Tomek KRK napisał już wszystko i obiektywnie.
Zawsze marzył mi się duet idealny . Karoseria Alfy - napęd BMW. Niekoniecznie v8 ...
Przyszły takie czasy , że Giulia może czymś takim będzie. Tym bardziej, że jakość BMW...spadła![]()
Tomek KRK napisał już wszystko i obiektywnie.
Zawsze marzył mi się duet idealny . Karoseria Alfy - napęd BMW. Niekoniecznie v8 ...
Przyszły takie czasy , że Giulia może czymś takim będzie. Tym bardziej, że jakość BMW...spadła![]()
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Trzeba się dostosować....lepsza chyba pyrkawka niż Tesla...
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Jakiś czas temu szukałem dla kobiety E90 z benzyną i po zasięgnięciu opinii u osób naprawiających BMW oraz na racingforum.pl wyszło, że benzyny lepiej omijać szerokim łukiem. Rozrząd, branie oleju i ogólny problem z ogarnięciem tych silników. Polecano Diesle, tyle że ponownie - 2.0d problemy z łańcuchami rozrządu, znaleźć zdrowe 3.0d niełatwo, poza tym fura miała być do miasta, więc Diesel niechętnie. Finalnie w garażu stoi Volvo.
Tak samo jak tutaj... pękające głowice, rozszczelniający się kolektor i sypiące się pompy w 2.4, klapki w 1.9, rozciągające się łańcuchy w JTS oraz padające elektrozawory. Do tej listy można jeszcze pewnie trochę dopisać... Kwestia podejścia użytkownika do tematu i kto tak naprawdę czego szuka![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Faktycznie fuckup - nigdy nie sądziłem, że kupując Alfę Romeo mogę być narażony na problemy dotykające właściciela niemieckiego BMW.![]()
Takie czasy![]()
Czyli jeśli rozrząd się nie wyciąga, elektrozawory nie klękają, klapki całe, nie wpiernicza oleju itp. to mam farta?![]()
Tak masz farta daj na tace w kosciele-slyszalem ze sa przypadki(legendy) alf ktore bez remontu przejechaly 200tys
Jeśli dobrze się poszuka to idzie znaleźć zadbanego jts w dobrym stanie. Oczywiście najlepiej za granicą. Ja mam ponad 260 tys. i silnik chodzi jak pszczółka, kompletny rozrząd wymieniany jeszcze w Szwajcarii. Skrzynia, napędy w stanie idealnym. Szukajcie a znajdziecie!![]()