Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Temat: [156] Temperatura

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

a ike jest u ciebie selius? cały czas +-90?

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał selius
    Jesli macie tem 70 stopni i myslicie ze macie wszystko dobrze to jestescie wszyscy w bledzie... Nawet jesli plyn ma tem 80 stopni chociaz to za malo dla silnika benzynowego
    Mam diesla z chłodnicą oleju...

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał selius
    Najlepsza dla kazdego silnika jest tem ok 90 C +-3 C
    Właśnie ok. 90 stopni ma płyn chłodniczy w JTDm, gdy zostawimy go do pełnego nagrzania (długo to trwa).

edit: sorry za 2 posty z rzędu, ale myślałem, że jest scalanie postów na forum włączone. :roll:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał selius
    ...Albo termostat albo czujnik lub zegar cos jest nie tak, a jesli pokazuje 70 a nie 88 na zegarach cochiaz prawdziwa tem to 80 C tzn ze tem i tak jest za niska i specjalnie jest tak wyskalowany ten zegar w kabinie zeby zanizal tem... Czemu od 90 C dobrze pokazuje? Sami sobie wmawiacie nieprawde, takie jest moje zdanie. Najlepsza dla kazdego silnika jest tem ok 90 C +-3 C
    A skąd taką mądrość życiową wytrzasnąłeś? Te 93+3st. to powyżej temperatury załączenia wentylatorów W JTD,więc tylko niesprawny układ mógłby ją osiągnąć.. Mieszanie benzynowych TSów z dieslami JTD jest bez sensu i wprowadza niepotrzebny zament. Gdyby w JTD projektanci chcieli taką temperaturę utrzymywać to nie dawaliby termostatu który ma temperaturę otwarcia 78-82C tylko daliby termostat o temperaturze otwarcia 88-92C. A analogowy wskaźnik kabinowy we wszystkich 156 nie jest liniowy - temperatura w czasie jazdy tak naprawdę wcale nie obchodzi kierowcy - chyba że silnik się przegrzewa lub wentylator się nie włącza i właśnie wtedy pokazuje prawidłowo.
    Wszystkim którym coś się wydaje odsyłam do serwisu specjalizującego się w AR.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

selius
    Gość

Domyślnie

kapalek - tak u mnie tem trzyma sie caly czas ok 88 C w korku podejdzie do 90 i tak powinno byc w kazdym samochodzie. Mialem wczesniej tez 70 stopni w trasie, a w miescie dochodzila do 90 C. Wymienilem termostat i teraz mam ok. Czy to jest diesel czy benzynowy tem powinna trzymac sie ok 90 w kazdym samochodzie i w AR tez. Pracuje w inter carsie i mam codziennie doczynienia z roznymi termostatami i wszystkie maja rozne tem otwarcia 82 C, 85 C, 90 itd i jakos w tych wszystkich samochodach tem pokazuje ok 90 C na wskazniku. Kabinowe wskazniki zawsze beda przeklamywac np w oplach wskaznik troche zawyza rzeczywista tem, w AR zaniza, ale nikt mi nie powie ze 70 C to jest prawidlowa tem silnika... Zapytajcie sie dobrego mechanika od silnikow benzynowych i dieslow jaka powinny miec te silniki srednia tem. A co do tych "fachowcow" z serwisu to kazdy glupi umie przeczytac na opakowaniu tem otwarcia termostatu. Poczytajcie troche o serwisach w Polsce, nawet na TVN Turbo pokazuja na co stac nasze serwisy... Nie jeden mechanik potrafi wiecej niz Ci z serwisu.
    Poza tym Alfy byly produkowane w wiekszosci tylko na Wlochy a tam sa inne warunki atmosferyczne, jak kazdy wie jest bardzo goraco i dlatego jest tak niska tem otwarcia oryginalnego termostatu. Dla przykladu podam ze sciagnelem z moim kolega dwie Alfy prosto z Wloch, jedna moja TS, a druga dla niego diesla i czemu on mial przez caly okres jazdy po Wloszech tem bliska 90 C,a tu w Polsce ma tak jak wy 70 C? Wymiel termostat na Behr i ma to samo, a dlaczego? Bo te termostaty sa przystosowane do jazdy w wyzszych tem atmosferycznych gdzie silnik narazony jest na przegzanie. Wymienil znowu na Verneta i ma taka tem jak u mnie w TS +- 90 C

Maciek-156 - napisalem 90 C +- 3 C a nie 93 C +- 3 C. A taka tem mozna osiagnac w goracy dzien w korku. Ja mialem nawet taka tem w korku z zepsutym termostacie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie będę się tu powtarzał - konstruktorzy założyli dla silników JTD temperaturę pracy 78-82C, a nie 88C. Vernet ma inną charakterysykę pracy niż oryginalny termostat do JTD - dzięki obniżonej temperaturze pracy awaria uszczelek pod głowicą spowodowana przegrzaniem i zwichrowaniem głowicy, jest rzadkością w JTD, a np. w TDI to częsta usterka... Jak wernet ma temperaturę ortwarcia 88C to przy jakiej temperaturze ma otwarcie maksymalne?- przy 98C??? - bo przy 92C to w JTD włącza się wentylator,więc nigdy się na maksa nie otworzy...
    AR156 1.6TS 2000

selius
    Gość

Domyślnie

No dobrze tylko ze przez obnizona tem silnik 2 razy szybciej sie zuzywa, Uszczelke pod glowica wymienisz raz na 60 tys i bedzie spokoj, a tu przez obnizona tem psuje sie duzo wiecej rzeczy, to tak samo jak odpalamy samochod i najpierw delikatnie jezdzimy zeby dobrze sie nagrzal, a przy takim termostacie silnik nie nagrzewa sie dokonca bo standardowa praca silnika kazdego czy to jest diesel czy benzyna czy na gaz jest ok 90 C. Pozniej kazdy gada na AR ze sa awaryjne, jak sie je zle uzytkuje to tak... To tak samo jakbyscie nie grzali silnikow tylko odpalali i jezdzili na max obrotach ciekawe ktory silnik tak wytrzyma... Robil ktos doswiadczenia jak jest w innych markach wyskalowany wskaznik? Zrobcie doswiadczenie na takich markach jak opel bmw czy mercedes i zobaczycie ze kazdy przeklamuje na malych tem ale pozniej pokazuje zblizona prawdy. W AR wskaznik jest tak wyskalowany ze przy ok 90 C pokazuje tem zblizona prawdy. Jak macie znajomych gdzies we Wloszech to zadzwoncie do nich i zapytajcie sie jakie tam maja tem wszystkie silniki
    Vernet ma 88 C tem otwarcia ale za to moze max sie otwierac przy 93 C widocznie ma mniejszy zakres tych tem... Czemu myslisz ze jak wlaczaja sie wiatraki to nie moze byc w tedy otwarty na maxa termostat? To chyba tak powinien dzialac... Powinien tak regulowac przeplyw wody zeby wogole wiatrak sie nie wlaczal, przynajmniej ja mam tak u siebie w AR. Zadko kiedy wlacza mi sie wiatrak chyba ze stoje w korku.

Piciu
    Gość

Domyślnie

Poszperałem, poszukałem...
    U mnie ma sie otwierać przy 83 stopniach i koniec! 8)
    Poniżej macie wycięty kawałek z manuala do Gtv:

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał selius
    No dobrze tylko ze przez obnizona tem silnik 2 razy szybciej sie zuzywa, Uszczelke pod glowica wymienisz raz na 60 tys i bedzie spokoj, a tu przez obnizona tem psuje sie duzo wiecej rzeczy, to tak samo jak odpalamy samochod i najpierw delikatnie jezdzimy zeby dobrze sie nagrzal, a przy takim termostacie silnik nie nagrzewa sie dokonca bo standardowa praca silnika kazdego czy to jest diesel czy benzyna czy na gaz jest ok 90 C. Pozniej kazdy gada na AR ze sa awaryjne, jak sie je zle uzytkuje to tak... To tak samo jakbyscie nie grzali silnikow tylko odpalali i jezdzili na max obrotach ciekawe ktory silnik tak wytrzyma... Robil ktos doswiadczenia jak jest w innych markach wyskalowany wskaznik? Zrobcie doswiadczenie na takich markach jak opel bmw czy mercedes i zobaczycie ze kazdy przeklamuje na malych tem ale pozniej pokazuje zblizona prawdy. W AR wskaznik jest tak wyskalowany ze przy ok 90 C pokazuje tem zblizona prawdy. Jak macie znajomych gdzies we Wloszech to zadzwoncie do nich i zapytajcie sie jakie tam maja tem wszystkie silniki
    Vernet ma 88 C tem otwarcia ale za to moze max sie otwierac przy 93 C widocznie ma mniejszy zakres tych tem... Czemu myslisz ze jak wlaczaja sie wiatraki to nie moze byc w tedy otwarty na maxa termostat? To chyba tak powinien dzialac... Powinien tak regulowac przeplyw wody zeby wogole wiatrak sie nie wlaczal, przynajmniej ja mam tak u siebie w AR. Zadko kiedy wlacza mi sie wiatrak chyba ze stoje w korku.
    Skąd masz takie wiadomości, że każdy silnik musi osiągać 90C bo to jego optymalna temperatura pracy? - większość diesli nie lubi wysokich temperatur i ma temperaturę pracy nizszą o ok. 10 stopni w stosunku do jednostek benzynowych stosowanych w danym modelu auta - mnie na studiach uczono inaczej... Stwierdzenie 90C +-10stopni byłoby bliższe prawdy - temperatura pracy silnika wynika z jego bilansu cieplnego i charakterystyki układu chłodzenia - głównie temperatury otwarcia termostatu. Tu jest katalog termostatów do różnych aut to możesz sobie zobaczyc jakie temperatury pracy zakładają konstruktorzy silników różnych marek : http://www.termostat.pl/ . Skoro silnik osiąga temperaturę założoną przez jego projektantów to nie ma prawa się zużywać w tempie przyspieszonym. Wymiana uszczelki co 60tys km - nie widziałem jeszcze takich silnków (w sensie tak nietrwałych). Rozpiętość temperatur pracy przeciętnego termostatu to ok. 8-12stopni (w TSie jest to nawet 20stopni). Skoro termostat ma temperaturę otwarcia 88C to optymistycznie patrząc maksymalne jego otwarcie występowałoby w temperaturze 96C - wiatraki w JTD włącdzają się przy 92C, więc ten termostat pracowałby w bardzo małym zakresie, praktycznie skokowo (otwarty - zamknięty) i nigdy nie osiągnąłby temperatury maksymalnego otwarcia... Często dyskusje na temat temperatury pracy w JTD zaczynają właściciele aut które nigdy nie widziały serwisu specjalizującego się w Alfach, a np. w VW TDI (gdzie temperatura otwarcia termostatu to 87C, a otwarcie maksymalne 101C)
    AR156 1.6TS 2000

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Wymiana uszczelki co 60tys km - nie widziałem jeszcze takich silnków (w sensie tak nietrwałych).
    Silniki serii K montowane w ROVERach

Cytat Napisał Piciu
    U mnie ma sie otwierać przy 83 stopniach i koniec! 8)
    I tak się znajdzie ktoś, kto będzie twierdził inaczej, podobnie jak w przypadku JTD. Wszelkie dokumentacje podają 80 stopniu (plus/minus dwa stopnie), a dyskusja trwa i trwa...