Teraz go już nie pamiętam, ale jak wtedy sprawdzałem to było to błąd tego czujnika. Przed chwilą jak go podpinałem to właśnie żaden błąd już nie wyskoczył.
Teraz go już nie pamiętam, ale jak wtedy sprawdzałem to było to błąd tego czujnika. Przed chwilą jak go podpinałem to właśnie żaden błąd już nie wyskoczył.
Miałem kiedyś takie wysokie korekty i auto też potrafiło trochę świrować, gasnąć, brak reakcji na gaz. Wymiana czujnika położenia wału to był pierwszy krok, nie pomógł, drugim krokiem było przejrzenie instalacji elektrycznej wtrysków, czujnika ciśnienia paliwa oraz regulatora – i gdzieś po stronie czujników i sterowania paliwem był problem.
Nie no, rozumiem korekty - 2, 2, ale nie "5" jeżeli pomiar się powtarza to z tego wtrysku cieknie jak z kranu, może Ci nie chodzić na jałowym na te 2 cylindry, miałem kiedyś tak w 156 2.4 20V, 1wszy wtrysk miał 4,5 i ten cylinder nie chodził, i silnik chodził jak sieczkarnia, sprawdź czy ci wszystkie wtryski chodzą na jałowym, na włączonym silniku, po kolei po odpinaj (wysuń i wsuń) te wtyczki elektryczne od wtrysków na listwie, jak na którymś nie będzie różnicy to znaczy że ten cylinder nie chodzi
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 19-10-2016 o 19:49
Za dużą wagę przywiązujecie do korekt. Korekty to próba ratunku wykonywana przez komputer, a problem w większości przypadków leży w innym miejscu.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
No tak, albo elektryka albo wtrysk leje, nie sugeruje że to musi być wtrysk, wszystko do sprawdzenia, najlepiej zamienić je miejscami i zobaczyć czy będzie tak samo, u mnie po wymianie wtrysku, miał 0,60 i silnik zaczął normalnie pracować :-)
- - - Updated - - -
Nie no stary, troszeczkę się z tobą nie zgadzam, jak się robi korekty i wyskakują takie rzeczy jak 4,5, 5 na wtrysk to to jest dla mnie masakra, dopuszczalna dawka jest 0,5 na plusie lub minusie, po wyżej chyba 2, zaczynają się jaja z silnikiem robić nie równa praca, wibracje, nie chce iść po wyżej 3tyś,itp sam to przeżywałem, pozdrawiam :-)
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 19-10-2016 o 19:49
A mi w serwisie Alfy powiedzieli że do 2,5 nic nie robimy![]()
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Korekty dotyczą biegu jałowego, bez gazu, podłączasz kompa ustawiasz korekty, włączasz silnik i po np 20min jak wartości przejdą w wartość stałą, czli dodasz gazu - korekty się wtedy zwiększą ale powinny opaść do poprzedniej takiej samej wartości, na każdy wtrysk wartość powinna być 0,5 na plusie lub minusie, ale dotyczy to tylko biegu jałowego bez gazu, jeżeli jeden wtrysk ma więcej, wskazuje to na nierówną pracę silnika i inne problemy, przy wartości 5 na jeden cylinder biegu jałowego, wyobraź sobie co ten wtrysk zapodaje w czasie jazdy, przy dodaniu gazu wiadomo, że korekty się zwiększają.
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 19-10-2016 o 20:12
Dzisiaj czujnik został wymieniony, niestety nie dało to żadnych efektów, mechanicy jak słyszeli jak silnik pracuje, to łapali się (podobno, bo nie było mnie przy tym) za głowy. Poproszę w takim razie o sprawdzenie w pierwszej kolejności tych czujników i sterowania paliwem, ale niestety liczę się też z regeneracją wtrysków, koło czwartku będę wiedział więcej to dam znać, może innym się też przydać dokładnie opisana historia szkody![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10