Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Temat: Opiłki metalu w oleju..?!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Od wymiany do wymiany ponad 12 litrów dolewasz?(przyjmując wymianę oleju co 10tys). Masakra jakaś, masz silnik padlinę i należy się tym martwić, a nie mówić, że normalne. Serio taniej wyjdzie zrobienie tego niż dolewanie, bo olej chyba nie lejesz z biedronki, a inne kosztują około 30zł/litr(półsyntetyk)
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    Od wymiany do wymiany ponad 12 litrów dolewasz?(przyjmując wymianę oleju co 10tys). Masakra jakaś, masz silnik padlinę i należy się tym martwić, a nie mówić, że normalne. Serio taniej wyjdzie zrobienie tego niż dolewanie, bo olej chyba nie lejesz z biedronki, a inne kosztują około 30zł/litr(półsyntetyk)
    Olej z Biedronki jest do frytek, a padlina jest w lesie. Tyle w temacie. Ja o mój motorek nie muszę się martwić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Do v6 wchodzi 5.9, a to ts-a 4.4, podziałka na bagnecie między min, a max to ok 1 litr.
    Ogólnie chyba normalne jest że silniki wymagają oleju i pilnowania jego stanu ? Nie tylko TS-y i V6 ale i BOXERY a nawet kurde JTD, a jeszcze dodam że nawet silniki producentów innych marek także wymagają prawidłowego stanu oleju w celu prawidłowego smarowania... eureka !
    Ogólnie dobrze że tu wszedłem i poczytałem bo bym nie wiedział że w silnikach trzeba olej sprawdzać

no QBO nie wszyscy wiedzą ze jest takie coś jak bagnet w silniku.. i nie wszyscy wiedzą ze co rok trzeba zlać stary wlać nowy mimo wszystko ze np przez rok przejechałeś tylko 5000 km..
    zreszta sam jestes mechanikiem na pewno nie zliczył byś ile razy wymieniałeś panewki w silnikach z ewidentnej winy włąsiciela..
    dlatego temat o opiłkach bo jest to objaw który mozna wyłapać i uchronić silnik przed obruceniem panewki.
    moze troche odbiore chleba mechaniką ale... portwele alfistów tez sa ważne.

---------- Post added at 10:14 ---------- Previous post was at 10:08 ----------

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A ja mam zagwozdkę i mechanicy też bo u mnie ubywa oleju, ale nie czuć w spalinach by był spalany jak również nie widać gdzie mógłby wyciekać a ubywa go jakiś 0,5-1l/500km.

ale jeśli dolewać 1 litr oleju na 1000 km to po co go wogołe zmieniać przecież jest on cały czas nowy hehe
    na poważnie widocznie musisz zmienić mechanika skoro jeden nie wie jaka przyczyna jest tak dużego poboru oleju to moze kto inny znajdzie powód,,
    szkoda twojego portfela
    Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 01-03-2012 o 10:10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Mechanicy dostają szansę dlatego że naprawiali ten silnik po pękniętym pasku rozrządu i nie po to zastawiłem u nich ponad 4 tys za naprawę żeby teraz było coś nie tak.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Do v6 wchodzi 5.9, a to ts-a 4.4, podziałka na bagnecie między min, a max to ok 1 litr.
    Ogólnie chyba normalne jest że silniki wymagają oleju i pilnowania jego stanu ? Nie tylko TS-y i V6 ale i BOXERY a nawet kurde JTD, a jeszcze dodam że nawet silniki producentów innych marek także wymagają prawidłowego stanu oleju w celu prawidłowego smarowania... eureka !
    Ogólnie dobrze że tu wszedłem i poczytałem bo bym nie wiedział że w silnikach trzeba olej sprawdzać
    Do V6 wchodzi chyba 7.1 a nie 5.9?Chociaz instrukcja podaje 6.4

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

a no to tak w ramach gwarancji niech szukają skoro wcześniej było dobrze.. a po ich robocie jest coś nie tak..

do mojej V6 weszło 6.2 litra.. i mam jakieś 0.5 mm przed kreską MAX

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał mourning Zobacz post
    Do V6 wchodzi chyba 7.1 a nie 5.9?Chociaz instrukcja podaje 6.4

W Niemieckiej instrukcji pisze że do miski wchodzi 5,9 natomiast w Polskie 6,4 ale w nawiasie że jest wartość do wymiany okresowej, dlatego ja przyjmuję te 5,9 (oczywiście mowa o 2.5 V6, zapewne 3.0 ma to samo ale pewny nie jestem), co do 7 litrów to być może komuś się coś pokićkało i ma zagraniczna instrukcje, bo to jest wartość rezerwy

A co do sprawdzania oleju to widziałem Alfaholika z bożej łaski który oleju sprawdzić nie umie i na moje oko ile mu naleją na wymianie musi wystarczyć do kolejnej wymiany, pozatym wiele innych rzeczy nie kuma- do spryskiwaczy w grudniu lał wodę mineralną, jak koleś w warsztacie mu powiedział że lepiej będzie jak doleją mu normalnego płynu to beknął że to tylko na dojazd do domu- wlał 2 litry aż nie wlazło
    Tak więc..... ktoś w lutym narzekał że mu spryskiwacze nie działają i Alfa się spuje
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 01-03-2012 o 11:47

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Ja tym bardziej nie mam zamiaru się tym przejmować Udzieliłem tylko dobrej(według mnie) rady :]
    Taniej będzie to naprawić niż tyle dolewać.
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    Ja tym bardziej nie mam zamiaru się tym przejmować Udzieliłem tylko dobrej(według mnie) rady :]
    Taniej będzie to naprawić niż tyle dolewać.
    Ależ piszę Kolego, że w moim przypadku tak jest, czyli: dany Kierownik Beli z tym konkretnym silnikiem. Jak jeździ inny Kierownik, zużycie spada do pozomu zgodnego z instrukcją czyli niecałe 0,5 litra na 1000 km Swój silnik znam doskonale... 240 tys. w jednych rękach mówi samo za siebie Jak się chce "poszaleć", to trzeba lać ... i to nie tylko oleju. Chyba trzeba skończyć ten OT

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Dżeju Zobacz post
    U mnie prawie podobnie ( ok. 1 l / 800 - 900 km ), ale przy moim stylu jazdy to normalne Tak więc bez zbytniej paniki. No chyba, że jeździsz jak Dziadzo do kościoła, to wówczas jest coś nie tak.
    To zazdroszczę poczucia humoru Takie spalanie oleju kwalifikuje silnik do remontu
    Mam TS po remoncie, przejechane ok 40kkm na bardzo,bardzo wysokich obrotach.....Chcę obalić mit że TS-a można wyremontować i będzie działać jak nowy.
    Moja nie pali oleju......
    Jak jest zimna to bardzo spokojnie, jak złapie 90C to wiatrak od chłodnicy chodzi cały czas :]
    Po....
    remoncie głowicy
    szlifie wału
    wymianie panewek,pierścieni
    tulejowaniu cylindrów

......i żyje ma się bardzo dobrze

PS.moja też paliła masę oleju, wszędzie szukałem wycieków bo w spalinach nie było go widać, okazało się że pierścieni nie ma a tuleje cylindrów już się "skończyły" (blok na śmietnik)
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 01-03-2012 o 22:01