Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Problem z silnikiem

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Scuderia Zobacz post
    U mnie 85-90 to norma, zawsze podczas jazdy tyle wskazuje. W korkach zbliża się to 100 no i wiatrak, spada wtedy do 95. Ale chciałem zapytać o inną sprawę którą zaobserwowałem - powiedzmy mam na kontrolce 95 stopni, wyłączam światła spada do 90 - zasadniczo włączenie świateł powoduje zawyżanie temperatury o jakieś 5 stopni. Czy ktoś jeszcze tak ma??
    To czyba dosyć indywidualne zjawisko.
    W sumie to chyba tylko dwie przyczyny mogłyby to tłumaczyć - wzrost obciążenia alternatora i większy wysiłek silnika => wzrost temp. Przy czym alternator powinien wtedy stawiać takie obciążenie jakby jego łożyska prawie nie pracowały :-)

Druga sprawa - failur w instalacji elektrycznej, która po włączeniu dodatkowego obciążenia fałszuje wskazania czujnika, ale IMO bardziej wskaźnika na desce. Może to mieć związek pośrednio ze słabą masą.

Co do samych temperatur - czujnik na chłodnicy pracuje w zakresie 86-92 stopnie. Sprawny termostat otwiera się chyba trochę niżej (był już o tym wątek) a temp. pełnego otwarcia zdaje się, że jest powyżej 100 stopni.

---------- Post dodany o godzinie 09:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:02 ----------

Cytat Napisał GUNIOZAUR Zobacz post
    W mieście wiatrak chodzi co chwilę i też nie ma w tym nic dziwnego, zdarza się że temperatura wchodzi powyżej 100 jak stoję w jakimś korku. Nie ma strachu, tak już ma być

U mnie identycznie po wymianie wszystkich istotnych elementów ukł. chłodzenia.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Odkupuję temat. Jestem po kapitalce silnika, przy okazji wymieniłem płyn do chłodnicy, część węży i prawie wszystkie opaski. Układ jest na 99,9% szczelny. Natomiast problemem jest, że silnik pracuje w zbyt wysokich temperaturach. Tzn. w trasie jest ok, bo nie przekracza 85 stopni, natomiast na mieście w korkach wzrasta do ponad 100 stopni, dochodzi nawet pod 110 stopni, wentylator chodzi ale nie powoduje to spadku temperatury, więc sytuacja jest taka, że temperatura wynosi cały czas te 105-110 stopni i wiatrak ciągle pracuje. Gdy długo tak jeżdżę i silnik tak bardzo się rozgrzeje to potem nawet okresy jazdy bardziej płynnej nie powodują wyraźnego spadku temperatury, wiatrak cały czas pracuje. Mechanik, który robił mi auto twierdzi, że padł termostat, czy się z tym zgadzacie?

Druga sprawa to przy takich wysokich temperaturach silnika, przy przyspieszaniu brakuje jakby mocy. Mogę wcisąć gaz do dechy i powiedzmy do 2000 obrotów idzie ok potem jest taki moment jakby zadławiło silnik, czy nie dostawał paliwa, samochód przestaje przyspieszać i jak przekroczy ok 2500 obrotów wszystko znowu wraca do normy. O co chodzi?

Trzeci sprawa to coś co mi się już kiedyś zdarzyło. W pewnym sensie padł mi dzisiaj obrotomierz, tzn. działa ale wskazuje obroty w zakresie 500 na jałowym do 1500 obr jak mocno pocisnę, ale w sumie cały czas pokazuje 1000-1200 obr podczas jazdy. Kiedyś już to przyszło i przeszło po kilku dniach, teraz znowu będzie pewnie podobnie i nie jest to w sumie nic niepokojącego tylko zastanawia mnie jaka może być tego przyczyna?
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

termostat może być przyczyną.. nie otwiera się.

raz spotkałem się z wizją jakiegoś mechanika, który podłączył wentylator tak, że kręcił się w drugą mańkę .. sprawdź

edit:
    to, że tak się grzeje to bardzo niezdrowo dla świeżo wyremontowanego silnika.. tak samo mocne przyspieszanie na wysokich obrotach.

Rozkręć zegary i w obrotomierzu masz takie potencjometry. Pokręć nimi trochę i ustaw tak jak było. Powinno pomóc na jakiś czas.
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 19-05-2011 o 21:45
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Mieszka w
    Mrozy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fr33 Zobacz post
    to, że tak się grzeje to bardzo niezdrowo dla świeżo wyremontowanego silnika.. tak samo mocne przyspieszanie na wysokich obrotach.
    Co do kręcenie to na razie przejechałem ok 550km od remontu i nie kręcą go wyżej niż 2500-3000 obr. Ta zawiecha pojawia się pomiędzy 2000 a 2500 obr, potem znowu jest ok.

A co do kręcenia wentylatora to jutro jeszcze sprawdzę.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Mechanik, który robił mi auto twierdzi, że padł termostat, czy się z tym zgadzacie?
    Teoretycznie skoro włącza się wiatrak to znaczy, że gorący płyn jednak dociera do chłodnicy.. U mnie wiatrak włącza się na krótko, więc jeśli termostat za mało się otwiera to wiatrak jeszcze szybciej powinien sobie poradzić. Tak samo w przypadku słabej pompy wody.. chyba Mnie tu bardziej pasowałaby niedrożna chłodnica - termostat full otwarty, gorący płyn idzie na chłodnicę, włącznik w chłodnicy załącza wiatrak ale ten nie jest w stanie zbić temperatury. Tylko dziwne, że jak twierdzisz, w trasie wszystko jest ok do momentu pierwszego zagrzania ale może po prostu na schłodzenie płynu potrzeba więcej czasu? Poza tym niskie obroty nie sprzyjają dobremu chłodzeniu, pompa może też nie daje tak jak nowa i jest efekt.. Tyle teorii

Mieszka w
    Mrozy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fr33 Zobacz post
    Rozkręć zegary i w obrotomierzu masz takie potencjometry. Pokręć nimi trochę i ustaw tak jak było. Powinno pomóc na jakiś czas.
    A ma ktoś może jakiś link do tego jak to rozebrać, jakieś fotki, albo mógłby ktoś opisać jak rozkręcić zegary, nigdy tego nie robiłem i nie chciał bym tam czegoś zepsuć.

Aktualizacja,
    Licznik wyjąłem w sumie łatwa sprawa. Oczyściłem z kurzu i brudu ścieżki. Jak dostać się do potencjometrów? Trzeba rozkręcić licznik na części?

Wiatrak kręci mi tak, że ciepłe powietrze z komory silnika wyciąga na zewnątrz.

Sprawdziłem jeszcze działanie termostatu na wolnych obrotach na biegu jałowym i co dziwne wszystko działało ok, tzn. temperatura osiągnęła blisko 100 stopni załączył się wiatrak popracował trochę i się wyłączył. I tak z trzy razy. Czyli wszystko w normie. Natomiast potem ruszyłem trochę przepustnicą, wiatrak ponownie się włączył i podczas gdy cały czas trzymałem lekko tą przepustnicę to wiatrak pracował w sposób ciągły. Po puszczeniu przepustnicy nadal pracował pomimo, że temperatura nie rosła i cały czas oscylowała w granicach 100 stopni, natomiast po wyłączeniu silnika wiatrak prawie natychmiast przestał pracować, co wskazuje że temperatura silnika nie była zbyt wysoka.

Aktualizacja 2.

Zegar obrotomierza tak jak ostatnio naprawił się sam Alfa od dzisiaj u mechanika, który wyjaśni resztę niedociągnięć, ale jedno jest już pewne - wiatrak kręcił w złą stronę.
    Ostatnio edytowane przez Scuderia ; 24-05-2011 o 23:01

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Wiatrak kręci mi tak, że ciepłe powietrze z komory silnika wyciąga na zewnątrz.

Czyli kręci Ci się w drugą stronę...

Ma wyciągać powietrze sprzed auta i walić ja na silnik, tak samo jak podczas jazdy...

Mieszka w
    Mrozy
    Auto

Domyślnie

Tak już to wiem i zostało to naprawione, dodatkowo wymieniłem termostat. Temperatury silnika nie są już problemem - nie przekracza 100 stopni, wentylator włącza się nieco wcześniej niż poprzednio i szybko zbija temperaturę. Co prawda nadal wydaje mi się że temperatury są nieco wysokie podczas normalnej jazdy, bo około 90 stopni, ale to może być kwestia wysokich temperatur za dnia, bo wieczorem to już około 85 stopni się trzyma.

Został też prawdopodobnie zidentyfikowany drugi problem, te chwilowe zamulanie przy przyspieszaniu. Okazuje się, że wypadają zapłony. Zmieniłem palec rozdzielacza oraz kopułkę ale nie wyeliminowało to zupełnie problemu. Mechanik twierdzi, że są luzy w aparacie zapłonowym i to może być jeszcze przyczyną. Sam już nie wiem co z tym robić, może podjadę do ASO i oni się tym zajmą.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

jak chcesz to mam aparat zaplonowy do gaznikowca ktory regenerowalem a ze gaznikowiec poszedl w las to moze sie przyda
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

To zabawne - też miałem wentylator podłaczony nieprawidłowo. Zanim to odkryłem, zaliczyłem upalną drogę na zlot IKARa + sporo kilometrów na miejscu. Z tego co pamiętam, kostka wentylatora uniemożliwia nieprawidłowe połączenie, więc do chwili obecnej nie wiem jak to było możliwe. Co do temperatur - kilka razy już pisałem i nadal utwierdzam się w przekonaniu, że sytuacja którą masz teraz jest standardowa. Moje 1.7 zachowuje się identycznie, aczkolwiek po dłużym czasie pojawia się wysokie ciśnienie w układzie, które jakby (chyba?) zapowietrza układ. Podejrzewam przedmuch na któreś z głowic.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS