Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Temat: Silnik gaśnie i szarpie AR 156 2.0TS

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Krokowiec był nowy, oryginalny "bosch" kosztował ponad 700 zł. Mam jedną zasadę, nie zakładam byle używek, poprostu nie mam do tego przekonania, jeśli już to inwestuje w nową część, no chyba, że jest to element, który bez żadnego ryzyka można wymienić, jak np wspomniana szyba. Akumulator wymieniany był na nowy w styczniu może w lutym tego roku wiec na pewno jest w porządku. Nie wiem o co chodzi z przekaźnikiem, z całym szacunkiem, ale chyba pomyliłeś posty. Z tego co widzę użytkownik "motofan" pisał coś o stukającym przekaźniku w jego aucie po wymianie przypustnicy, w moim przypadku nic takiego się nie dzieje.
    Na chwilę obecną sprawdziłem dolot, oprócz wspominanej rury za przepływką do przepustnicy wszystko jest ok. Możliwość uszkodzenia uszczelki pod głowicą jest również wyeliminowana. Nie sprawdziłem jeszcze rozrządu. Z mojego rozumowania wynika, że albo jest coś uszkodzone albo sprawne, a w moim przypadku jest to strasznie dziwne ponieważ auto nie zachowuje się jednakowo. Są chwile, że nie mogę ruszyć z podwórka tak strasznie strzela i przerywa (wtedy pali się marchewka) objawy te ustępują dopiero po rozgrzaniu silnika, który wtedy przestaje strzelać, ale poniżej 2,5 -3 tyś pracuje nierówno i gaśnie przy wysprzęglaniu (marchewka cały czas się pali), ale są też takie momenty, że gaśnie marchewka i silnik pracuje równiutko, z tym że nie ma wolnych obrotów tylko nie schodzi poniżej 2-2,2 tyś. Natomiast przy uruchamianiu zimnego silnika zdarza się, że jak rano podchodzę do auta i po przekręceniu kluczyka nie pali się marchewka to jak go zapalę przez kilka minut potrafi pracować idealnie na poziomie 1200 obr.
    Jeśli chodzi o szokera to nie mam o tym pojęcia i mam ogromną nadzieję, że masz rację, aczkolwiek w serwisie powiedzieli mi, że to urządzenie nie zdaje egzaminu, ponieważ owszem zbiera przepięcia, ale dopiero po iluś tam setnych czy dziesiątych sekundy, natomiast w czasie tych kilku setnych przed jego zadziałaniem może dojść do uszkodzenia komputera.
    Wielu posiadaczy alf wypowiadało się na mój temat, ale nikt nie wspomniał, że przyczyną tego problemu może być uszkodzony sterownik główny, czy w związku z tym mam rozumieć, że wszystkie wspomniane objawy nie wynikają z jego uszkodzenia ? Byłaby to mała pociecha.
    Apropo sondy, odpinałem ją, pojeździłem kilkanaście kilometrów i nie zauważyłem absolutnie żadnej zmiany w pracy silnika.

---------- Post added at 17:13 ---------- Previous post was at 16:39 ----------

---------- Post added at 17:20 ---------- Previous post was at 17:13 ----------

Przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia. "Fachowiec", który zdiagnozował uszkodzenie sterownika głównego uargumentował to tym, że podobno sterownik w trakcie diagnozowania stracił łączność z komputerem oraz wskazywał jakieś błędne odczyty. Jak dobrze pamiętam chodziło wówczas o temp. powietrza zasysanego, która wg wskazania wynosiła coś około minus 30 czy 40 stopni Celcjusza. Dodam, że badanie miało miejsce chyba w czerwcu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

A jakim programem ten Fachman diagnozował Ci to auto? W FES-ie jak sprawdzałem temperaturę temperaturę zasysanego powietrza to też było w granicy tych -40 stopni to, że sterownik zerwie połączenie czasem z komputerem to wcale nie jest powód do tego aby mówić że sterownik jest uwalony. jesteś z pod Wrocławia a w tym mieście mieszka nasz kolega "bubu 321" - nasz spec od komputerów napisz może do niego na priv z prośbą o pożądną diagnozę auta.

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Kolego nie mam pojęcia jakim programem to było diagnozowane. Jestem z Włocławka w kujawsko - pomorskim nie z Wrocławia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Faktycznie - pomyliłem problemy kolegi motofan dot. przekażnika z twoimi problemami.
    Kolega RafcioL27 dobrze prawi - FES może okresowo zrywać połączenie. To o niczym nie świadczy, podobnie jak zaniżanie temperatury silnika. Ostatnio testowałem swojego nowego laptopa z FES i też byłem zaskoczony, że po połączeniu z "zimnym" silnikiem temperatura była minus 32 st.C.
    Tutaj bardzo przydałby się ktoś obeznany z kompem, kto rzetelnie sprawdziłby to ECU, no i zrobiłby poprawnie jego reset.
    A co powiesz o swoim przepływomierzu - czy próbowałeś go podmienić na inny?
    Możesz też wyjć wtyczkę z przepływomierza-czasami to pomaga i wtedy wiadomo, o co chodzi.

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Przepływomierz wymieniałem na nowy, bo na starym wkręcał się tylko do 4 tyś. Założyłem nowa przepływkę i było idealnie. Kilka tygodni później zaczął się opisywany problem. Odpięcie przepływomierza nic nie zmienia. Ciągle te same objawy. Nawet próbowałem założyć inny i wszystko bez zmian. Koledzy nie macie nawet pojęcia jak bardzo marzy mi się abym w końcu wsiadł i cieszył się jazdą, a nie siedział jak bombie i przy każdym dojeżdżaniu do świateł jedną nogą hamował i gazował na raz.
    Tak na marginesie w moim przypadku podłączenie było po osiągnięciu optymalnej temp.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No cóż, tutaj bez kompa trudno coś na odległość więcej pomóc.
    Na przestawiony rozrząd to specjalnie mi nie wygląda, ale wszystko w takich przypadkach trzeba brać pod uwagę.
    Generalnie mogę powiedzieć, że te nasze TS-y nie są specjalnie skomplikowane.
    Zwykle kłopoty są spowodowane: świecami, przewodami WN, lewym powietrzem, awarią przepływomierza, sondy, czujnika temp. płynu chłodzącego, wydmuchaną uszczelką głowicy, silnikiem krokowym, pompą paliwa, czy czujnikiem wału-może właśnie jemu warto by się bliżej przyjrzeć mimo, że objawy nie są aż tak typowe.
    Czasami też wystarczy zrobić poprawnie reset ECU, który "złapie" cos głupiego i wariuje z obrotami.
    Samych awarii ECU było na tym forum naprawdę niewiele.
    W każdym razie - jeśli okresowo zapala się marchewka, to w ECU musi być zapisany błąd, który koniecznie trzeba odczytać.
    Więcej w tej sytuacji nie jestem w stanie pomóc.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 16-10-2011 o 21:47

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Rafaello współczuję Ci bardzo bo wiem co czujesz kolego- determinacja aby w końcu jeździć sprawnym autem. Odpowiadając na Twoje posty, zacznę od pocieszenia Cię, nie jestem odosobnionym przypadkiem jeśli chodzi o problemy z Alfą i mechanikami. Ja gdy muszę jechać do mechanika to kraja mi się serce bo nikt u mnie w mieście nie zna się na Alfach. Pourywał bym ręce tym partaczom za to co robią z Alfami. Zero pojęcia a nawet mniej niż zero za znajomość tych samochodów. Największym szokiem kolego Rafaello jest to, że u mnie w Słupsku serwis Fiata nie ma pojęcia dlaczego moja Alfa miała falowanie, chcieli rozbierać mi silnik i wymieniać bebechy, powiedzieli że koszty będą ok 3500tyś zł. A ja wymieniłem krokowy i przepustnicę za 150zł i problem jak ręką odjął. Gratuluję poj ebom mechanikom co to za uprawę ziemniaków powinni się zabrać a nie za samochody.

Druga sprawa Rafaello jest taka że z Alfami jest faktycznie problem jeśli chodzi o elektrykę. Co do ECU to największa suka na świecie- tyle mogę powiedzieć w skrócie. Ja w swojej Alfie przeżyłem problemy z masą, rozrusznikiem, akumulatorem, przewodami od klapy bagażnika które ciągle się przerywają, potem kolejna wymiana wiązki i znów to samo, zamiast tylnych przeciwmgłowych zapalają się wsteczne, problemy z kierunkami i awaryjnymi, problemy z przekaźnikami, problemy ze stykami, a teraz ostatnio problem z pompą paliwa która się nie załącza, problemy ze strzelającymi przekaźnikami itp itd. Mnie moja Alfa tak już nawk rwiała że chyba musze ją kochać że nią jeszcze jeżdżę. Budżet leci ostro.

Trzecia sprawa to że nie zawsze pokaże się błąd w przypadku jakiejś usterki. U mnie teraz kiedy auto nie chce palić jest zero błędów w ECU. Podczas jazdy kilka razy zapalała się marchewa i auto gasło, niestety ECU nie odnotował błędu i co? Naprawiając Alfę trzeba mieć zajebiste wyczucie i wiedzę, a nie opierać się na błedach w ECU. Wymiana części przez mechaników bo pokazał się błąd, to w przypadku Alfy gruba pomyłka. ECU np może pokazać błąd sondy, to nie znaczy że sonda uszkodzona, tak było u mnie, a powodem był przepływomierz. Takie rzeczy jak przepływka i sonda sprawdza się najlepiej na wykresach ich pracę, wtedy można zdiagnozować czy są sprawne. Przepływomierz musi mieć przepływność powietrza 480kg, a sonda ładną amplitudę pracy. Najlepiej w tym temacie wypowie się Bubu. -33stopnie powietrza na przepływomierzu świadczy o tym że jest odłączony lub uszkodzony. Jeśli przepływomierz jest nowy i masz pewność że sprawny, sprawdź czy nie masz przerwy w instalacji- bo ta lubi dawać dupy. Jeśli odłączasz przepływomierz i nie masz poprawy to nie jest prawidłowy objaw. Sprawdź czy ECU "widzi" przepływomierz. Najlepszym programem jest Alfa Diag.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy za cenne uwagi i słowa otuchy. Będę działał dalej w tym temacie. Jak tylko namierzę i naprawię usterkę napewno podzielę się z Wami co było problemem.
    Kolego Motofan, troszkę się uśmiechnąłem, bo problem z przewodami tylnej klapy też przerabiałem. Niby zamknięta, a czujnik pokazywał, że otwarta i nawet nie mogłem zamknąć auta bo centralka wyrzucała. Problem z kierunkami i światłami także nie jest mi obcy. Elektryka faktycznie wariuje. Jakieś przebicie mam na 100% bo czasami jak wysiadam z samochodu to drzwi mnie kopną, ale nie zawsze.
    Budżet faktycznie leci, ale z drugiej strony co tu dużo gadać jest piękna. Wczoraj ktoś napisał ciekawy komentarz: z alfą jak z kobietą - żyć ciężko, a zabić szkoda. Faktycznie coś w tym jest. Jeżeli przyjmę nawet najczarniejsze hipotezy, że nie uda mi się tego naprawić bo skończy mi się cierpliwość, to i tak następnym samochodem, jaki kupię będzie alfa. Myślałem nawet o 166 lub 156 po fl.

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Koledzy zauważyłem ciekawą rzecz. Mianowicie jak odepnę krokowy, co prawda pali się marchewka, ale auto pracuje idealnie na wolnych obrotach, nie strzela ani nie gaśnie. Natomiast każde, nawet delikatne dodanie gazu powoduje, że silnik zgaśnie.
    Czy to jest normalne???

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Tak normalne.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf