Strona 33 z 52 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Kabanov czy dalej Ci faluje Alfa?
    Na biegu jałowym 0 falowania (ciepły/zimny)
    Niestety dalej faluje przy dojeżdżaniu do świateł w zakresie 850-1000 obr
    Ale po podpięciu tego filtra wzrosła mi dynamika w zakresie 1000-3000 obr i bardzo płynnie rusza z miejsca bez szarpania i przyduszania się, TO jest dla mnie duży plus

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jak najmniej falowania chłopaki w nowym roku!!!
    Ostatnio bawie sie wynalazkiem typu MATIZ i mam inna zabawe z zaworem EGR wlasnie,zaczalem od kabli i swiec oraz silniczka krokowego bo strasznie brzydko pracuje na jalowym 3 cylindrowe cacko.Tez pelno przewodow podcisnieniowych wiec od razu sprawdzenie ale jednak EGR wlasnie powoduje ze matiz nie ma ochoty zwawo jezdzic i pracowac rowniej.Z braku dostepu na razie mu odpuscilem ale nie bawem zrobie mu porzadek z tym zaworem i sprawdze w alfie ten pochlaniacz wraz z elektrozaworem

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Kabanov na biegu jałowym to jest najmniejszy problem, bo łatwe do naprawienia. Mnie interesuje przy dojeżdżaniu do świateł, bo akurat to jest koszmar naszych Alf.

Jak pisałem na początku tego tematu, zrobiłem doświadczenie z tym falowaniem przy dojeżdżaniu. Auto stoi w miejscu z zaciągniętym ręcznym, falowania brak, mogę nawet gazować i obroty ładnie się trzymają, schodząc dopiero po chwili na 840 i trzymają się murem. Dopiero jak zwalniam ręczny, auto zaczyna się toczyć i zaczyna falować. To jest dziwne, że w postoju tego falowania nie ma, a w ruchu jest.

Ja upieram się że to nie jest wina krokowego, przepustnicy, filtra, ani evapa, bo co mają wspólnego z tym co opisałem wyżej. Ewidentnie ECU dostaje sygnał z czujników prędkości pojazdu i w tym momencie zaczyna mu się coś pieprzyć.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

witam w Nowym Roku
    mogą być zegary jak ktoś wcześniej pisał

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    witam w Nowym Roku
    mogą być zegary jak ktoś wcześniej pisał
    zegary raczej nie, wymieniłem te tranzystory zero poprawy.
    Bardziej skupiłbym się na absie i czujniku prędkośći pojazdu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

to ja dzisiaj zajrzę do swoich
    one są swego rodzaju komputerem
    były nawet przypadki, że coś tam w nich padało (nie czytałem dokładnie bo nie miałem takich problemów), i świeciła się żarówka postojowa
    abs wątpię, bo jeździłem już z odpiętym bezpiecznikiem całego układu

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    to ja dzisiaj zajrzę do swoich
    one są swego rodzaju komputerem
    były nawet przypadki, że coś tam w nich padało (nie czytałem dokładnie bo nie miałem takich problemów), i świeciła się żarówka postojowa
    abs wątpię, bo jeździłem już z odpiętym bezpiecznikiem całego układu
    sygnał prędkości idzie z absu (złącze M60 bodajże) więc coś w tym jest, może czujnik abs w kole przednim bo chyba z niego jest sygnał prędkości

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Dziś uruchamiam samochód po pracy i dojeżdżam do świateł, najpierw było minimalne falnięcie a potem już nic. Całą drogę przejechałem do domu bez falowania. Jutro rano wiem że problem powróci, bo zawsze tak jest. Nie wiem tylko co to za cholerstwo i co ma na to wpływ.
    (czasami zapala mi się kontrolka ABS)
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 02-01-2012 o 17:49 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Czujnik?centralka?czytalem na jakims zagranicznym forum ale niby nie dalo rady tyle ze po prostu uzywka byla testowana

michualeks
    Gość

Domyślnie

Witam Alfy,
    Śledzę wątek od samego początku i napiszę co i jak się objawiało w moim aucie.
    1. Falowanie przy zmianie biegów (bieg 1 - 3000 obr, sprzęgło - 3500 obrotów, bieg 2 - 2500 obr, sprzęgło - 3000 obr itd) w skrócie przy zmianie biegów, w momencie naciśnięcia sprzęgła obroty mi rosły, zamiast maleć i trzymały się dopiero po wrzuceniu biegu.
    2. Falowanie przy "dojeździe do świateł". Dojeżdżałem do świateł, luz na lewarku, obroty trzymały 1800 - 2000 i spadały do około 800 dopiero w momencie zatrzymania się auta w miejscu.

Przeczyściłem przepustnicę, zaadoptowałem metodą 90 sek. MAR, 90 sek ciszy, odpalenie auta i czekanie aż załączy się wentylator. Nie pomogło nic.
    Kupiłem przepustnicę wraz z silniczkiem krokowym(używkę) i tutaj dodam, bo ważne- PRZEPUSTNICA STEROWANA ELEKTRONICZNIE. nie ma u mnie linki gazu a krokowiec jest na przepustnicy i stanowią jeden element(jeśli się uprzeć, to można tak powiedzieć). Wymieniłem samodzielnie, zaadaptowałem i na chwilę obecną jest tak:
    -odpalam alfę
    -obroty STAŁE 1250
    -stopniowo schodzą do 800 (3min) i tak się naogół trzymają.

Zaobserwowałem jednak inny problem. Wskaźnik prędkości wolno reaguje na spowalnianie. Obroty spadają prawie jak należy(przejechałem przeszło 500 km) natomiast prędkościomierz powoli opada. hamując gwałtowniej niż zwykle, stoję w miejscu a tam nadal pokazuje 20/h i powoli spada. Zauważyłem też różne zachowania przyspieszenia. Czasem jest petarda jak dawniej a czasem muli do trzeciego biegu. Być może, ale nie jestem pewien jest to spowodowane ECU. Komputery go nie widzą, nie można się połączyć z ecu mojej alfy.
    Dodam, że moja alfa jest przeróbką selespeeda na manualną skrzynię. Być może mechanik nie zmienił parametrów ecu (czy dobrze kombinuję, że soft powinien być inny w manualu i w półautomacie)?

jutro postaram się zrobić film obrotomierza prędkości, być może będziecie mieli jakieś pomysły. Wracając do falowania, to u mnie prawie ustąpiło aczkolwiek czasem kiedy jadę na luzie widzę przeklętą wskazówkę na 1850 - 2000, dlatego nie uważam swojego problemu za rozwiązanego. Podobnie jak kolega upatruję tutaj ecu, tyle że u mnie może być wina zmiany selespeed-manual.