Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Temat: 1.9 JTD 8v, delikatne przerywanie przy utrzymywaniu stałych obrotów.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V 120@161KM

Domyślnie

Podepnę się pod temat, bo mam identyczne objawy - poszarpywanie w okolicach 1500rpm i to tylko w cieplejsze dni. Wcześniej podejrzewałem niesprawny przepływomierz, ale wymiana na używany Boscha ale dużo nowszy nie rozwiązała całkowicie problemu (choć mam subiektywne wrażenie, że jest troszkę lepiej).
    @questounico Ogarnąłeś już ten temat? Zaślepienie EGR rozwiązuje sprawę całkowicie?

Mam też wrażenie, że auto ma bardzo mało momentu poniżej 1500rpm. Ruszając z miejsca muszę bardzo sobie pomagać sprzęgłem, bo łatwo zdusić silnik. Dalej do tych 1500rpm to jest muł niesamowity. Dopiero powyżej 1500rpm zaczyna działać turbo i wtedy już wciska w fotel. Ale przy ruszaniu jakbym jechał z przyczepką.
    Rozwiązanie sprawy EGR poprawiłoby również tę kwestię?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie

Tak, zaślepienie EGR pomogło od ręki, miałem już parę Alf w dieslu i byłem wręcz pewny że to będzie EGR ale wolałem dopytać o doświadczenia innych.
    [

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał bitrut Zobacz post
    Podepnę się pod temat, bo mam identyczne objawy - poszarpywanie w okolicach 1500rpm i to tylko w cieplejsze dni. Wcześniej podejrzewałem niesprawny przepływomierz, ale wymiana na używany Boscha ale dużo nowszy nie rozwiązała całkowicie problemu (choć mam subiektywne wrażenie, że jest troszkę lepiej).
    @questounico Ogarnąłeś już ten temat? Zaślepienie EGR rozwiązuje sprawę całkowicie?

Mam też wrażenie, że auto ma bardzo mało momentu poniżej 1500rpm. Ruszając z miejsca muszę bardzo sobie pomagać sprzęgłem, bo łatwo zdusić silnik. Dalej do tych 1500rpm to jest muł niesamowity. Dopiero powyżej 1500rpm zaczyna działać turbo i wtedy już wciska w fotel. Ale przy ruszaniu jakbym jechał z przyczepką.
    Rozwiązanie sprawy EGR poprawiłoby również tę kwestię?
    ty masz identyczne objawy jakie ja miałem. ZAŚLEP PEŁNĄ blaszka egr i będzie wszystko ok.

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    ty masz identyczne objawy jakie ja miałem. ZAŚLEP PEŁNĄ blaszka egr i będzie wszystko ok.
    OK, dzięki za radę.
    Coś takiego będzie ok? http://allegro.pl/05-zaslepka-egr-fi...001965763.html
    Po tej operacji pewnie po jakimś czasie zapali mi się kontrolka Check Engine. Rozumiem, że wtedy powinienem pomyśleć nad programowym wyłączeniem EGR? Może jakieś sugestie kto to dobrze zrobi w okolicach Wrocławia?
    Ostatnio edytowane przez bitrut ; 11-06-2015 o 12:34

Auto

Domyślnie

Potwierdzam.
    Wczoraj wyłączyłem programowo EGR i objawy ustały. W końcu autem normalnie można ruszyć i w ogóle nie rwie, jazda jest dużo płynniejsza i co za tym idzie przyjemniejsza.
    Dzięki Alfaholicy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie

Ja również już wyłączyłem programowo, do tego wywaliłem dpf i zrobiłem program jeździ się znacznie lepiej
    [

Auto
    Alfa Romeo 159 Sedan 1.9 8V (129 KM -> 169 KM)

Domyślnie

Dla innych borykających się z tym samym problemem (są już rozwiązania w innych tematach).
    U mnie objawy identyczne, czyli w okolicach 1400-1700 obr./min. i występowała nierówna praca przy trzymaniu go na tych samych obrotach, czyli szarpanie. Szczególnie zauważalne przy wolnej jeździe na 2/3 biegu.
    Pomogło odpięcie przepływomierza, stąd wymieniłem stary przepływomierz na nowy nieoryginalny (końcówka 683) i problem szarpania ustał.

Pojawił się jednak błąd braku czujnika temperatury powietrza. Nie mogłem się dowiedzieć nigdzie jaki przepływomierz kupić, żeby uniknąć problemu z pomiarem temperatury i zakupiłem oryginalny bosch o tych samych numerach (końcówka 618). Gdzieś wyczytałem, że jedne przepływomierze posiadają czujnik, a drugie nie. Przy zakupie już takich informacji nie podają, stąd uczulam, gdyby po chwili po wymianie zapaliła się wam kontrolka check engine na nowym zamienniku przepływomierza

P.S. Prośba do niektórych forumowiczów. Nie piszcie, że na pewno to jest EGR i trzeba go zaślepić i to na pewno pomoże. Okazuje się, że to jest jedno z rozwiązań powyższych objawów. Pomogło w waszym przypadku, a u mnie objawy były niezależne od tego, czy EGR był wyczyszczony, czy nie, a niektóre odpowiedzi wyglądają jak pisane przez naczelnego inżyniera z Fiata
    Ostatnio edytowane przez ArkadiuszG ; 26-06-2015 o 03:37

Mieszka w
    mazowsze
    Auto
    147 1.9 jtd 120km

Domyślnie

Witam. U mnie 1.9 120KM też miałem problem z szarpaniem szczególnie jak puszczałem pedał gazu (hamowanie silnikiem). Miewałem 2, 3 szarpnięcia. W końcu zaświecił się check. Okazało się, że cewka EGRa całkiem stanęła (na szczęście w pozycji zamykającej zawór). Próbowałem ją przeczyścić ale „stanęła na amen”. Wtedy prosta czynność- Allegro.pl. Cały zwór 50pln, godzinka grzebania i śmiga aż miło. Teraz myślę o zaślepce tej z 3 dziurkami, tak dla profilaktyki.

Co myślicie o zaślepce EGRa, to dobry pomysł?
    Ostatnio edytowane przez gadget7 ; 28-04-2016 o 12:18

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał gadget7 Zobacz post
    Co myślicie o zaślepce EGRa, to dobry pomysł?
    Jeszcze lepszy pomysł to pełna zaślepka. Poszukaj w tematach, jest o tym wiele.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

A jak myślicie po wycięciu EGR ile pożyje DPF ? wiadomo że najlepiej wywalić i to i to. Ale DPF mam jeszcze dobry więc niech trochę pojeździ.