Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Temat: Brak mocy na niskich obrotach, drgania - 1.9 JTD 16V 140km

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Sprawdźcie dwumasowe koło pasowe. Czyli to na wale korbowym, które napędza pasek mikro. Na ogół gdy ono się uszkadza, to powoduje to drgania na wyższych biegach przy niskich obrotach. Czyli przy wyższym obciążeniu.
    Jak to sprawdzić ? Jadąc z lekkiej górki wrzucić wysoki bieg przy niskich obrotach i pedał w podłogę. Jeśli drga, to z dużym prawdopodobieństwem jest to to koło. Można też zdjąć koło od strony rozrządu, włączyć silnik i obserwować drgania napinacza paska.
    Kolejny problemem, który powoduje takie drgana ale w mniejszym zakresie, to sprzęgło alternatora. Gdy się zapiecze. Wtedy na ogół występują też problemy z niedoładowaniem akumulatora.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 140KM 16v 2003r

Domyślnie

Witam,

Sorki że odkopuje temat, ale mam identyczne problemy z autem z tą różnicą, że w ogóle nie odpala na -5 stopni i niżej... zachowuje się jakby mu paliwa brakowało... jeśli jest w ciepłym garażu to odpala, ale nie ma mocy do 2500obr, powyżej rakieta... czy rady są te same? Czy to że nie odpala zawęża krąg poszukiwań?
    Dziękuję za rady.
    P.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów / Stalowa Wola
    Auto
    156 FL 1.9 16V A5000 (110kw)

Domyślnie

Cytat Napisał juicepp Zobacz post
    Witam,

Sorki że odkopuje temat, ale mam identyczne problemy z autem z tą różnicą, że w ogóle nie odpala na -5 stopni i niżej... zachowuje się jakby mu paliwa brakowało... jeśli jest w ciepłym garażu to odpala, ale nie ma mocy do 2500obr, powyżej rakieta... czy rady są te same? Czy to że nie odpala zawęża krąg poszukiwań?
    Dziękuję za rady.
    P.
    sporo jest tu osób z wiedzą i warto na ich opinie poczekać. Tymczasem jeśli masz samozaparcie i chęci możesz sprawdzić kody błędów. U mnie był podobny przypadek gdy temp. była blisko 0, że waliło błędami szerokiej maści. Poczynając od sterowania podgrzewaniem świec, świece, błędy czujnika położenia wału. Efekt był taki że czasem odpalił, czasem nie, loteria.
    Okazało się że pierwszą przyczyną był przekaźnik (u mnie tuż obok aku). Niby w miarę czyste nóżki były ale trochę papieru ściernego i pomogło. Potem przeczyszczenie a docelowo wymiana wtyczek na wtryskach - okazało sie że miały luz, o czym się przekonałem 200km od domu o 23 w nocy ). Wyczyściłem też sterownik podgrz. świec (czy jak on się tam nazywa) pracujący na stykach.

W każdym razie komp może Ci sporo powiedzieć, bo bez błędów to może być kręcenie się w kółko