Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Temat: Zima vs Gtv, czyli dlaczego konstruktorzy nie przewidzieli użytkowania zimą

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

- - - Updated - - -

Ale też tylko w Gtv są spryskiwacze na piórach wycieraczek

- - - Updated - - -

no nie tylko gtv kolego, np mercedes vito...ten w pierwszej kaście czyli od 97r chyba sąsiad się pochwalił ,że też ma spryskiwacze na piórach wycieraczek,,,
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 30-01-2014 o 20:29

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał maras37 Zobacz post
    no nie tylko gtv kolego, np mercedes vito...ten w pierwszej kaście czyli od 97r chyba sąsiad się pochwalił ,że też ma spryskiwacze na piórach wycieraczek,,,
    To niedobrze... Dotychczas chwaliłem się tym rozwiązaniem w czasie debat z przeciwnikami włoszczyzny

Skoro jesteśmy przy wycieraczkach - ostatnio kupiłem sobie komplet płaskich aero i zamierzam do nich oczywiście zamocować listwę ze spryskiwaczami Mam pewną koncepcję, lecz wcześniej spytam - ktoś już próbował?

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

mnie też sąsiad zaskoczył tą ciekawostką,też byłem przekonany o orginalności alfy tego rozwiązania,ale jak widać szpiegostwo gospodarcze działa ,zresztą nie tylko tych patentów alfy używają.

- - - Updated - - -

a co do wycieraczek jaszcze nie zmieniałem ,ale kiedyś będę musiał więc chętnie poczytam na temat koncepcji w tym temacie,,,

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Moja metoda na Spidera w zimie jest następująca. Auto zimuje w garażu i jeździ raz na dwa tygodnie w celach rozruchowo-rekreacyjnych. Wyjeżdżam na obwodnicę i robię 40km w celu porządnego rozgrzania samochodu. Dla auta całozimowy postój nie jest dobry, zwłaszcza dla silnika i opon. W tym raku jakoś udaje mi się mieć piękną, suchą i słoneczną pogodę co drugą sobotę i auto od września nie widziało myjni, a nadal lśni. Dodam, że żadne usterki wymienione przez kolegów nie dopadają mojej Alfy, nie wiem jakby było gdybym nią jeździł codzienni. Jedyny problem jaki mam to bardzo słabe łapanie temperatury przez silnik. W zimie ledwo osiąga 60 stopni. Wiosną i latem jest już ok.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał Morspl Zobacz post
    Moja metoda na Spidera w zimie jest następująca. Auto zimuje w garażu i jeździ raz na dwa tygodnie w celach rozruchowo-rekreacyjnych. Wyjeżdżam na obwodnicę i robię 40km w celu porządnego rozgrzania samochodu. Dla auta całozimowy postój nie jest dobry, zwłaszcza dla silnika i opon. W tym raku jakoś udaje mi się mieć piękną, suchą i słoneczną pogodę co drugą sobotę i auto od września nie widziało myjni, a nadal lśni. Dodam, że żadne usterki wymienione przez kolegów nie dopadają mojej Alfy, nie wiem jakby było gdybym nią jeździł codzienni. Jedyny problem jaki mam to bardzo słabe łapanie temperatury przez silnik. W zimie ledwo osiąga 60 stopni. Wiosną i latem jest już ok.
    Co sie dzieję z silnikiem i oponami przez zimowanie auta?? Mógłbyś wytłumaczyć? Idąc tym tokiem myślenia należy także jeździć i motocyklami zimą.......................
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Oktan
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Gtv TS 2.0 r'96

Domyślnie

Moją antenę na zimę odpiąłem od prądu

Wysłane z HTC One

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Co sie dzieję z silnikiem i oponami przez zimowanie auta?? Mógłbyś wytłumaczyć? Idąc tym tokiem myślenia należy także jeździć i motocyklami zimą.......................
    Samochód to nie motocykl. GTV waży 1400 kg. Dłuższy postój deformuje opony w miejscu styku z podłożem. Ma również negatywny wpływ na zawieszenie. Resory się ugniatają bo nie pracują w górę i w dół a jedynie ciężar auta cięgnie je w dół. Jeśli chodzi o silnik i skrzynię biegów, to dłuższy postój powoduje odkrycie elementów metalowych przez ścieknięcie oleju. Powstaje nalot rdzy, który po odpaleniu silnika może doprowadzić do uszkodzenia np uszczelniaczy i doprowadzić do wycieków oleju. Nie doświadczyłem tych prawdopodobnych negatywnych skutków długiego postoju, a jedynie opieram się na radach podawanych w poradnikach i doświadczeniach posiadaczy samochodów użytkowanych sporadycznie. Wolę dmuchać na zimne i stosuję się do tych porad tak samo jak do porad typu "sprawdzaj w alfie olej co tankowanie" lub "zmieniaj rozrząd częściej niż producent zaleca". Lepiej nie eksperymentować ryzykując awarię, jeśli ktoś już to sprawdził. U mnie przynosi to efekty. Puki co Alfa jest niezawodna.

Co do silnika w motocyklu to oczywiście grożą mu te same negatywne skutki postoju co w samochodzie. To, że mamy taki klimat, a nie inny niestety zmusza do dłuższego bezruchu motocykla. Parę lat jeździłem na quadzie i stosowałem te samą zasadę dotyczącą rozruchu i przejażdżki minimum co dwa tygodnie. Ale quad ma 4 koła i jazda zimą jest nawet całkiem ekscytująca .
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 01-02-2014 o 11:50

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Resory się uginają..? w resoraku chyba jakimś...żart

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Czlowieku c9 ty za bzdury opowiadasz. Co do opon moze i sie zgodze. Ale reszta? Naleze do forum ducati chhlopaki mieli 10tki motocykli i n8gdy nic sie nie dzialo. Ba zalecaja nie ruszac motocykla przez cala zime niz odpalic na 10minut bo to robie o wiele gorsze problemy. Moja 156 stala lacznie 2 lata nie ruszana wyjazdy za granice i kupowanie aut na zime coby nie jezdzic 156 w tej soli i nic sie nie dzieje. Ba 156 ma sie barxzo dobrze jak na swoj wiek. Wiec nie pitol glupot. Znam przypadki ze auto stalo 5 lat nie ruszane i odpalilo za pierwszym razem i nic sie nie dziaoo z autem. Piszesz albo o sporadycznych przyoadkach albi tak jak wiekszosc ludzi ktorzy mowia ze alfy sie psujom. Peace.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Czlowieku c9 ty za bzdury opowiadasz. Co do opon moze i sie zgodze. Ale reszta? Naleze do forum ducati chhlopaki mieli 10tki motocykli i n8gdy nic sie nie dzialo. Ba zalecaja nie ruszac motocykla przez cala zime niz odpalic na 10minut bo to robie o wiele gorsze problemy. Moja 156 stala lacznie 2 lata nie ruszana wyjazdy za granice i kupowanie aut na zime coby nie jezdzic 156 w tej soli i nic sie nie dzieje. Ba 156 ma sie barxzo dobrze jak na swoj wiek. Wiec nie pitol glupot. Znam przypadki ze auto stalo 5 lat nie ruszane i odpalilo za pierwszym razem i nic sie nie dziaoo z autem. Piszesz albo o sporadycznych przyoadkach albi tak jak wiekszosc ludzi ktorzy mowia ze alfy sie psujom. Peace.
    Strasznie szczeniacka odpowiedź. Po co ta agresja. Przedstawiam swój punkt widzenia, a ty wylatujesz z tekstem typu "nie gadaj bzdur, że trzeba olej wymieniać bo ja od 3 lat nie wymieniam tak jak moi kumple z forum i auto jeździ" bo pojeździ ale ile... Stosuję się do przedstawionych zaleceń i jak już napisałem moja Alfa się NIE psuje. Podkreślam, że zalecenia nie dotyczą Alf, a wszystkiego co ma silnik spalinowy.

Nie napisałem w żadnym razie nic o odpalaniu auta co 10 minut, a tym bardzie o odpalaniu i pozostawianiu na biegu jałowym. Czytaj ze zrozumieniem. Odnoszę wrażenie, że podchodzisz do tego co napisałem z bardzo niezdrowymi emocjami, tylko po co... Zgadzać się nie musisz, ale nie przeinaczaj i nie pisz, że "pitole głupoty" i "bzdury opowiadam".

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maras37 Zobacz post
    Resory się uginają..? w resoraku chyba jakimś...żart
    Chodziło mi o sprężyny i amortyzatory.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 01-02-2014 o 15:01