Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Temat: Zakup Alfy Romeo 159, potrzebna fachowa pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    hahaha pewnie by się bardziej brera spider nadała ;P
    Może i o Alfach mało wie ale na pewno wie jaki samochód kupić żeby wyrwać bogatą laskę

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Cytat Napisał lenovo1990 Zobacz post
    Witajcie, drodzy alfaholicy.

Moja przygoda z Alfą Romeo ma się dopiero rozpocząć. Planują na wiosnę zakup modelu 159. Planowany budżet około 34 tysięcy.

(..)

Przyznaję się szczerze, że rozglądałem się za modelami z silnikiem 2.2 JTS i 2.4 JTDM.
    Na 2.4MultiJet budżet zdecydowanie za mały.
    Ja kupiłem swoją jeszcze taniej, ale zdawałem sobie sprawę, że okazja to na pewno nie jest. Zakładałem dołożenie z 10tyś na start i się nie rozczarowałem.
    Moim zdaniem dobre egzemplarze 2.4 zaczynają się od 40tyś PLN.

Uważam że nie ma uniwersalnego dobrego silnika do 159. Każdy ma swoje wady i zalety. Najlepiej chyba kupić najpopularniejszy, bo zapewne jest najlepszy wybór części. A takim silnikiem jest 1.9MultiJet.

Najmniej problemów zgaduję że jest z 1.8 16V, ale on podobno trochę zaskakuje negatywnie dynamiką. Nigdy nie jechałem to nie wiem czy to prawda. Największa szansa jednak znaleźć zadbany egzemplarz z 1.8 16V z tym budżetem.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Ot, właśnie kwintesencja całego zapotrzebowania
    Było tak od razu pisać Wiadomo że jak jest taki cel.... to on uświęca środki
    Najpierw trzeba zainwestować ( pod lewar czasem nawet ) aby później mieć z tego korzyści.... bhahaha

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Nie każdy ma na zbyciu 40k zł na auto od ręki.
    Spokojnie - nikt ci nie zarzuca, że jesteś biedny, tylko uświadamia, że samochód to nie tylko cena zakupu i paliwo (nawet w przypadku nowego). To w jaki sposób kupisz samochód - czy za gotówkę, czy w kredycie, ile zarabiasz itd. to jest twoja i wyłącznie twoja sprawa.
    Prawda jest taka - że kupując używany samochód (jaki by nie był) trzeba mieć zapas gotówki na doprowadzenie go do stanu używalności. 159 jest tak samo awaryjne jak inne samochody, a części do niego kosztują tyle co do innych samochodów podobnej klasy. W jednym psuje się część A, w innym B - w ogólnym rozrachunku wychodzi podobnie.

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Spokojnie - nikt ci nie zarzuca, że jesteś biedny, tylko uświadamia, że samochód to nie tylko cena zakupu i paliwo (nawet w przypadku nowego). To w jaki sposób kupisz samochód - czy za gotówkę, czy w kredycie, ile zarabiasz itd. to jest twoja i wyłącznie twoja sprawa.
    Prawda jest taka - że kupując używany samochód (jaki by nie był) trzeba mieć zapas gotówki na doprowadzenie go do stanu używalności. 159 jest tak samo awaryjne jak inne samochody, a części do niego kosztują tyle co do innych samochodów podobnej klasy. W jednym psuje się część A, w innym B - w ogólnym rozrachunku wychodzi podobnie.
    Nie odczułem tego, że ktoś mi coś zarzuca. Próbowałem tylko uświadomić komuś, że niektórzy potrzebują kredytu, jeśli chcą mieć coś od razu, albo czekać, jeśli chcą mieć to później.

Zarabiam 2000 zł na rękę, mieszkam z rodzicami, płacę tylko za swój telefon i ubezpieczenie na życie. Mogę sobie pozwolić na raty wysokości 700 zł / msc... To jeszcze 1000 zł miesięcznie zostaje w kieszeni... a dwa lata odkładania, zamiast kredytu, to kolejne dwa lata bez auta... a i wiadomo, mi jak niektórym, ciężko odłożyć, bo przecież potrzeb jest tyle...

krissis
    Gość

Domyślnie

ja jednak nie jestem do końca przekonany że bogata laska poleci na samochód klasy alfy jeśli w ogóle poleci na samochód to raczej będzie to klasa wyższa, ale po co ma lecieć na samochód skoro jest bogata więc z definicji może sobie kupić samochód na jaki ma ochotę co do silników to ja mam 1.9 JTS a więc benzynkę, kupiłem w kwietniu, sporo kilometrów zrobiłem, szczególnie w wakacje i nic a nic się nie popsuło. Naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego auta, uważam że to był świetny zakup, zarówno model jak i silnik choć przed zakupem nie sprawdzałem forum, nie czytałem, nie pytałem. Po prostu doszedłem do wniosku że chcę 159 w benzynie, pojechałem do kolesia z pierwszego ogłoszenia, sprawdziłem w ASO i kupiłem, jakoś tak mam, nie wnikam za bardzo, nie przejmuję się, czy się zepsuje czy nie. Lubię szybkie decyzje co do kredytu na samochód, to jak chłopak wyliczył że mu się opłaca to dlaczego miałby go nie brać? To też jest dobry sposób na kupno samochodu, czasy mamy ciężkie więc lepiej mieć gotówkę na koncie i płacić raty, niż nie brać kredytu i pozbyć się od razu całej gotówki. Kredyt zawsze można wcześniej spłacić, jeśli trafi się jakaś ekstra kasa. Normalna praktyka
    pozdro

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Dziękuję krissis za Twoją opinię, właśnie takich oczekiwałem.
    Wcześniej też kupowałem bez zastanowienia jakiegoś większego, jednak tym razem (z powodu sporego wydatku) zdecydowałem się sprawdzić wszerz i wzdłuż jak mają się Alfy.

Praktyki jeśli chodzi o wyrywanie lasek ... głupota, choć taka prawda, że lecą na to. Nie dbam o to i to wyżej było napisane tylko w kwestii żartu.

Chodzi mi o porządne auto, prestiżowe - bo za takie uważam Alfę 159... niewiele jeżdżę... może maksymalnie rocznie zrobię do 10 tys km.

Jak nie będę płacić rat to zwyczajnie "przeimprezuje" te pieniądze... taki charakter... ale jak mam spłatę raty to zawsze po wypłacie - rachunki i to co zostaje...
    Dlatego widzę dla siebie to auto, ale już jako szczyt możliwości.. i nie skłamię mówiąc, że będzie to spełnienie marzeń.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

To szczerze radzę - zastosuj się do rady kogoś z wcześniejszego postu i kup za mniejsze pieniądze, mniejszy samochód. Dlaczego? zwykła prosta matematyka:
    niski przebieg - 12kkm rocznie to:
    1100 litrów paliwa = 6000zł
    Ubezpieczenie zakładając samo OC (nie wiem jakie masz zniżki i czy nie potrzeba AC) powiedzmy 800zł
    Wymiana oleju, filtrów, jakieś tam drobiazgi - 1000zł
    Wymiany innych elementów eksploatacyjnych - 1200zł rocznie (ostrożny szacunek)

Czyli razem 9000zł na rok i są to bardzo (wręcz naiwnie) ostrożne szacunki - wychodzi 750zł miesięcznie tylko na utrzymanie auta.

Jeżeli dalej chcesz kupić samochód - poszukaj czegoś taniego w eksploatacji - nawet jeżdżący matiz cieszy bardziej niż stojąca na kołkach 159, bo właściciel zbiera na wymianę tarcz hamulcowych.

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    To szczerze radzę - zastosuj się do rady kogoś z wcześniejszego postu i kup za mniejsze pieniądze, mniejszy samochód. Dlaczego? zwykła prosta matematyka:
    niski przebieg - 12kkm rocznie to:
    1100 litrów paliwa = 6000zł
    Ubezpieczenie zakładając samo OC (nie wiem jakie masz zniżki i czy nie potrzeba AC) powiedzmy 800zł
    Wymiana oleju, filtrów, jakieś tam drobiazgi - 1000zł
    Wymiany innych elementów eksploatacyjnych - 1200zł rocznie (ostrożny szacunek)

Czyli razem 9000zł na rok i są to bardzo (wręcz naiwnie) ostrożne szacunki - wychodzi 750zł miesięcznie tylko na utrzymanie auta.

Jeżeli dalej chcesz kupić samochód - poszukaj czegoś taniego w eksploatacji - nawet jeżdżący matiz cieszy bardziej niż stojąca na kołkach 159, bo właściciel zbiera na wymianę tarcz hamulcowych.
    Muszę przyznać, że są to dobre obliczenia jednak zupełnie nietrafiona opinia

Tańsze auto, okej. Jest. Paliwo, mniej więcej pali tyle samo, OC/AC również max zniżki, żadnych zwyżek, auto nie będzie na mnie. Wymiany filtrów olejów, w każdym aucie trzeba robić.

Dajmy na to, że mniejsze auto, tańsze ograniczy te koszty do 7000 zł... i teraz warto się zastanowić czy te 2000 zł jest takie zaporowe? Starsze i tańsze auto - więcej napraw z całą pewnością i częściej na kołkach będzie stało. Poza tym koszt paliwa przyjąłeś ponad 10l na 100 km...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Dajmy na to, że mniejsze auto, tańsze ograniczy te koszty do 7000 zł... i teraz warto się zastanowić czy te 2000 zł jest takie zaporowe? Starsze i tańsze auto - więcej napraw z całą pewnością i częściej na kołkach będzie stało. Poza tym koszt paliwa przyjąłeś ponad 10l na 100 km...
    Przesiadłem się ze z Xsary II 1.6 LPG na AR159 JTD i moje wnioski:
    – zawieszenia tańsze w Xsarze 2-3x (lekko licząc: 2x wahacze na przód + 2x łączniki + 2x sworznie kosztują tyle co jeden dobry wahacz dolny do 159)
    – rozrząd tańszy w Xsarze (odrobinę)
    – paliwo tańsze o kilkadziesiąt % (LPG)
    – w Xsarze wymiana sprzęgła kompletnego razem z robocizną kosztuje tyle co sam wysprzęglik w JTD
    – komplet opon w Xsarze to nieco ponad 1000 zł, w Alfie to prawie 2000 zł
    – w Xsarze serwis olejowo-filtrowy to około 200 zł, tyle zapłaciłem za jeden filtr paliwa do AR 159

Duże nowsze auto z silnikiem diesla po prostu musi kosztować więcej niż starsze z LPG.

Pamiętaj podstawowa sprawę – samochód to nie inwestycja, to tylko strata. Małe auto to mała strata, duże auto to duża strata.