Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Temat: Giulietta 1.4 Multiair TCT praca skrzyni i dziwne ogłosy.Opinia o TCT

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    IIRC z ogolnie dostepnych to:
    - DQ250 czyli to co np jest w moim Yeti, mokre sprzegla, 6 biegow (DSG6), w Skodzie chyba wszystko powyzej 250Nm tego uzywa, czyli 2.0 TDI i 2.0 TSI oraz 3.6 FSI.
    - DQ200 czyli suche sprzegla, 7 biegow (DSG7), TSI do 1.8 wlacznie i mikrodiesle (1.6TDI?).
    - DQ500 czyli mokre sprzegla, 7 biegow, z tego co sie orientuje, w Skodzie nie wystepuje (Audi/VW jedynie - 600 niutonow momentu),
    - jest jeszcze przekladnia do Bugatti Veyron, ale zakladam, ze mozemy pominac ja w dyskusji

DSG7 sie nie wypowiem, bo nie uzywalem zbyt dlugo, ale z DSG6 mam 53kkm doswiadczenia i jak na ten moment oceniam lepiej niz TCT. Podejrzewam, ze glownie dlatego ze umiem tym jezdzic, a skrzynia jest ulozona pod moje oczekiwanie i redukuje biegi bez uzycia manetek. Skrzynia ukladala sie pare tysiecy kilometrow (raz byla resetowana - serwisowo, wiec moglem ten okres m/w przesledzic). Od TCT na ten moment oczekuje conajmniej takiego samego plynnego i szybkiego dzialania. Tak wiec, jezeli za pare tysiecy TCT bedzie dzialac pod moja noga tak jak ja oczekuje, bez uzywania manetek, przyznam, ze jest conajmniej tak samo dobre jak DSG6. W tym momencie, za dlugo mysli, gubi sie i nie jest tak plynna jak DSG6, ale zauwazam postep, uczy sie (albo ja sie jej ucze), juz przeciaga powyzej 4k rpm kiedy przyspieszam w N bez wciskania gazu w podloge.

Samochodow "demo" nie ma co brac pod uwage, bo tam skrzynia nie ma jak sie ulozyc. Kazdy kierowca jezdzi inaczej, zazwyczaj rura i o, popatrz jak fajnie zmienia biegi. W porownaniu z manualem to wiekszosc jest zachwycona, tak jak wiekszosc uzytkownikow hydrokinetycznych stwierdza, ze dwusprzeglowa jest szybsza
    Superb , ktora jezdzilem byla z wypozyczalni i miala 15 tys przebiegu. Byc moze nie byla ulozona jak mowisz ale ja akurat jak jechalem pierwszy raz TCT to bylem w szoku jak szybko reaguje. .Moze to faktycznie kwestia preferencji ale np. nie wiem czy sie zgodzisz przy srednim obciazeniu pedalu gazu w DSG przy kazdej zmianie biegow mamy doczynienia z wiekszym spadkiem obrotow w stosunku do TCT. Chociaz moze byc to powodem tego , ze akurat Multiair pracuje bardziej liniowo od TDI.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    jak jechalem pierwszy raz TCT to bylem w szoku jak szybko reaguje.
    Jak pierwszy raz jechalem TCT to moje doswiadczenie z jazdy automatami wyniesione bylo z hamerykanowa: hydrokinetycznymi: Avenger, Murano, RAV4 oraz sportowymi gdzie bardziej zwracalem uwage bardziej jak tym jechac niz jak mi automat zmienia biegi... Wiec ogolnie TCT zrobilo dobre wrazenie

zgodzisz przy srednim obciazeniu pedalu gazu w DSG przy kazdej zmianie biegow mamy doczynienia z wiekszym spadkiem obrotow w stosunku do TCT
    W TDI? Nie da rady inaczej, bo diesle osiagaja moment znacznie nizej niz MA, przy okazji wieksza pojemnosc, wiekszy niuton (320-350 w TDI CR zaleznie od wersji vs 250 w MA w Dynamik). W TDI zabawa zaczyna sie od m/w 1700 obrotow (2500 w MA).

Chociaz moze byc to powodem tego , ze akurat Multiair pracuje bardziej liniowo od TDI.

Ja raczej bym to powiedzial o TDI CR niz o MA
    Ale tu zaczynamy porownywac zupelnie inne silniki. Diesla do benzyny to tak troche nie ma jak IMVHO, inny moment, inna pojemnosc, turbina o stalej geometrii vs zmiennej. Oba silniki (moje przynajmniej) pracuja tak samo gladko i nie mam problemow ze obroty sa za niskie po zmianie biegow. Czesciej problem kiedy automat zmieni bieg i czy wlasnie wtedy powinien, czy jednak przy wyzszych obrotach. W DSG nie ma takiej mozliwosci, bo sie juz znamy 53kkm. W TCT sie jeszcze zdarza, ale wierze, ze niedlugo i to sie zmieni. W trybie Natural troche nie podoba mi sie ze do 2500 obrotow nic sie nie dzieje. Siedem biegow w TCT z krotka jedynka by tu pomoglo. Ale moze zmienie zdanie jak zaczne uzywac Dynamik i launch control

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    Jak pierwszy raz jechalem TCT to moje doswiadczenie z jazdy automatami wyniesione bylo z hamerykanowa: hydrokinetycznymi: Avenger, Murano, RAV4 oraz sportowymi gdzie bardziej zwracalem uwage bardziej jak tym jechac niz jak mi automat zmienia biegi... Wiec ogolnie TCT zrobilo dobre wrazenie

W TDI? Nie da rady inaczej, bo diesle osiagaja moment znacznie nizej niz MA, przy okazji wieksza pojemnosc, wiekszy niuton (320-350 w TDI CR zaleznie od wersji vs 250 w MA w Dynamik). W TDI zabawa zaczyna sie od m/w 1700 obrotow (2500 w MA).

Ja raczej bym to powiedzial o TDI CR niz o MA
    Ale tu zaczynamy porownywac zupelnie inne silniki. Diesla do benzyny to tak troche nie ma jak IMVHO, inny moment, inna pojemnosc, turbina o stalej geometrii vs zmiennej. Oba silniki (moje przynajmniej) pracuja tak samo gladko i nie mam problemow ze obroty sa za niskie po zmianie biegow. Czesciej problem kiedy automat zmieni bieg i czy wlasnie wtedy powinien, czy jednak przy wyzszych obrotach. W DSG nie ma takiej mozliwosci, bo sie juz znamy 53kkm. W TCT sie jeszcze zdarza, ale wierze, ze niedlugo i to sie zmieni. W trybie Natural troche nie podoba mi sie ze do 2500 obrotow nic sie nie dzieje. Siedem biegow w TCT z krotka jedynka by tu pomoglo. Ale moze zmienie zdanie jak zaczne uzywac Dynamik i launch control
    Na TCT zrobilem raptem moze kilkadziesiat kilometrow (auto uzytkuje moj tato) ale jak np. chce zeby auto wyzej przytrzymalo obroty to mocniej wciskam gaz i wtedy dluzej wyczekuje na zmiane biegow. W miescie wlasciwie to bez roznicy ale poza miastem zawsze wrzucam lopatki