rzeczywiscie dzis tez kiknalem ze wskazowka od turbo jest podniesiona na jalowym,a mozna wtedy zgasic auto i jak gdyby nigdy nic czy trzeba pojezdzic?
rzeczywiscie dzis tez kiknalem ze wskazowka od turbo jest podniesiona na jalowym,a mozna wtedy zgasic auto i jak gdyby nigdy nic czy trzeba pojezdzic?
Jeśli auto właśnie jest w trakcie wypalania to nie wyłączaj silnika i przejedz kilka km w celu dokończenia cyklu. Oczywiście możesz wyłączyć silnik i pójść do domu na herbatkę ale przy kilku próbach z rzędu wypalenia i nie dokończonych możesz mieć problem z przytkanym filtrem. Natomiast co do odstającej wskazówki turbo na jałowym to zerknij jutro czy przy włączonym samym zapłonie też odstaje. Jeśli tak to masz do wymiany czujnik w kolektorze.
sprawdzilem na samym zaplonie tez odstaje ok 0,5cm,gdzie znajde ten czujnik i jak fachowo on sie nazywa,jak jade to wskazowka przy przyspieszaniu normalnie dzziala tzn podnosie sie i opada
Znajdziesz go na tyle kolektora dolotowego. Do odkręcenia jeden wkręt i wyciągasz-banalna sprawa. Nie musisz się zastanawiać czy go wymieniać po prostu go wymień. Koszt 200-250 zł. Tutaj znajdziesz więcej informacji w tym temacie:
[159] czujnik ciśnienia doładowania
[159] bosch 0 281 002 437 czy 0 281 002 845
[159] bosch 0 281 002 437 czy 0 281 002 845
dzieki za odp,wyczytalem tez ze przyczyna moze byc niewypalony do konca dpf,pojezdze dzis i zobacze jutro,wiem ,ze mialem nie pytac ale czy stanie sie cos jak bede jezdzil z tym przeklamujacym czujnikiem?
mam to samo stawiam na czujnik, u mnie nawet wymienili filtr DPF i dalej tak samo ... wyjąłem czujnik wyczyściłem i bez zmian, więc wniosek jeden potrzebna wymiana....
Odnośnie tytułu tematu - czyli jak często wypala się DPF, to u mnie tak mniej więcej co 650 km. Jeżdżę głównie po mieście, raz w tygodniu ew. raz na dwa jakaś trasa ponad 100 km, w tym kawałek autostrady.
u mnie było to ok 750-760 km, raczej miasto, i obwodnica.... odkąd zmieniłem olej na Motul X-clean zauważyłem różnicę. ostatnie wypalanie po 1220 km w tym dwa razy trasa po 200km. nie wiem czy to związane z olejem ale chyba trochę też.... a przy tym kultura pracy i swobodniejsze odpalanie...
taraz moge spokojnie odpowiedzieć na pyt jak często wypalanie...
Nigdy, bo w zeszlym tyg wywaliłem filtr![]()
Panowie ,ponawiam pytanko,co bedzie jak bede jezdzil z przeklamujacym czujnikiem cisnienia?