Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Temat: Alfa 159 zapchany DPF i problem z przepustnicą (otwarty/zamkniety)

$ledziu
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Dziś tj, 15,03,2013r. rano laweta zabrałem auto do Tomka KRK. Jakież było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się, że z powrotem wyjadę swoim autem , tak wielkie, że nie wziąłem ze sobą gotówki na zapłate, a jednak wyjechałem z tamtąd alfą. Przelewik na poniedziałek i po problemie. Chłopaki ostro wzięli się z kopyta do roboty jak tylko zrzucili auto z lawety. Od początku kompleksowo zdiagnozowali. Na początku ECUSCAN i błedy, potem poszedł na blachę EGR. Przez chwilkę była nadzieja, że to to i że po jego zrobieniu wsio będzie oki. Niestety autko pochodziło 5 minut i pupa. Poprostu DPF umarł w butach i trzeba było go wyciachać fizycznie i programowo. Zajechałem tam lawetą ok 11:00 a wyjechałem po 14:00 swoim autem. Autko pod domem, a ja na spokojnie puszczam przelewa jutro.

Panowie i Panie jak robić Bellę to tylko Tomek KRK
    Ostatnio edytowane przez $ledziu ; 16-03-2013 o 08:30

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Tomek, przeprowadzaj się do Zielonej Góry (lub sklonuj się). Dlaczego kurka wodna spece (Cinek, Tomek) są głównie na śląsku czy Wawie.

Zaraz mnie trafi
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Embrion Avatar xwariator
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 2.0 TS , AR 159 1.9 JTDM 16V 150 KM

Domyślnie

Ja miałem zapchany filtr 110% , auto muł , kreciło do 3 tys i to tylko na płaskim terenie, kontrolka i tryb awaryjny . Procedura wypalenia nawet nie chciała startować z programu MES , nikt w Lublinie za bardzo bez wycinania DPFu i 1500 złotówek nie chciał się za to brać .
    Tak jak wielu doradza poleciałem w sobotę raniutko na pustą dwupasmówkę 90 km/h trzeci bieg 3000 obr/min. Lipa zapchanie według MES urosło do 113% . Niedziela to była załamka. Trąbienie innych kierowców , popędzanie migającymi światłami itp
    Wszyscy mi radzili że bez usunięcia fizycznego i wycięcia z ECU jazdy nie będzie. Kolega z lubelskiego Forum podrzucił mi namiar na firmę Ital Technik .
    Efekt taki że odebrałem auto na drugi dzień z zapełnionym filtrem 9% , wyszyszczony EGR i przepustnica, sprawdzony i wyczyszczony czujnik z koletora chyba od turbo . Kosztowało mnie to mniej wiecej 1000 zł mniej , zero ingerencji fizycznej . Przy okazji wyszło że mam kolektor do regeneracji bo listwa spadła z klapek?
    Jeżdzę juz dwa miesiące tylko po mieście i auto jeżdzi jakby otrzymało drugie życie.W miedzy czasie były dwie procedury wypalania w czasie jazdy. Może za wczesnie na taką opinie ale uważam ze pochopne wycinanie DPF to chyba wywalanie kasy i cieżko odwracalna ingerencja w budowę auta. Napewno 110 % procent zatkania nie jest wyrokiem na cięcie. Wogóle jak komputer może pokazywać wiecej niż 100% zapełnienia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał xwariator Zobacz post
    Ja miałem zapchany filtr 110% , auto muł , kreciło do 3 tys i to tylko na płaskim terenie, kontrolka i tryb awaryjny . Procedura wypalenia nawet nie chciała startować z programu MES , nikt w Lublinie za bardzo bez wycinania DPFu i 1500 złotówek nie chciał się za to brać .
    Tak jak wielu doradza poleciałem w sobotę raniutko na pustą dwupasmówkę 90 km/h trzeci bieg 3000 obr/min. Lipa zapchanie według MES urosło do 113% . Niedziela to była załamka. Trąbienie innych kierowców , popędzanie migającymi światłami itp
    Wszyscy mi radzili że bez usunięcia fizycznego i wycięcia z ECU jazdy nie będzie. Kolega z lubelskiego Forum podrzucił mi namiar na firmę Ital Technik .
    Efekt taki że odebrałem auto na drugi dzień z zapełnionym filtrem 9% , wyszyszczony EGR i przepustnica, sprawdzony i wyczyszczony czujnik z koletora chyba od turbo . Kosztowało mnie to mniej wiecej 1000 zł mniej , zero ingerencji fizycznej . Przy okazji wyszło że mam kolektor do regeneracji bo listwa spadła z klapek?
    Jeżdzę juz dwa miesiące tylko po mieście i auto jeżdzi jakby otrzymało drugie życie.W miedzy czasie były dwie procedury wypalania w czasie jazdy. Może za wczesnie na taką opinie ale uważam ze pochopne wycinanie DPF to chyba wywalanie kasy i cieżko odwracalna ingerencja w budowę auta. Napewno 110 % procent zatkania nie jest wyrokiem na cięcie. Wogóle jak komputer może pokazywać wiecej niż 100% zapełnienia
    Audycja zawierała lokowanie produktu... Ehh...

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

Fajnie sie sklada ze ktos odswiezyl temat, mianowicie dzis mialem taki przypadek Ze przy odpalaniu auto zakrecilo ale zgaslo, mysle sobie ze moze kontrolki nie zgasly i za szybko zakrecilem, odpalam po raz kolejny i bez problemów. Przejechalem sie do sklepu nieopodal tj z 500m odpalam po zakupach i rozrusznik kreci ale pojawia sie komunikat "costam anti pollution filter" generalnie nie zdazylem przeczytać bo zgaslo i sie wiecej nie pojawiło. Ale przejechalem sie pare km żeby zobaczyc czy cos sie dzieje, ale auto wchodzi na obroty, nie zamula itp. Wiec tak sie zastanawiam skad ten chwilowy problem przy odpalaniu i ten komunikat ...pytanie, czy mam sie martwic i jechac na trasę czy na pobliska autostrade iprzegonic auto? Kiedy przy miejskim użytkowaniu auta bede wiedzial ze dpf wymaga mojej ingerencji....

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał xwariator Zobacz post
    Przy okazji wyszło że mam kolektor do regeneracji bo listwa spadła z klapek?
    Jeśli będziesz jeździł z takim kolektorem to dość szybko znów będziesz miał zapchany filtr.

Użytkownik Embrion Avatar xwariator
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 2.0 TS , AR 159 1.9 JTDM 16V 150 KM

Domyślnie

.... zostałem już o tym poinformowany nie napiszę przez kogo bo kolega wwwlewy znowu napisze o lokowaniu produktu. Czytając wczesniejsze posty z tego tematu jak i wiele innych jeszcze jako nie zalogowany miałem i mam wrażenie ze tam jest lepsze lokowanie produktu. Rozumie że jestem świeżak i zostało odebrane to jako jednorazowy wpis ale kiedyś trzeba było sie zarejestrować i zrobić pierwszy wpis na forum .
    W sumie nie miałem okazji o niczym pisać bo przez 80 tys km moja 159 jeździła bez problematycznie . Pisanie o wszystkim i o niczym po to zeby bić piane i mieć 1000 postów nie musi się każdemu podobać.
    Auto teraz ma 160 tys na szafie i był to pierwszy dotkliwy z nim problem. Kupione jako 3 letnie przy 80 tys przebiegu było prawie jak nówka . Niestety kolejne 5 latek zleciało i troche kkm i chyba bede już teraz tu swoje doświadczenia wrzucał.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

chłopaki, powiedzcie mi kiedy poznam ze wypala mi sie DPF, zebym przykładowo tego nie przeoczył i np. w trakcie wypalania nie zgasił silnika, (gdzies juz o tym czytałem ale nie moge tego watku odnaleźć). W instrukcji jest tylko chyba wspomniane iz jesli zapali sie kontrolka wtedy nie gasic silnika do momentu az informacja na kompie zgasnie ale Gdzies widziałem ze oznaka tego jest ze na biegu jałowym wskazówka turbo jest lekko uniesiona a do tego spalanie na kompie pokazuje astronomiczne wartosci nawet 50l/100km. tylko ze u mnie wygląda jakby wskazówka turbo cały czas byla lekko uniesiona. dodam równiez ze gdzies czytałem ze podnosi sie poziom oleju, u siebie zauwazyłem lekka anomalie, raz pokazuje poziom max, a raz pokazuje ze jest minimalnie ponizej max.

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał wrobel Zobacz post
    chłopaki, powiedzcie mi kiedy poznam ze wypala mi sie DPF, zebym przykładowo tego nie przeoczył i np. w trakcie wypalania nie zgasił silnika, (gdzies juz o tym czytałem ale nie moge tego watku odnaleźć). W instrukcji jest tylko chyba wspomniane iz jesli zapali sie kontrolka wtedy nie gasic silnika do momentu az informacja na kompie zgasnie ale Gdzies widziałem ze oznaka tego jest ze na biegu jałowym wskazówka turbo jest lekko uniesiona a do tego spalanie na kompie pokazuje astronomiczne wartosci nawet 50l/100km. tylko ze u mnie wygląda jakby wskazówka turbo cały czas byla lekko uniesiona. dodam równiez ze gdzies czytałem ze podnosi sie poziom oleju, u siebie zauwazyłem lekka anomalie, raz pokazuje poziom max, a raz pokazuje ze jest minimalnie ponizej max.
    Najlepszym wedlug mnie sposobem na zorientowanie sie o trwajacym wlasnie wypalaniu jest zwiekszone spalanie i wskazowka turbo ktora po puszczeniu gazu nie opada wolno lecz dynamicznie laduje na 0... sa filmiki na youtubie, wystarczy zerknac

Send by Tapatalk 4 S4

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

znalazłem tylko 1 czesc filmu na jutubie. teraz obejrzałem 2 część i juz wszystko jasne. ale generalnie nie zauwazylem wczesniej (moze nie byłem na tyle spostrzegawczy) zeby mi tak opadało tym wieksze było moje zaskoczenie jak mi wczoraj wyskoczyła informacja przy zegarach o przytkanym filtrze czastek stałych...
    chyba zeby uniknąć zaskoczenia w przyszłości zakupie jakis interfejs i bede co jakis czas sprawdzał stan DPF.