Strona 42 z 114 PierwszyPierwszy ... 32333435363738394041424344454647484950515292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1137

Temat: Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

poza Twoim czasem straconym na poszukiwania/zakupy, jest też dodatkowy minus - jak część będzie wadliwa, to Ty płacisz za demontaż czy dalsze uszkodzenia jeśli do takich by doszło, a jeśli mechanik kupuje Ci części, to on narzuca jakąś tam swoją marżę (choć często ma upusty i nie wychodzi aż tak zle), ale odpowiada w pełni za całą naprawę i następstwa. sam miałem problemy po wymianie wahacza, mechanik wymieniał na nowy i robił różne inne pierdoły na gwarancji, i sam się bujał z reklamacją wahacza w hurtowni.

szukałeś tego w ePerze czy ogólnie w internecie googlowałeś? najlepiej by było gdybyś dokładnie wiedział czego szukasz, nie tylko nazwę znał podaną przez mechanika (niekoniecznie będzie 100% odpowiadać nazwie tego czego szukasz), ale miał np fotkę i znał miejsce gdzie to dokładnie przychodzi. to jest właśnie problem zlecania zakupu komuś kto nie zna się na rzeczy - on widział gdzie to przychodzi dokładnie i czego szuka, a Ty guzik wiesz i teraz masz to kupić. takie coś dobrze nigdy nie będzie funkcjonowało, ale jak masz czas i chęci to powodzenia.

nie pomogę więcej niestety, bo nie wiem. sugeruję tylko pogrzebanie w ePerze (w nocy, kiedy Cię nie będą wywalac kolejni użytkownicy), może znajdziesz (choć nazwy w ePerze to są średnio dobre i jeszcze trzeba szukać po różnych planszach - czasem znalezienie czegoś graniczy z cudem nawet jak wie się czego się szuka, a rysunki sa podglądowe (ogólne dla wszystkich silników))
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Uszczelka odmy kosztuje parę złotych , numer znajdziesz w eper jak pisał epsonix albo idziesz do aso i oni szukają a następnie Ci sprowadza jeśli nie mają na miejscu . Coś mi nie pasuje tutaj . Z odmy taki wyciek nie jest możliwy a tu się leje olej jeśli dobrze widzę. Poza tym jeśli mówisz o uszczelce separatora to on jest przecież z prawej strony silnika a wyciek jest z lewej. Bardziej bym stawiał na uszkodzona uszczelke pod pokrywą (jest ona w całości) i puszcza olej z gniazda świecy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Wróciłem z ASO Bołtowicz. Udało mi się kupić uszczelkę separatora- cena 5,50 PLN (załącznik). Mam nadzieję, że to jest to, chociaż tx555 mnie trochę zmartwił twierdząc, że powodem wycieku może być coś bardziej skomplikowanego.
    Natomiast ta sprężyna dociskowa zacisku hamulca (patrz załącznik) w ASO kosztuje 57 PLN... więc wydało mi się trochę sporo za taki kawałek blaszki... i będę jeszcze szukał.
    Jak byście mieli jeszcze jakiś pomysł lub doświadczenia związane z podobnym wyciekiem to dajcie znać. Jak uda mi się z tym wygrać to będę informował.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	spreżyna dociskowa.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	48.3 KB
ID:	214692Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uszczelka.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	45.1 KB
ID:	214693

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

To raczej oring pod podstawą fitra do wymiany.Co do tej blaszki z hamulców to cena nie jest duża za bezpieczeństwo

Huawei P9
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

A może komuś nie chciało się nowej uszczelki samego filtra oleju założyć albo jej w ogóle nie było?
    Serdecznie pozdrawiam,
    PW znów dostępne ale najlepiej: wlyszkow@vp.pl
    ANALIZY OLEJU

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

[QUOTE=piotriix;1893370]To raczej oring pod podstawą fitra do wymiany.Co do tej blaszki z hamulców to cena nie jest duża za bezpieczeństwo

O jakim filtrze mówisz?

Co do blaszki to już zamówiłem w zwykłym sklepie za 35 PLN.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Oleju

Huawei P9
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

a robił ktoś coś takiego jak na fotce z modułem MA???

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	91.3 KB
ID:	214794
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Robił- w starszych mito , zresztą masz odpowiedź już na początku tego wątku

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar RafiAlfa
    Auto
    Alfa Romeo Gulietta 1,8 TBI veloce

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie
    Jestem nowym forumowiczem.
    A i od 23.12.2017 właścicielem gulietty 1.8 TBI veloce
    Zbliża się pierwszy tysiąc km na liczniku i myślę (mimo różnych opini) o wymianie oleju w silniku.
    Wiem że temat (jaki olej ?) na forum jest rozległy - jest mnustwo danych technicznych , parametrów itp.
    Nie chcąc zagłębiać się w takie informacje potrzebuję porady doświadczonego fachowca jaki wlać olej lepszy od fabrycznej seleni sport power bo nie mam zaufania do narzucanych ofert nie dających wyboru w ASO czy instrukcji obsługi.
    Poproszę o informację jaki najlepiej zaserwować do tego silnika 1,8 TBI olej ?
    Pozdrawiam