Strona 41 z 114 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1137

Temat: Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Cytat Napisał krwi Zobacz post
    Cześć,
    po przestudiowaniu tego wątku mam małe pytanie jako świeży użytkownik silnika 1.4 Multiair (co prawda w Lancii Delcie ale to chyba bez znaczenia), otóż chodzi o wymianę śruby z sitkiem od turbo (nazywanej nr 7), piszecie że należy wymieniać ją razem z podkładkami o nr 71769771 (obecnie nie bardzo dostępne w sklepach internetowych) natomiast w ePerze dla mojego auta te podkładki mają numer 10298460 i z tego co zauważyłem są to jakby bardziej uniwersalne podkładki występujące w wielu autach w wielu miejscach (przewody paliwowe, wspomagania itp). Teraz sam nie wiem, które podkładki mam zamówić czy wspomniane 71769771 czy te które wychodzą z ePera?
    Drugie pytanie dotyczy śruby z filtrem od modułu MA, jeśli dobrze zrozumiałem mogę ją bez ryzyka po prostu wykręcić, wyczyścić i wkręcić z powrotem, bez potrzeby wymieniania?
    Odpowiem na drugą część pytania - możesz, ale uważaj żeby nie uświnić olejem paska rozrządu (trochę oleju Ci się wyleje) Podłóż jakieś szmatki albo ręczniki papierowe i mniej w pogotowiu kilka. Nie wiem czy Ci się uczelni po zakręceniu. Ta śruba wiele nie kosztuje, i chyba warto ją wymienić co 2-3 zmiany oleju.

Wysłane z mojego samsunga cośtam ileśtam

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

nowy filtr MA kosztuje ok 120zł , ale to nie największy problem. Obecnie ten filtr jest sprzedawany tylko z nylonową siatką która pewnie już taka trwała nie będzie. Nie wiem jak z jej przepustowością -czy nie jest gęstsza ale wcale nie wiadomo czy po pewnym czasie nie będzie się rozrywać ( zima-gęsty olej-duże ciśnienie) jak ta ze śruby turbo . Jeśli masz jeszcze starą wersję filtra z metalowym sitkiem to bym nie kupował innego bo on jest wieczny.Ja swój płuczę co drugą wymianę oleju (czyli co 20kkm, zabrudzony nawet nie jest ale to pewnie z racji płukanek silnika ) i ląduje z powrotem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Lancia Delta 1.4 Multiair

Domyślnie

Dzięki za sugestie, śrubę od MA przeczyściłem, nie była nawet mocno zabrudzona, śruba od turbo wymieniona. Po przebiegu 30000 była rozerwana ale raczej nic jeszcze z niej nie wyleciało, co do podkładek zamówiłem 71769771 (z drugiej strony po co należy je też wymieniać?) takie jak wspominane na forum ponieważ te z ePera są miedziane a u mnie były aluminiowe (czy z jakiegoś innego białego stopu).
    Natomiast mam pewien dylemat odnośnie procedury wymiany oleju, otóż mówi się że należy wykonać funkcję "wymiana oleju" i zrobić adaptację dyspersji modułu uniair. Tak też próbowałem zrobić w MES, wykonanie wymiany oleju niby przeszło natomiast adaptacja UniAir zakończyła się komunikatem "nieudane" (z drugiej strony w opisie funkcji w MES nie pisze że należy to wykonywać po wymianie oleju).
    Później na forum MES znalazłem dość niepokojący wpis:
    Apparently the "Oil change" option should never be executed. Alfa Romeo no longer has that option in their testers and it is only old and unoriginal testers that pose a risk by having this option. There is a risk that performing "Oil change" causes a fault. The only way to reset it is by updating already has the newest software there is only one option left: fitting a new ECU.
    Nie mogę jeszcze wstawiać linków ale wpis jest z wątku "Multiair problem!".
    U mnie na szczęście żaden błąd po tym nie wyszedł ale bądź tu mądrym.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

@krwi jesteś jednym z tych którzy nie zrobią kalibracji uniair u siebie a dlaczego - masz odpowiedź w tym wątku
    http://www.forum.alfaholicy.org/mito...o_serwis_.html
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 31-08-2016 o 22:14

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

10 000 km za mną - rozumiem, że czas na wymianę oleju? Co jeszcze - oprocz oleju - powinienem wymienić, o co jeszcze zapytać w aso? Jaki olej bedzie najlepszy dla mojej 170 konnej Julki? Może ktoś przy okazji poleci serwis na Śląsku lub w Małopolsce?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

W związku z tym, iż jestem użytkownikiem Julki 1.4 170KM MA i chcę wymienić olej, prześledziłem ten wątek dokładnie. Jakież było moje zdziwienie, kiedy z forum wynika (nie wszyscy forumowicze tak twierdzą), iż trzeba robić jakąś kalibrację MA po każdej wymianie oleju. Sprowadzało by się to do tego, iż każdą wymianę oleju należy robić w ASO, co przy ich cenach jest mocną rozrzutnością. W związku z tym postanowiłem podzwonić po ASO i jeden nawet odwiedziłem i oto co mi się udało ustalić poniżej. Co więcej zwróćcie uwagę jak różnią się ceny tej usługi w zależności od ASO.
    1) Warszawa Bołtowicz
    Przy wymianie oleju procedura serwisowa nie przewiduje żadnej kalibracji modułu MA. Podłączany jest komputer, jednak jest tylko wprowadzana informacja o wymianie oleju. Kalibracje modułu przeprowadza się tylko przy wymianie lub jeśli pojawiają się jakieś objawy.
    Wymiana oleju z filtrem 480 PLN
    2) Warszawa Carserwis Łopuszańska
    Wnioski jak w pkt 1 powyżej. Koszt wymiany oleju z filtrem 800 PLN.
    3) Warszawa Carserwis Połczyńska
    Telefonicznie osoba z serwisu powiedziała, że konieczna jest kalibracja modułu MA przy każdej wymianie. Jednak mając na uwadze, że nie była to osoba, która jest mechanikiem tylko tzw. "Pan z za biurka" byłem przejazdem i rozmawiałem na hali serwisowej z mechanikiem w tym ASO i stwierdził, to co w pkt 1 oraz pkt 2 powyżej - brak kalibracji oraz dotykania się przez komputer do MA przy wymianie oleju.
    Cena 600 PLN
    4) Radom ASO Romar
    Wnioski jak w pkt 1 oraz pkt 2 powyżej
    Cena 360 PLN.

Dodatkowo czekam na odpowiedz z centrali FAP odnośnie tego jaki olej mam stosować Digitec czy Pure Energy oraz czy wymagana jest kalibracja MA kasowanie czegokolwiek w komputerze poza zaznaczeniem "wymiany oleju" przy każdej tego typu czynności. Jak będę wiedział to dam znać.

Reasumując nie wiem skąd się biorą głosy i na ile są sprawdzone, aby przy każdej wymianie oleju w komputerze grzebać coś w MA.
    Poza forum, zrobiłem tyle ile byłem w stanie aby zgłębić ten temat, ale chyba jednak wniosek jest taki, że nie powinno przy wymianie oleju przy MA nic ruszać w ECU.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Nie mam MA, ale z tego co wiem to się nie robi żadnej kalibracji. Taka kalibracja była jakiś starszych układach, przed MultiAir, chyba sie nazywały UniAir czy TwinAir, a może oba, i stąd ludziom coś świta i generują błędne informacje odnośnie MA.

Co do oleju to odpuść sobie Pure Energy, to syf. Digitek jest ponoć OK, a jak nie to coś zalej dobrego (w wątku są rekomendacje). Pewnie wcześniej warto zrobić płukankę, ogarnąć śrubę z sitkiem na zasilaniu oleju przed turbo (albo nowa, albo wywalić sitko, znów jest o tym na forum, chyba oddzielny temat).

W MA też coś tam się czyści, nie wiem czy sam moduł MA czy separator - nie interesowałem się, ale widziałem że są tematy na forum ze zdjęciami.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Witam,
    Wczoraj u mojego mechanika zrobiłem pierwszą wymianę oleju w Julce. Po odkręceniu dolnych osłon silnika zobaczyliśmy wyciek oleju (jak na załączonym obrazku). Mój mechanik po oględzinach stwierdził, że powinienem kupić "oring uszczelniający odmę silinika prz pokrywie zaworów". Poszukałem w Internecie ale nie mogę znaleźć tego. Czy możecie podpowiedzieć gdzie mógłbym kupić taki oring, jaki jest numer katalogowy tej części i ile może kosztować? W ogóle myślicie, że to trafna diagnoza? Przeczytałem ten wątek i piszecie o nieszcelnościach odmy, ale nie wiem do końca czy to to samo.

Mój mechanik zorientował się również, że w lewym przednim kole brakuje "sprężyny dociskowej zacisku klocków hamulcowych". Najprawdopodobniej, jak były wymieniane poprzednio klocki, to ktoś zapomniał to zamontować. Czy możecie podpowiedzieć, gdzie mogę kupić taki element?

Trzecia część do zrobienia to łącznik stabilizatora, ale na forum już samodzielnie byłem w stanie znaleźć który warto kupić.

Poza powyższym mój mechanik stwierdził, że Julka jest w jak najlepszym stanie więc jestem zadowolony, że po zakupie nie znalazł jakiegoś "trupa ukrytego w szafie"
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0927.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	63.4 KB
ID:	214654

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

tylko czemu ten mechanik sam sobie części nie wyszukuje i kupuje a ceduje do to na Ciebie?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Mam zaufanie do mojego mechanika, on jednak niechętnie naprawia włoskie maszyny, a wiem, że jest dobry więc taki mamy układ. Plus dla mnie i dla auta taki, że staram się zawsze lepsze części kupować a nie najtańsze zamienniki Proszę o bardziej merytoryczną pomoc w mojej sytuacji