Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Problem ze skrzynią.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał piotreek Zobacz post
    Aha Czyli rozumiem, że 2 litry to dwa litry i nie ważne jaka moc??? Gorzej by było gdyby była to skrzynia np od 1,6

- - - Updated - - -

A i jeszcze jedno pytanie czym może skutkować włożenie skrzyni np od silnika mnijeszej pojemności??? Gorsze przyspieszenie, mniejszy v-max, gorsza elastyczność??? Jakie to ma znaczenie na co dzień??? Być może pytanie banalne ale na skrzyniach biegów znam się średnio :/
    Na pewno będzie gorzej niż lepiej,za coś inżynierowie Alfy kasę wzięli
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Zazwyczaj auta o mniejsej pojemności ( słabsze ) mają krótsze przełożenia...Jak włożysz nawet skrzynie z 1,6 do 2,0 to uzyskasz lepsze przyspieszenie ale Vmax będzie słabe....5 pieg już wysokie obroty a auto leci 130km/h... Jak założysz odwrotnie z 2,0 do 1,6 to z kolei wolniej się zbiera a Vmax może wyjdzie lepsze o ile moc ci na to pozwoli ( bo silnik może być za słaby żeby wkręcić się na 5tce na wysokie obroty )....

- - - Updated - - -

A ja mam też pytanie...Mam też Bravo 1,4 12v i w czasie jazdy mi coś nie ,że szumi a "rzęzi" ( takie chrubotanie lekkie )...I to czy na luzie czy na wcisnietym sprzegle czy na biegu jadąc... Pewnie skrzynia się zaczyna rozpadać ale z ciekawosci pytam czy to typowo coś z zębatkami w skrzyni czy może mechanizm róznicowy???

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Zazwyczaj auta o mniejsej pojemności ( słabsze ) mają krótsze przełożenia...Jak włożysz nawet skrzynie z 1,6 do 2,0 to uzyskasz lepsze przyspieszenie ale Vmax będzie słabe....5 pieg już wysokie obroty a auto leci 130km/h... Jak założysz odwrotnie z 2,0 do 1,6 to z kolei wolniej się zbiera a Vmax może wyjdzie lepsze o ile moc ci na to pozwoli ( bo silnik może być za słaby żeby wkręcić się na 5tce na wysokie obroty )....

- - - Updated - - -

A ja mam też pytanie...Mam też Bravo 1,4 12v i w czasie jazdy mi coś nie ,że szumi a "rzęzi" ( takie chrubotanie lekkie )...I to czy na luzie czy na wcisnietym sprzegle czy na biegu jadąc... Pewnie skrzynia się zaczyna rozpadać ale z ciekawosci pytam czy to typowo coś z zębatkami w skrzyni czy może mechanizm róznicowy???
    No to masz pewno to co ja. Mi też coś tak delikatnie chrupało, tarło, i sie okazało, że właśnie satelitki poszły. A to jest chyba mechanizm różnicowy.

- - - Updated - - -

No dobra to muszę uczulić mechaniora żeby dobrze sprawdził od jakiego silnika jest ta skrzynia. Przyspieszenie jak by było lepsze to bym nie płakał ale max niech lepiej nie spada bo fajnie czasem jest sobie polecieć dwie paczki (oczywiście na autostradzie i to w Niemczech )

- - - Updated - - -

A tak orientacyjnie to ile np mogę zyskać na przyspieszeniu a a ile stracić na v-max??? No i tak mi się wydaje, że taka skrzynia, która jest przystosowana do obsługi 120 KM może długo nie podziałać jak będzie musiała ogarnąć 155 KM. No chyba że się mylę to bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu

Użytkownik Świeżak Avatar Piszczyk
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Auto
    AR166 2,5 / DELTA I 1,6 GTie / Thesis 3,0 V6 / HILUX 3,0 / Thema 2,8 PRV

Domyślnie

przy dobieraniu skrzyni sprawdz takie detale jak sterowanie biegami i sprzęgłem
    miałem za 100pln do wzięcia skrzynię od 156 do mojej 146 ale jest inne sterowanie sprzęgłem
    (siłownik wewnątrz w 156 a zewnętrzny w 146)
    wszystko da się dorobić ale to dodatkowa robocizna / koszty
    co do przełożeń - też chciałem od 1,4 kupić ale to rzadkość do modeli po 99 (inne półosie)
    najbezpieczniej dobrać to samo
    trwałość podobna (wnętrze prawie to samo - materiały - ale te używane od słabszych silników po prostu były mniej obciążone)
    co do remontu - a ustawi ci mechanik za 180pln naciąg łożysk na różnicówce?
    (ale nie na oko tylko jak fabryka każe na mikromierz...)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Piszczyk Zobacz post
    przy dobieraniu skrzyni sprawdz takie detale jak sterowanie biegami i sprzęgłem
    miałem za 100pln do wzięcia skrzynię od 156 do mojej 146 ale jest inne sterowanie sprzęgłem
    (siłownik wewnątrz w 156 a zewnętrzny w 146)
    wszystko da się dorobić ale to dodatkowa robocizna / koszty
    co do przełożeń - też chciałem od 1,4 kupić ale to rzadkość do modeli po 99 (inne półosie)
    najbezpieczniej dobrać to samo
    trwałość podobna (wnętrze prawie to samo - materiały - ale te używane od słabszych silników po prostu były mniej obciążone)
    co do remontu - a ustawi ci mechanik za 180pln naciąg łożysk na różnicówce?
    (ale nie na oko tylko jak fabryka każe na mikromierz...)
    Szczerze mówiąc to nie znam się na takich szczegółach. Powiedział, że zrobi, to zrobi i znając życie to będzie dobrze zrobione. Zresztą nie pierwszą skrzynię będzie wymieniał to raczej wie co robi. A jaki będzie tego efekt zobaczymy we wtorek.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto

Domyślnie

Dobrze czas na podsumowanie. W skrzyni walnęła satelitka. Urwały sie dwa zęby, a po wyjęciu skrzyni okazalo się że są trzy dziury a nie jedna jak na początku myślałem. Poszedłem w stronę naprawy swojej skrzyni. W ASO są dostępne zestawy naprawcze mechanizmów różnicowych ( 230 zł). W moim przypadku musiałem kupić jeszcze do tego taki przegub ( 200 zł ). Znalazłem kolesia, który rozłożył mi i złożył skrzynię za 300 zł, wszystko w niej wyczyścił zaspawał dziury, wymienił setelitki i ten przegub i złożył do kupy. Dodatkowo dałem tarczę sprzęgła do regeneracji ( 70 zł - wymiana okładzin ) i wymieniłem łożysko oporowe na nowe bo stare się sypało ( 70 zł ). Mechanik za wyjęcie i włożenie skrzyni wziął 180 zł plus do tego olej. Łącznie wyniosło mnie to około 1100 zł. Może kupno używanej skrzyni wyszło by taniej, ale w tej sytuacji mam pewność, że mi autko pojeździ, a na używanej skrzyni kupionej od pana XY nigdy nic nie wiadomo. Mam nadzieję, że może komuś pomoże to streszczenie całej sprawy, jesli spotka się z podobną awarią.

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

moim zdaniem słuszna decyzja z twojej strony. Koszta moze i nie za niskie ale przynajmniej masz pewnosc co masz.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto

Domyślnie

NO koszta pewno nie dużo wyższe niż przy kupnie używanej. Używana (taka w dobrym stanie) około 500 zł. (plus przesyłka około 100 zł) do tego wyjęcie włożenie 180 no i inne koszty z tym związane to by mi wyszło jakieś 900 zł. Czyli moze by sie udało 100 zł zaoszczędzić. Co przy takim nakładzie pracy i przy takiej naprawie jest małą oszczędnością przy czym nie wiadomo co mamy w aucie zakładając używaną skrzynię z nieznanym bliżej przebiegiem.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Nie chce hejtować, ale wiem jak uszkodziła sie moja skrzynia - i to co na pierwszy rzut oka było w niej okej (niewiele bo niewiele) ale no pare rzeczy wyszło dopiero przy przerzucaniu w garażu, jak np ni stąd ni zowąd wałek czy jakas tam zebatka itd potrafił pęknąć.
    Oby jeździło
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD

Domyślnie

Ja wymieniałem skrzynie w mojej 145 JTD dwa tygodnie temu, kupiłem używaną za 300 zł 60km odemnie, wiec sobie ją odebrałem osobisćie - w moim przypaku rozwalone były łożyska mechanizmu różnicowego - wolałem wymienić skrzynie za 300 zł + plus uszczelniacze 30 + olej 50 (aha, no i simmering na wale korbowym - ważne!), mam nadzieję, że zrobiłem słusznie.