj właśnie taką 159 i mam problem z ogrzewaniem.Temp silnika jest ok ale zimny powiew wiatru z nawiewów.Zdjąłem wąż z termostatu od nagrzewnicy i po dmuchnięciu w wąż płyn wrócił do zbiorniczka,a gdy zdjąłem oba węże przejścia nie było.Czy jest gdzieś przed nagrzewnicą jakiś zawór jednokierunkowy ?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czasem też tak mam, muszę ustawić wysoką temperaturę. Wtedy zaczyna grzać i zjeżdżam na niższą. Gdy ustawiam od razu niższą (ok 20 st) to leci cały czas chłodne. W lecie nie przeszkadzało
    Ostatnio edytowane przez magil ; 09-11-2013 o 12:28
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar waldi102
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDM

Domyślnie

Mam pytanie, czy w małym obiegu płynu chłodzącego jest jakikolwiek zawór, który steruje dopływem płynu chłodzącego do nagrzewnicy?
    Pytanie jest o tyle ważne, że zainstalowałem dogrzewanie płynu chłodzącego na wężu do nagrzewnicy i czytając ten temat wystraszyłem się, że tak zainstalowana grzałka będzie musiał być jednak wyłączana w okresie wyższych temperatur na zewnątrz.
    Instalując tą grzałkę doszedłem do wniosku, że nagrzewnica jest włączona w małym obiegu płynu cały czas. I dopiero klapy w sterowaniu climatronica ustawiają się tak, że przepływ powietrza jest kierowany na nagrzewnice w momencie gdy zadana temperatura we wnętrzu jest niższa od żądanej.

Czy może jakiś fachowiec oświecić mnie w tym temacie.
    Z góry dziękuję.