Strona 35 z 52 PierwszyPierwszy ... 252627282930313233343536373839404142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    -kabanov zazdroszczę Ci falowania przy dojeżdżaniu w zakresie 850-1000, ja mam w zakresie 500-1500 przy dojeżdżaniu
    Fakt....nie ma co narzekać bo nie spada niżej niż 850obr, i nie skacze wyżej jak 1000, n o może 1100obr, ale wiem że mam walnięty obrotomierz, strasznie się zacina.

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

mi też się czasem zatnie, norma

a tak na marginesie, zobaczcie jak ten TS był zakatowany, właściciel troszkę zapomniał co to dobry olej, on chyba zapomniał co to w ogóle jest wymiana oleju i rozrządu. A mówią że TS słabe są.
    http://forum.alfa156.net/forum/forum...137&PN=0&TPN=1
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Fajny chłopina remont strzelił
    Smutna prawda ale co 3 TS niestety jest tak zaniedbany w podstawowych sprawach eksploatacji i potem takie opowiesci lataja z jezyka na jezyk jaki to kiepski nie jest to silnik.
    Wystarczy spojrzec ile na sprzedaz jest z uszkodzonym silnikiem,zatrwazajace
    Ktos sie chwycil tego pochłaniacza?

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Zaviaseq miał przeprowadzić test z tą odmą.
    Ja mogę pobawić się z pochłaniaczem, ale którą wtyczkę trzeba odpiąć? gdzie się dokładnie znajduje?

To co pisałeś powyżej to prawda. Jak oglądałem te zdjęcia to serce mi się krajało. Zazwyczaj właścicielem takiej Alfy jest ktoś kto jeździł wcześniej pancerwagenem przyzwyczajony do rzadkiej wymiany oleju, aż tu nagle zaskoczenie że się coś zepsuło, gadający potem bzdury o tej marce. Ja trzymam się powiedzenia "jak dbasz tak masz" i dowodem na to są ludzie którzy nie dowierzają że jeżdżę tyle czasu Alfą i do tej pory nic się w niej nie stało, co chwilę mnie się ktoś pyta "a Twoja Alfa się nie psuje?" Mam już przejechane ponad 230tyś, zaledwie wariator tylko na początku słychać.

Wkleiłem także powyżej zdjęcia z przeróbek odmy. W tej chwili nie mam warunków bo na dworze pogoda nie sprzyja, ale gdyby ktoś coś próbował to proszę o info.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

no więc na chwilę obecną przywróciłem oryginalny stan odmy i falowanie (czerwone pole - 1200,1300rpm) wróciło
    choć rzadko, ale jednak jest
    wiem po sobie (w momencie zakupu zworka odmy), że po jego montażu trzeba wykonać reset a ja zapomniałem kabelka z domu (jestem bo za miejscem zamieszkania)
    co dalej ? ciekawe że ingerencja w odpowietrzanie skrzyni zmienia pracę silnika na wolnych obrotach i na wyższych bo np przestało mi szarpać autem
    co wy na to??
    dodam że odma przerobiona w trójnik nie powoduje falowania (naprawdę rzadko występuje), ale silnik na wolnych obrotach przenosi drżenie na kierownicę, jest tak jak by słaby i szarpie
    choć co sie dziwić skoro nie ma skąd wziąć powietrza dodatkowego bo miałem zaślepiony i wymontowany zaworek odmy....

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

kurde...jestem na etapie zaslepiania (choc nie pasuje mi to)EGR w matizie wlasnie przez nie rowna prace na jalowym jednak caly czas cos mi przeszkadza,alfa juz wogole chyba z 3 tygodnie nie odpalana...
    cos znalazlem na alfa156.net i najlepiej na temacie idle saga jak koles tez walczy z obrotami
    Miałem nie rowne na jalowym jak eksperymentowalem z zaworkiem i dalem inny oring i sprezynke twardsza lekko ale wrocilem do standardu i jest ok,faluje juz mniej i w przedziale 1100-850 ale jednak

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

a robiłeś resety przy testach ? u mnie po wymianie na nowy, bez resetu było tylko gorzej

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

nie robilem ale mamy w koncu uklad samoadaptacji wiec pojezdzilem troche,nic sie nie zmienilo wiec wrocilem do standardu

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    Trzeba zdemontować nadkole....z komory silnika nie ma dostępu
    Jak bede miał chwilkę wyciągnę wkład i wymienie na nowy.....bo pewnie ma 10 lat
    jak mi jeszcze ktos powie, gdzie mozna dostac wkład do filtra, bede zobowiazany

baster
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michualeks Zobacz post
    Zaobserwowałem jednak inny problem. Wskaźnik prędkości wolno reaguje na spowalnianie. Obroty spadają prawie jak należy(przejechałem przeszło 500 km) natomiast prędkościomierz powoli opada. hamując gwałtowniej niż zwykle, stoję w miejscu a tam nadal pokazuje 20/h i powoli spada. Zauważyłem też różne zachowania przyspieszenia. Czasem jest petarda jak dawniej a czasem muli do trzeciego biegu.
    Czytając Twój post postanowiłem zwrócić uwagę na prędkościomierz (jak nigdy) i u mnie jest tak samo, po gwałtownym hamowaniu auto stoi w miejscu a wskaźnik prędkościomierza powoli opada jednak nie uważam tego za problem bo i tak tam rzadko zaglądam. Jednak większym problemem jest falowanie i brak równomiernego przyspieszenia. Czasem ciągnie równo od początku i wraz z obrotami rośnie znacząco prędkość a czasem zdarza jej się przysnąć do ok 3tyś i strzał. Czasem się zastanawiam czy zdążę się zmieścić przed innym autem czy będzie dzwon, puki co się udaje. Mam też dziwne wrażenie że podczas jazdy ze stałą prędkością czuję że spada moc na chwilę i wraca, takie jakby falowanie podczas jazdy np. przy prędkości 100km/h i 3500 ob/min.