Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Obejrzyj auta które mają go seryjnie, np Mini.
Przecież o tym pisałem na poprzedniej stronie - seryjne auta mają dolot projektowany tak, żeby wyciszyć kompresor. Na czym tracą odrobinę mocy.
To, że kompresor w danym aucie jest głośny nie oznacza jeszcze, że dolot w nim jest źle zaprojektowany, bo nikt w tuningowych wozach nie potrzebuje cichej pracy kompresora![]()
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Ale ciągle w alfie z filmiku wyje skrzynia kołowa (czytaj - sportowa) a nie kompresor. A nawet jak wyje, to go skrzynia zagłusza.
Skrzynia kołowa sportowa? Nikt nie powiedział, że skrzynia wyje, bo te dźwięki akurat się nakładają.
PS. W Mini akurat kompresor wyje. Cicho, ale wyje.
Ok, ja pisałem o tych wyjcach które najpierw słychać, później widaćBo niewielkie wycie jest normalne, tego nie neguję, ale nie takie jakby ktoś świniaka zarzynał.
tak, chodzi o dolot i wylot powietrza z kompresora
wiekszosc tuningowcow podchodzi w ten sposob, ze znajduja miejsce na kompresor - jest wolne - bedzie tutaj - pozycja idealna pod paski itd - a rurki "to sie dorobi".. i sie dorabia.. co slychac na filmikach
z filmie z nissanem rowniez - pieknie dorobiony
nie mowie, ze on nie laduje - laduje, tylko chodzi o dzwiek.. na ile dzwiek wplywa na prace samego kompresora? tzn na ile jest tego powietrza za malo/za duzo/nie pod tym cisnieniem itp - TEGO NIE WIEM
zadna fabryczna instalacja nie wyje - ciuchutenko slychac kompresor po otwarciu maski - dzwiek porownywalnego natezenia co zwykle turbo - tylko oczywiscie barwa inna
pamietajmy rowniez, ze ilosc obrotow kompresora jest scisle okreslona przez producenta danego modelu - wszelkiego rodzaju mody pt. "mniejsze kolko", a co za tym idzie szybsze obroty jego pracy
tez dalece skracaja zywotnosc calego elementu.. i sa rowniez powodem efektow (defektow raczej) dzwiekowych.. srednica rur doprowadzajacych powietrze, ich wylot tez jest wyliczona do danych dlugosci rur i przepustowosci powietrza jaka maja przerzucic.. wyzsze obroty? znow sie wszystko rozjezdza..
wlozcie sobie kawalek papierka do rury przy chodzacym odkurzaczu - macie komprosor ze zlym dolotem.. pieknie brzmi? jego skutecznosc jest taka sama jak z wolnym dolotem?![]()
10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój
Czy ktokolwiek czyta moje posty?
Możesz mieć poprawny dolot który wyje, ale nie jest restrykcją dla Eatona.
Możesz mieć poprawny dolot który DODATKOWO został zaprojektowany tak, żeby nie wył
Tak samo jak pisanie o obrotach kompresora - słyszałes człowieku o czymś takim jak mapa kompresora? Masz tam kilka wartości i o ile mieścisz się w mapie, wszystko jest OK.
Widzę kolega pozjadał wszelkie mózgi świata tuningowego...
To tak samo jak z układem wydechowym. Tłumaczenie, że poprawnie zaprojektowany wydech jest cichy bo tak jest w seryjnych autach wydaje się trochę nie na miejscu.
Tak samo jest z dolotem do kompresora, wyciszenie to tylko OPCJA.
Ostatnio edytowane przez Krusz ; 02-11-2013 o 19:59
Kolego - przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta
Tak samo z wydechem - cichy to nie tylko opcja, ale tez wlasciwe odprowadzanie spalin W OPCJI NA CICHO, lub na podniesienie osiagow czyli na glosno..
ale strojenie wydechu, wlasciwe szybkie oprozanianie spalin nie polega tylko na dolozeniu rury przelotowej lub "sportowego" czyli pustego tlumika
Kompresor w "opcji" na wyjca - nie zartuj, ze ktos go dolotem modelowal do osiagow - to EFEKT UBOCZNY nieumiejetnego montazu i nic wiecej
10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój
W takim razie prosze wytłumacz mi - krok po kroku, jak mam zaprojektować prawidłowy dolot do kompresora?
Nie bardzo rozumiem to zdanie. Czyli głośne rajdówki nie odprowadzają spalin poprawnie?Tak samo z wydechem - cichy to nie tylko opcja, ale tez wlasciwe odprowadzanie spalin W OPCJI NA CICHO, lub na podniesienie osiagow czyli na glosno..
p.s. Roli długości/pojemności wydechu do osiągów, tak samo jak i zjawisk falowych w nim występujących mi tłumaczyć nie musisz. Ale nadal nie wiem jak się ma jego głośność do mocy samochodu.