Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Wskazania lambdy boxer 1,6

Boxer146AR1.6
    Gość

Domyślnie

A kiedy zaglądałeś do katalizatora?????
    Kiedyś miałem podobny problem. W Gorzowie Wlkp. u mechanika głowili się i troili, czemu marchewa się pali. Miałem katalizator w rozsypce, czasami aż dzwonił. Po wymianie katalizatora (prawie 450 zł) marchewka się nie zapala. Dodam jeszcze że kłóciłem się ze sklepem który rzekomo sprzedał mi wadliwą sondę lambda marki Bosh. Teraz ich za każdym razem przepraszam i jest mi wstyd.
    Także Bro, zajrzyj pod katalizator. Czy dziur nie ma na wydechu. Aha, nie jest ważne czy masz sondę za katalizatorem czy przed. Musisz mieć sprawny układ wydechowy i będzie git. Nawet spalin nie będziesz czuł w środku samochodu przy zamkniętych oknach.

- - - Updated - - -

Podłączenie do kompa prawdopodobnie pokaże mu błąd sondy lambda. Ale to nie znaczy że ona jest wadliwa. Katalizator lub nieszczelny układ wydechowy JEST przyczyną tego problemu
    Cytat Napisał Lukasz A. Zobacz post
    Ja bym najpierw pod kompa podłączył a nie w ciemno szukał.Ja też bezsensownie sondę kiedyś wymieniłem.Nie pracowała a stała na jednej wartości.Mimo,że wybłyskane błędy (nie wiem czy u Ciebie tak można) pokazały mi uszkodzenie ECU,to ja nadal grzebałem.Wtryski sprawdzałem itd a i tak musiałem ECU wymienić bo padło.Rzadkie zjawisko,ale widać spotykane.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Kamilao, przejrzałem z grubsza wątek - pomyślałem, że napiszę, bo zanim poczynisz jakiś grubszy wydatek, może warto by sprawdzić elektrykę, znaczy styki, masy, itp.? U mnie jest to właśnie tego kwestia - nie pamiętam dokładnie szczegółów pomiarów, ale miałem jakieś absurdalne wskazania sondy w okolicach 2-3V, ale jak dopinam dodatkowy kabelek z masą to wraca do normy, czyli 0,2-0,8V.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v 115 KM

Domyślnie

Właśnie myślałem żeby przejść całą wiązkę od sondy do ecu. Tylko na to trzeba wolnego czasu.
    A masa do sondy skąd idzie? może bym tam sprawdził? Wiem że to szary przewód ale skąd on idzie? Z ECU czy gdzieś do blachy przykręcony?
    Ostatnio edytowane przez Kamilao ; 02-05-2013 o 14:07

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Kamilao Zobacz post
    Właśnie myślałem żeby przejść całą wiązkę od sondy do ecu. Tylko na to trzeba wolnego czasu.
    A masa do sondy skąd idzie? może bym tam sprawdził? Wiem że to szary przewód ale skąd on idzie? Z ECU czy gdzieś do blachy przykręcony?
    Nie powiem jak u Ciebie, bo nie widziałem. Znaczy jak już jest przewód masowy we wtyczce to imho nie ma innej opcji, jak wprost do kompa - tak też jest u mnie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto

Domyślnie

zmierzyłem napięcie pomiędzy sygnałem a masą no i jest 0,6 V więc chyba ok.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto

Domyślnie

Tak jak pisałem napięcie jest ok. Masę dodatkową podpinałem i nie pomogło. W wydechu nie słychać przedmuchów więc ja już nie mam pojęcia.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Czyli co jest problemem? Napięcie na sondzie jest właściwe, a to niewłaściwe to gdzie odczytujesz?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto

Domyślnie

ecu podaje właściwe napięcie na sondę, a sama sonda pokazuje głupoty. Sonda na 100% dobra bo stara w innym aucie pracuje prawidłowo a w moim pokazuje to samo co nowa czyli ponad 1V i nie oscyluje. Zmienia wartość jedynie przy naciskaniu i puszczaniu gazu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Szczerze mówiąc to ja nic już z tego nie rozumiem. Zasadniczo to sonda ma podawać napięcie, a ECU ma je zmierzyć. Pisałeś właśnie, że na wtyczce sondy masz 0,6V(jak rozumiem, zarejestrowałes to w jakichś przypadkowych warunkach), czyli wynika z tego, że sonda nie pokazuje głupot, szczególnie, że jak piszesz, jest na 100% dobra. Chyba, że coś źle interpretuję Twoje pomiary? Teraz piszesz, że sonda pokazuje 1V - to w końcu 0,6, czy 1V?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto

Domyślnie

JaxekK zobacz ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...html#post51031
    a tu cytat:
    "Można również zmierzyć napięcie podawane z ECU na sondę

Wpinamy sie w przewód czarny i szary i przekręcamy zapłon Napięcie powinno być w granicach 0,5 V"

No i auto wylądowało u mechanika. Od wtorku z nim kombinuje i nie wie o co chodzi. Swoją drogą to dziwna sprawa bo auto pali 9,5 litra benzyny na 100 km a więc nie ma tragedii biorąc pod uwagę że jeżdżę na dystansie 7 km.

Ostatnio edytowane przez Kamilao ; 16-05-2013 o 11:31