Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Temat: Odpala z coraz większym problemem.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Na głupie pytanie dostaje się głupią odpowiedź generalnie ten czujnik Ci szwankuje ale w każdej chwili mogą paść całkiem. Można nawet powiedzieć że masz szczęście że w ogóle jeszcze odpalasz

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 1999

Domyślnie

Tak głupie pytanie. Moja alfa ma wiele usterek które staram się usunąć, nie na wszystko mam czas czy fundusze ale staram się je ogarnąć, jakoś poukładać co po kolei robić. Wy macie doświadczenie na ten temat ja nie.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Najpierw skasuj błąd czujnika (P1320) , i monitoruj, czy się znowu pojawi. Kiedyś też moja zaraza nie chciała odpalić, i gdy po dłuższym piłowaniu zaskoczyła, to pojawił się ten błąd. To było kilka miesięcy temu, od tamtej pory nie powtórzył się.
    Raczej obstawiałbym regulator ciśnienia paliwa. Zresztą, pacz tu: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...p0191_jtd.html
    EDIT: Zapomniałem, że to typowy wątek bez zakończenia . Ale możesz napisać do Masy PMkę, powinien pamiętać, co to było .
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 29-10-2016 o 20:59

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

Tak też miałem zamiar zrobić.

Dziękuję panowie za pomoc i przepraszam za głupie pytania! To nie moje ostatnie ale proszę o wyrozumiałość

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Tylko jak ci wyskoczy znowu to nie zwlekaj z wymianą. Bo jak padnie wogóle to już nie zapalisz. Pół biedy jak koło domu gorzej jak w trasie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

11/11/2016 w święto narodowe wymieniłem filtr paliwa i wyczyściłem regulator ciśnienia przy pompie (nic tam nie było) samochód stał do poniedziałku. W poniedziałek po paru sek. kręcenia odpalił zajechałem do pracy i z pracy bez problemu. We wtorek już nie było tak lekko, kręcił, kręcił a z wydechu wydobywał się dym, w końcu odpalił i dojechałem do pracy. To samo było po 8 godz. stania. Podłączyłem pod komputer i żadnych błędów nie było, ok był błąd regulatora ale to przez niepodpiętą wtyczkę jak napełniałem filtr poprzez kilkukrotne przekręcenie zapłonu bez odpalania silnika.
    Teraz odpala po kilku sekundach ale kopci przy odpaleniu jak to jest na poniższym filmie.
    Trzeba przewinąć do 40 sekundy.
    https://youtu.be/hyvS1RuIqkI

dymi również przy około 2tyś obr.
    https://youtu.be/Z-rJ6YPD2Vc

wczoraj zrobiłem próbę przelewową.
    https://youtu.be/uHcwOVp-sjk

Wyczyściłem cały układ doprowadzenia powietrza, wszędzie był w czarny oleju (pewnie z odmy), gumowy przewód przed turbo gdzie jest z dołu zamocowany zbiornik był popękany, praktycznie rozpadał się przy demontażu i pewnie silnik dostawał lewe powietrze. Na chwilę obecną jest szczelny ale do wymiany. Myślałem że to może być przyczyna dymienia ale nić to nie dało. OK jest lekka poprawa w pracy silnika ale to wszystko. Samochód dalej odpala tak samo. Na kompie zero błędów.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

Odświeżam trochę temat.
    W chwilach gdy silnik nie odpala pompa CR nie daje ciśnienia lub daje bardzo małe. W niedzielę znowu nie odpaliłem a na kompie zero ciśnienia z pompy.
    Dzisiaj założyłem ciepły świeżo naładowany aku. kręcił jak wściekły a max to 93 bary przy zadeklarowanych 420. Polałem pompę ciepłą wodą bo i takie rady znalazłem ale nic to nie dało a wręcz odwrotnie bo z 93 spadło do 0.
    Zdjąłem dolot z kolektora i zaaplikowałem trochę wspomagacza, silnik odpalił od strzału jak by nigdy nic, nawet nie zakaszlał tylko zaraz wszedł na równe obroty a na kompie ciśnienie zadeklarowane 302 bary, uzyskane 302.
    Wtryski, pompa, regulator?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Moim zdaniem pompa. Zwłaszcza jak jeszcze bardziej straciła ciśnienie po polaniu. Ale ja się mogę nie znać. Niech się wypowie ktoś kto się zna na dieslach.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

To jak to się dzieje że raz działa a raz nie? W jaki sposób środek do czyszczenia kokpitu ją od razu ożywił?
    Przejechałem się kawałek zgasiłem silnik i od razu odpalił.
    Ostatnio edytowane przez nakano ; 06-12-2016 o 19:40

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Rozumiem, że pompka w baku podaje ciśnienie do pompy CR ?
    2. Teraz skupiłbym się na czujniku ciśnienia na listwie CR, a w następnej kolejności na regulatorze na pompie. Zacząłbym od ich wyjęcia i wyczyszczenia. Dobrze byłoby jakbyś miał kogoś i mógł na chwilkę podstawić oba czujniki po kolei.
    3. Wracając do pkt.1, jak przekręcisz kluczyk do kontrolek to słyszysz pompkę paliwa ? Jakie dźwięki słychac z rejonu filtra /z pod maski : przelewanie/bulgotanie ? jak długo pracuje pompka ?
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77