Strona 39 z 99 PierwszyPierwszy ... 29303132333435363738394041424344454647484989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Proponuję co poniektórym piszącym tu o nie wprowadzanie w błąd czytających.

Olej w układzie to JEDYNY olej jaki smaruje sprężarkę.
    Nie da się ściągnąć żadną maszyną całego oleju z układu. Jedynie jego część. Gospodarka gazowo-olejowa jest zaburzona po każdej wizycie w serwisie.
    Po ściągnięciu czynnika i oleju każdy serwis dodaje oleju przy napełnianiu po prostu trochę NA OKO. Stąd po kilku operacjach oleju może brakować i stąd hałas sprężarki.
    Czasami wystarczy JEDNA operacja napełnienia i oleju będzie za mało, i powstaje hałas, kiedy tak się dzieje ? Ano wtedy kiedy rozszczelnił się nam układ, dziura w skraplaczu, dziura w przewodach i wyleciał cały czynnik a nikt nie wie ile brakuje OLEJU.

Jesli ktoś chce mieć pewność że ma fabryczną ilość oleju w układzie należy go rozebrać, wymyć mechanicznie wszystko łącznie ze sprężarką i zrobić napełnienie z fabrycznymi wartościami oleju oraz gazu. Niestety jest to kosztowne. Jeśli tego nie zrobimy pozostaje robić na oko aż będzie cisza.
    Ostatnio edytowane przez SimonCT ; 06-05-2015 o 13:55

Użytkownik Świeżak Avatar altexperte
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V oraz 166 JTD 2.4 10V

Domyślnie

U mnie za nieszczelność odpowiadała nie tylko przegniła chłodnia ale też niestety giętki przewód klimatyzacji, co było zresztą dość trudne do wykrycia. Jest on cholernie trudno dostępny i kosztuje krocie, stąd zamierzają go zakuć. Dam znać czy "wiertarka" przejdzie po zrobieniu tej nieszczelności i nabiciu.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar osi17
    Mieszka w
    Budziska,woj. Slaskie
    Auto
    Alfa 159 Sportwagon 1.9 JTDM 16V Ti

Domyślnie

Witam wszystkich.

Mam ten sam problem z klimą o którym piszecie,w moim przypadku trwało to ok. 2 lat, zmiana czynnika chłodzącego,sprawdzanie szczelności układu,wymiana zaworków czy czegoś tam a i tak dalej efekt wiertarki wystąpił. Po 2 latach sprężarka padła,i tu się zaczęły schody,regeneracja w serwisie 3600, nowa 5500. zdecydowałem się jednak na kupno sprężarki firmy VALEO,koszt 1600 zł. Okazało się później że oryginalna sprężarka w alfie była także z firmy valeo tylko że z grawerem Alfa Romeo. Po zamontowaniu,wykonaniu wszystkich czynności pozwalającej na odpalenie przyszedł czas próby, no i......chodzi,cisza,ale extra. I było by wszystko extra gdyby nie po tygodniu odzew wiertarki. Nie wiem już sam co jest grane. Poprostu człowiek sie tak do tego przyzwyczaił że jak puszczam klime to automatycznie daje głośniej muze :-)

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Pless
    Auto
    Mito 1.3 MJ, 159 SW 2.0 JTDM 170, Giulietta 1.4 TB 170

Domyślnie

Witam. Ja również miałem w 159 problem brzęczenia słyszanego w górnej części deski rozdzielczej. Kupiłem samochód z niedziałająca klimatyzacją, jeździłem tak ze 2 miesiące przez zimę i ostatnio pojechałem napełnić układ do serwisu. Po napełnieniu klima ruszyła, ciśnienia w układzie były w porządku, ale było słychać to brzęczenie , nasilające się wraz z wzrostem obrotów silnika i po chwili ustawało, i tak w kółko.
    Wymieniłem osuszacz przy skraplaczu klimy i chyba słusznie bo po potrząśnięciu nim było wyczuwalne że coś ciężkiego w nim lata, cały jakby czymś zapełniony) jeszcze nie zdążyłem go rozciąć) a ten nowy był lekki.
    Po kolejnym napełnieniu układu czynnikiem klima też zadziałała i po jej uruchomieniu na manometrach od razu było widać że ciśnienie wzrasta o wiele szybciej, gruba rurka jest od razu lodowata a cienka gorąca. Wszystko ok ale brzęczało nadal.
    Więc wymieniłem zawór rozprężny który jest pod prawym plastykowym podszybiem. Brzęczenie ustało, cisza i spokój.
    Wewnątrz starego zaworu był jakaś brudna maź, prawdopodobnie pochodząca z zapchanego osuszacza i to ona go uszkodziła... Podczas napełniania klimatyzacji pamiętajcie że do Alfy 159 wchodzi 460g czynnika ! nie mniej i nie więcej. I pilnujcie żeby serwisant nie skracał czasu wytwarzania próżni ( wynosi on 20 minut) bo to ona oczyszcza układ z czynnika ale i też z pozostałości starego oleju itp. A producenci najnowszych stacji do obsługi klimatyzacji podają że żeby dokładnie oczyścić sprawny układ klimatyzacji w samochodzie osobowym standardowo zalecana jest 20 minutowa próżnia a w układzie który był długo rozszczelniony albo wymieniana była sprężarka lub inne jego elementy zaleca się nawet 1 godzinną próżnie żeby dokładnie wyssać resztki nieczystości. Oprócz przepłukania układu specjalną maszyną to najlepsza metoda...

Użytkownik Świeżak Avatar altexperte
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V oraz 166 JTD 2.4 10V

Domyślnie

U mnie za te odgłosy odpowiadała nieszczelność, której szukali mechanicy chyba 2 dni znacznikiem. Rurki klimy, jeden z zakuć puścił i nie było to widoczne bez rozkręcenia połowy silnika.
    Po zakuciu i pospawaniu cisza i klima chodzi idealnie.

Warto sprawdzić ten trop zanim wyśmienicie sprężarki, chłodnice, zawory rozprężne.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Pless
    Auto
    Mito 1.3 MJ, 159 SW 2.0 JTDM 170, Giulietta 1.4 TB 170

Domyślnie

Tak, masz rację ale w twoim przypadku ubywało czynnika a wtedy powodem brzęczenia jest przeważnie zbyt mała jego ilość. Podsumowując brzęczy wtedy zawór rozprężny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Bylem na serwisie klimatyzacji na którym nabito 460g czynnika i 25ml oleju. Klimatyzacja dalej brzęczy, dlatego mam pytanie czy można teraz klimatyzację nabić samym olejem czy znów muszę cały serwis klimatyzacji robić?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    Bylem na serwisie klimatyzacji na którym nabito 460g czynnika i 25ml oleju. Klimatyzacja dalej brzęczy, dlatego mam pytanie czy można teraz klimatyzację nabić samym olejem czy znów muszę cały serwis klimatyzacji robić?
    Jak chcesz nabić samym olejem ? Maszyna odzyskuje, a później nabija klimatyzację czynnikiem i olejem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    Mam podobnie. U mnie po dwóch dniach od nabicia (460g) pojawiło się owo brzęczenie, okazało się, że w moim przypadku ubyło 250g czynnika i stąd ten dzwięk. Na szybko w serwisie nie zlokalizowali wycieku, we wtorek zostawiam auto na poszukiwanie nieszczelności (ciekawe co nagle mogło pierdyknąć).
    W Twoim przypadku, cały serwis musisz robić na nowo.