Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
To mnie teraz zmartwiłeś. Pompkę sprawdziłem działa , paliwo tryskało z wężyka od paliwa jeszcze przed przekręceniem zapłonu.
Dzisiaj pokręciłem ją dodawałem gazu odpaliła ale zgasła po 2 sekundach. Próbowałem dopóki akumulator nie padł. Parę razy odpalała ale od razu gasła.
Co dziwne kontrolka wtryskiwaczy zaczęła gasnąć po przekręceniu stacyjki tak jak za czasów gdy alfa śmigała.
Zamówiłem kable , jak na razie znalazłem jedno wejście pod komputer pod maską. Wiem że jest jeszcze jedno ale nie potrafie znaleźć.
Mam pytanie jak sprawdzić ten czujnik położenia walu bo wiele osób o tym pisało.
Czy to że auto stoi po górkę ma jakiś wpływ ?
To, że stoi pod górkę, to może mniej paliwa na pompkę dostawać.
Dla mnie sprawa jest dość logiczna: benzyniak potrzebuje do odpalenia iskry, paliwa i powietrza. Dwóch ostatnich nie może być za mało ani za dużo.
Czujnik położenia wału = nie odpalisz wcale, nie ma iskry, a u Ciebie najwyraźniej jest.
Więc siedzimy w układzie paliwowym i w dolocie, to co marchewa może nam powiedzieć, to np. paliwa jest za mało tryska, ale za niskie ciśnienie (a po przekręceniu kluczyka pompka pracuje chwile i może "zbudować" ciśnienie na chwilę pracy), niech mnie ktoś poprawi, ale chyba 1,5 bara powinno być, albo czujnik położenia wałka rozrządu pada, ew. przepustnica/bypass (nie wiem jaki masz model, w roku 98 były chyba wersje przed i po FL).
A pod kompem pewnie szybko znajdziesz usterke - jak szczytasz błędy, to podaj.
Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 08-01-2013 o 18:18
Sprawdź czujnik temperatury na przepływomierzu czy ma dobre połączenie.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Kurde te kable to jakaś porażka. Podłączyłem. Poprawnie wszystko wykryło ale co najgorsze nie wykryło żadnych błędów.
Użyłem multiecusana wersji zarejestrowanej .
Wpiłem się pod abs'a i też żadnych błędów, a zawsze świeci mi się kontrolka absu nawet jak alfa działała hamowała itd.
To znaczy że ten interfejs jest jakiś popsuty. Napisze do vaikena czy jest jakiś możliwy zwrot kasy.
Myślę że ten czujnik położenia wału jest walnięty. Jutro zacznę poszukiwania gdzie może się kryć.
Jeżeli Ci się połączyło to interfejs jest jak najbardziej ok. A auto nie wali błędami na wszystko
Sprawdziłeś, czy właściwe jest ciśnienie paliwa?
Sprawdziłem od razu jak pisaliście. Paliwo sika z wężyka przed wtryskiwaczami jeszcze przed próbą odpalania.
Dziwne że komputer nie wykrywa tego błędu abs.
Ostatnio edytowane przez Kacperpol ; 10-01-2013 o 18:39
Jeśli ABS działa, to moim zdaniem ktoś musiał coś namodzić w elektryce. To że sika, to nie znaczy, że pod ciśnieniem 1,5 bara. Starczy trochę mniej i już nie pojedziesz. Silnik załapaie na parę obrotów i zgaśnie z braku wahy.
Jak nie masz błędów to problem jest albo taki, albo stricte mechaniczny.
Kurde ale lipa. Nawet nie mam jak sprawdzić czy to jest te 1,5 bara. Podczas odpalania słychać jakieś strzały z rury czasami .
Panowie a co sądzicie o odpaleniu "na pych" z dwójki , powolutku będzie mnie ciągnąć inne auto. Z tego co wiem tego typu auta tego nie tolerują ? To prawda ?
NIe ważne przyczyną były świece
Ostatnio edytowane przez Kacperpol ; 22-01-2013 o 00:05