Żuwik i ty pytasz poważnie, czy jaja sobie robisz???
Żuwik i ty pytasz poważnie, czy jaja sobie robisz???
Bez jaj... czy ja napisałem coś o negatywnym wpływie czarnego oleju na silnik ? Napisałem że po prostu tak się dzieje wyżej czytaj dlaczego. Pocieszam się faktem że jednak ktoś wie o co chodzi.
Śmiała teza, że w Pb czy LPG olej po 10 000 km jest zawsze czysty jak w momencie wlania. Naprawdę ciężko to czytać. Chyba nie wymienialiście zbyt dużo olejów w swoim życiu i w różnych samochodach.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
W moim TSie olej był wymieniany regularnie co 10.000km i był już wtedy czarny jak smoła...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Tutaj nikt nie napisał, że po 10 tkm olej bedzie jak nowy - to sobie wmówił użytkownik Wujek z jego tezami. Napisałem tylko, że przez pare lat eksploatacji różnych aut, z różnymi silnikami czy to PB, czy to PB+LPG, czy ON co zauważyłem wymieniajac olej zawsze po przebiegu 10tkm. I tak mając auto na LPG olej dłużej utrzymywał swoją barwe, patrząc na bagnet - ale czy to cos zmienia? Kolor?
Nie Wujek wysuwa tezy tylko Ceasar07 pisząc, "nie martwić się tym że olej za chwile robi się czarny, a w samochodach na BP/lpg to nie występuje", co jest wierutną bzdurą, co potwierdził zresztą poprzez swoją wypowiedź użytkownik radosuaf.
majster mam też prośbę do Ciebie, zmień avatar lub przynajmniej ten opis w nim bo przynosisz wstyd polskim, zasłużonym, wspaniałym bajkom. Uważam, że nie godzi się poniżać w ten sposób tych wspaniałych produkcji, wszczepiając im coś, czego nawet w zamyśle nie było.
Ostatnio edytowane przez Wujek ; 29-07-2011 o 11:21
Wujek pewnie zawsze przed wymianą oleju rozbiera silnik.
A ciekawe,co ma spuszczenie oleju do rozszczelnienia silnika?
Jak to dobrze,że Wujek nie jest konstruktorem samochodów(a raczej misek olejowych pozbawionych korka)bo wtedyodsysarka,odkurzacz,słomka,lub przewrócenie auta na dach w celu wylania oleju.
![]()
Adas kompletnie nic nie zrozumiałeś z przekazu, przeczytaj jeszcze raz uważnie ze zrozumieniem.
Wujek coraz większego błazna z siebie robisz... nie pisałem że olej jest jak nowy w lpg czy bp tylko że nie zmienia tak szybko koloru, a jeśli zmienia to nieznacznie. W swoim życiu wymieniałem olej wystarczającą ilość razy żeby uprzeć się przy tym co pisze, i nie wciskaj mi do głowy ciemnoty że tak nie jest. Nikt nie będzie rozkręcał silnika przy wymianie bo był by to idiotyzm totalny, chyba że ktoś testuje dany olej i na koniec testu sprawdza kondycje silnika po przejechaniu danej ilości kilometrów, więc przestań oglądać prezentacje Mobil1 na Youtube. Nawracając do robiącego się czarnego oleju w silniku TS proponowałbym nie wlewać używanego po frytkach. Wymieniałem ostatnio olej w Chryslerze Voyagerze 3.0 v6 który jeździ właściwie tylko na lpg, dodam że właścicielka moja Mama sporo walnełą się z datą wymiany, po zlaniu oleju do miski miał on kolor troche ciemniejszy od nowego liqui moly 10w, i powtarzam raz jeszcze nie chciałbyś zoabczyć jak wygląda olej z JTD po 15tys.
http://www.youtube.com/watch?v=iFtLs8qoq7Y
Prosze bardzo tutaj mówią o tym że w lpg kolor się nie zmienia![]()
Ostatnio edytowane przez Ceasar07 ; 30-07-2011 o 01:08