Jak silnik sie trzyma na syfie to i tak padnie.Jak jest czysty a panewki maja jeszcze stop łożyskowy to nic im nie bedzie.Pech jest taki że materiały są troche słabe.Już w JTSie mamy lepsze panewki i mocniejszy wał na podobizne tego w V6 a i to można go doprowadzić do strzału.
Olej 3/4 starczy w zupełności bo przesadzić bardzo łatwo a to jeszcze gorzej bo potem to już faktycznie może brać olej.Na TS 16V do brutalniejszej jazdy albo choćby tam co jakis czas odcinki 10W60 dobrej marki i ryzyko jest mniejsze co nie zmienia faktu że kontrole przy okolicy 200tysi można zawsze zrobić.U mnie był strzał z panewki przy 290 tys i w silniku nie było za czysto po poprzednich właścicielach.Nie wiadomo co lali i czy w terminie.Ja zmieniam raz na rok lub co 10 tys akurat na 10W40 bo nie mam gdzie jezdzic ostrzej.Płukanke stosowałem dwie wymiany oleju przed "panewką"-wątpie żeby to był skutek jej awarii.Nie zaszkodzi a też nie pomoże za wiele,najlepiej zdjąć miche i wymyć-jest troche roboty ale też spokój że nic na smoka nie wpadnie